Lifeinfo.bgМедицинаОрганични съединенияАлкална фосфатаза (ALP) - същност, стойности и норма

Алкална фосфатаза (ALP) – същност, стойности и норма

-

Какво е алкална фосфатаза?

Алкалната фосфатаза, известна още като ALP е ензим, който играе решаваща роля в тялото, особено в храносмилателната, скелетната и мускулната система. Той участва в различни важни функции, включително съхранение на минерали в костите и елиминиране на някои нежелани вещества с помощта на жлъчния мехур. Нивата на този ензим в тялото могат да повлияят на цялостното здраве и аномалиите може да са показателни за определени заболявания. Следователно, анализирането на стойностите на ALP чрез кръвни тестове може да осигури ценна информация за диагностициране и лечение на тези състояния.

Референтни стойности на алкалната фосфатаза

Всички ензими и хормони в човешкото тяло трябва да бъдат в определен диапазон. Твърде малко или твърде много от тях може да причини заболявания. На този етап един от въпросите, които всеки си задава, е какви са референтните стойности на алкалната фосфатаза. Прегледайте по-долу таблиците за жени, мъже и деца под 17 годишна възраст.

Стойности на алкалната фосфатаза при мъже

Възрастова група Референтни стойности при мъже(U/L)
Мъже от 13 до 17 г < 390 U/l
Мъже над 17 г. < 129 U/l

 

Стойности на алкалната фосфатаза при жени

Възрастова група Референтни стойности при жени (U/l)
Жени от 13 до 17 г. < 187 U/l
Жени над 17 г. < 104 U/l

 

Стойности на алкална фосфатаза при деца

Възраст Референтни стойности (U/L)
от 0 до 6 м. < 449 U/l
от 7 до 12 м. < 462 U/l
от 1 до 3 г. < 281 U/l
от 4 до 6 г. < 269 U/l
от 7 со 12 г. < 300 U/l

 

Какви храни да избягвате при висока алкална фосфатаза

Важно е да се обърне внимание на опасенията относно повишените нива на алкална фосфатаза в тялото. Алкалната фосфатаза е ензим, присъстващ в различни тъкани, включително черния дроб, костите, червата и бъбреците. Повишените нива на алкална фосфатаза в кръвта може да показват основен здравен проблем, който изисква внимание.

Въпреки че диетичните фактори сами по себе си може да не са единствената причина за високите нива на алкална фосфатаза, извършването на определени промени във вашата диета може да подпомогне цялостното здраве и да помогне за справяне с това състояние.

Докато диетата сама по себе си може да не е основната причина за повишени нива на алкална фосфатаза, някои храни могат да влошат основните състояния. Ето някои храни, които е добре да избягвате или да намалите до минимум в диетата си:

Мазни и пържени храни

Прекомерната консумация на мазни и пържени храни може да натовари черния дроб и потенциално да допринесе за чернодробна дисфункция. Храни като бързо хранене, преработени закуски, дълбоко пържени продукти и тлъсти парчета месо трябва да бъдат ограничени или избягвани, за да поддържат здравето на черния дроб.

Алкохол

Консумацията на алкохол натоварва значително черния дроб, нарушавайки способността му да функционира оптимално. Ако имате високи нива на алкална фосфатаза, препоръчително е да избягвате или да сведете до минимум приема на алкохол, за да защитите здравето на черния дроб.

Захар, глюкоза, фруктоза

Храни и напитки с високо съдържание на захар, като сладки газирани напитки, бонбони, сладкиши и десерти, могат да допринесат за наддаване на тегло и метаболитни смущения. Тези фактори могат да повлияят отрицателно на здравето на черния дроб и потенциално да повлияят на нивата на алкалната фосфатаза. Избирайте естествените захари от плодовете и ограничете приема на преработени захари.

Преработени храни

Преработените храни често съдържат добавки, консерванти и нездравословни мазнини, които могат да натоварят черния дроб и да допринесат за възпаление. Избирайте цели, непреработени храни като плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести храни, за да поддържате цялостното здраве.

Прекомерна консумация на червено месо

Докато постните парчета червено месо могат да бъдат ценен източник на протеини, прекомерната консумация може да натовари черния дроб и потенциално да повиши нивата на алкалната фосфатаза. Препоръчително е да намалите приема на червено месо и да разнообразите източниците на протеини с риба, птиче месо, бобови растения и алтернативи на растителна основа.

Храни с високо съдържание на оксалати

Някои хора с повишени нива на алкална фосфатаза може да имат подлежащо костно разстройство, като остеопороза или болест на Paget. В такива случаи се препоръчва да се ограничи консумацията на храни с високо съдържание на оксалат, включително спанак, ревен, зеленчуци от цвекло и някои ядки, тъй като те потенциално могат да влошат състоянието.

Високите нива на алкална фосфатаза може да показват основен здравен проблем, който изисква допълнително изследване. Докато диетата сама по себе си може да не е основната причина, извършването на определени диетични промени може да допринесе за цялостното здраве и потенциално да подпомогне управлението на това състояние. Минимизирането на приема на мазни и пържени храни, алкохол, храни с високо съдържание на захар, преработени храни, прекомерно червено месо и храни с високо съдържание на оксалати може да бъде от полза. Въпреки това е изключително важно да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги за цялостна оценка и персонализирани диетични препоръки въз основа на вашите специфични здравни нужди.

Храни повишаващи ензима алкална фосфатаза

Алкалната фосфатаза е ензим, който играе решаваща роля в различни физиологични процеси. Той е отговорен основно за разграждането на протеини и минерали, като подпомага храносмилането и образуването на кости. Поддържането на оптимални нива на алкална фосфатаза е от съществено значение за цялостното здраве и благополучие. Въпреки че няма специфични храни, които директно да повишават нивата на алкалната фосфатаза, балансираната диета, богата на определени хранителни вещества, може да подпомогне нейното производство и функция.

На първо място, консумацията на достатъчно количество протеин е от решаващо значение. Храни като постно месо, птици, риба, яйца и млечни продукти са отлични източници на протеини. Включването им във вашата диета осигурява необходимите аминокиселини, необходими за синтеза на алкална фосфатаза.

Освен това, включването на храни, богати на основни минерали като калций, магнезий и цинк, може да насърчи активността на алкалната фосфатаза. Млечните продукти, листните зеленчуци, ядките и семената са отлични източници на тези минерали. Калцият, по-специално, е от съществено значение за здравето на костите и алкалната фосфатаза играе жизненоважна роля в неговия метаболизъм.

Освен това витамин D е от решаващо значение за активирането на алкалната фосфатаза. Излагането на слънце е най-добрият естествен източник на витамин D, но той може да се набави и чрез храни като мазна риба, обогатени млечни продукти и яйчни жълтъци.

И накрая, поддържането на балансирано ниво на pH в тялото е важно за оптималната функция на алкалната фосфатаза. Консумирането на алкално образуващи храни като плодове, зеленчуци и бобови растения може да помогне за регулиране на нивата на pH.

Въпреки че няма конкретни храни, които директно повишават алкалната фосфатаза, следването на добре закръглена диета, която включва тези богати на хранителни вещества храни, може да подпомогне нейното производство и функция, като в крайна сметка допринася за цялостното здраве и благополучие. Винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист за персонализирани диетични препоръки.

Страничните ефекти при висока алкална фосфатаза

Високите нива на алкална фосфатаза в тялото могат да показват основно здравословно състояние. Когато нивата на ALP са повишени, това може да предполага чернодробни или костни заболявания, като хепатит, рак на черния дроб или остеопороза. Въпреки това е важно да се отбележи, че високите нива на алкална фосфатаза сами по себе си не осигуряват окончателна диагноза, тъй като трябва да се вземат предвид други фактори.

Честите нежелани реакции, свързани с тези състояния, могат да включват умора, жълтеница, коремна болка и др. Ако подозирате повишени нива на алкална фосфатаза, консултирайте се с медицински специалист за правилна оценка и диагноза.

Симптоми при повишена алкалната фосфатаза

Това състояние идва с редица симптоми, като някои от тях може да се проявят като по-долните оплаквания и състояния, но сами по-себе си те не могат да са определящи за повишена алкална фосфатаза.

 • жълтеница;
 • чувство на слабост и умора;
 • гадене, последвано от повръщане и болки в корема;
 • запек и лошо храносмилане;
 • нарушения в здравето на зъбите;
 • появява на мускулна слабост;
 • удебеляване на китките и глезените.

Ниска алкална фосфатаза

Ниската алкална фосфатаза е рядко срещано състояние. Не би било необичайно лекар да пренебрегне нисък резултат от изследването. Но ако имате ниски стойности на ALP, трябва да сте наясно, че при някои хора това е признак на хипофосфатазия, рядко заболяване, което засяга костите и зъбите.

Някои от причините за ниската алкална фосфатаза включват:

 • анемия;
 • недохранване;
 • дефицит на хормони на щитовидната жлеза;
 • ниско съдържание на фосфати в организма;
 • дефицита на B12, цинк и магнезий;
 • хранителни разстройства;
 • цьолиакия;
 • дефицит на витамин С;
 • излишъка на витамин D и B в организма.

Повишена алкалната фосфатаза по време на бременност

Повишената алкалната фосфатаза по време на бременност не е сериозно състояние. Тя може да се повиши, тъй като плацентата произвежда ензима ALP, чието производство  се повишава чувствително през последните месеци. Все пак е нужна консултация с линя Ви гинеколог.

Подобни статии

Последни статии