spot_img
Lifeinfo.bgМедицинаАмоняк - как влияе на нашето тяло

Амоняк – как влияе на нашето тяло

-

Амонякът е отпадъчен продукт, който обикновено се получава в черния дроб на тялото, при дезаминиране (освобождаване на амино групи) на аминокиселини и се изхвърля от тялото през урината. При определени заболявания, амоняка може да се натрупа в кръвта ви, и да застраши вашето здраве. Някой от тях са чернодробните заболявания, бъбречната недостатъчност и още някои други специфични вродени състояния.

Какво е амоняк?

Амонякът, е известен също като NH3. Това отпадъчно вещество, което бактериите произвеждат също и в червата ви, се получава при храносмилането и преработката на протеини. Както споменахме, най-често амонякът се преработва в черния ви дроб. Там, той отново се преобразува в отпадъчен продукт, наречен урея, след което тя пренася амоняка до бъбреците ви, откъдето се изхвърля чрез урината при малка нужда.

Ако някоя част от процеса на елиминиране на амоняка от тялото ви не функционира както трябва, то амонякът може да се натрупа в кръвта ви и в най-лошият случай да достигне до мозъка ви. Затова нивата на амоняк в кръвта, трябва да бъдат в норма. Дори и леко да се повишат тези нива, те стават токсични и опасни за централната нервна система и тялото.

Какви са нормалните нива на амоняк?

Нормалните нива на амоняк в кръвта варират според възрастта на човека. Единствено само при новородените бебета са естествено позавишени в сравнение с децата и възрастните. Това е така, защото при новородените гестационната и постнаталната възраст оказва по-голямо влияние върху тях. Затова те натурално са завишени без да застрашават здравето на новородените.

 • здрави доносени бебета: 45±9 микромола на литър (микромол/л); 80 до 90 микромола/L се считат за горна граница на нормата;
 • преждевременно родени бебета: 71±26 микромола/л, намаляващи за около седем дни;
 • деца над един месец: оо-малко от 50 микромола/л;
 • възрастни: оо-малко от 30 микромола/L.

Диапазоните на нормалните стойности при изследвания може леко да варират в различните лаборатории.

Не забравяйте да проверите референтния диапазон на вашите изследвания. Ако имате въпроси относно вашите резултати, най-добре се консултирайте с вашия личен лекар.

Какво ниво на амоняк е токсично?

Амонякът е силно токсичен. Безопасните нива на амоняк в кръвта обикновено са под 50 микромола на литър (микромол /L), но това може да варира в зависимост от възрастта. Нива достигащи до 100 микромола /L могат да доведат до промени в съзнанието, като нива до 200 микромола /L могат да предизвикат кома и конвулсии.

Какви са симптомите на високи нива на амоняк?

Симптомите на високи нива на амоняк в кръвта са следните:

 • объркване и дезориентация;
 • промени в съзнанието;
 • промени в настроението;
 • прекомерна сънливост;
 • треперене на ръцете.

Ако вие или ваш близък изпитате конкретните симптоми, потърсете възможно най-скоро медицинска помощ. Високите нива на амоняк са животозастрашаващи и изискват незабавно медицинско лечение.

Личният лекар може да назначи тест за нивата на амоняк, ако вашето новородено дете има следните симптоми, през първите няколко дни след раждането:

 • раздразнителност или летаргия;
 • повръщане;
 • гърчове.

Какво причиняват високите нива на амоняк?

Видовете състояния и заболявания изброени по-долу са основните причини за повишените нива на амоняк в кръвта:

Чернодробно заболяване 

Увреждането на черния дроб ограничава способността му да обработва амоняка. Но  нивата на амоняк в кръвта могат да се завишат и при увреждания като стомашно-чревно кървене или електролитен дисбаланс. Въпреки това чернодробното заболяване си остава най-често срещаната причина за завишените нива на амоняк в тялото.

Намален приток на кръв към черния дроб

Ако притокът на кръв към черния дроб е намален, то тогава тялото ви няма да може качествено да обработи амоняка. По този начин може да се натрупа в кръвта ви и да създаде рискове за здравето ви.

Чернодробна енцефалопатия

Това е състояние, което се появява, когато черният ви дроб не функционира добре или е увреден. Поради това, амонячното вещество отново няма да може да се преработи напълно в кръвта ви. Най-лошите сценарии, който могат да се случат тук са объркване, дезориентация или кома.

Синдром на Reye

Синдромът на Reye е рядко заболяване, което засяга кръвта, мозъка и черния дроб. Обикновено повишава нивата на амоняк в кръвта и намаля кръвната глюкоза. Засяга главно деца и тийнейджъри, които се възстановяват от вирусни инфекции, като варицела или грип и са приемали аспирин, за да овладеят симптомите си. Причината за появяването на синдрома на Reye е неизвестна, но поради рискове, децата и тийнейджърите не трябва да приемат аспирин, освен ако не е изрично препоръчан от техния личен лекар.

Бъбречна недостатъчност

Ако бъбреците ви не са в състояние напълно да изхвърлят уреята, то това може да доведе до бъбречна недостатъчност. Тя от своя страна води също и до натрупване на амоняк в кръвта ви.

Генетични заболявания

Някои редки генетични заболявания могат да причинят дефицит на един от ензимите, необходими за превръщането на амоняка в урея. Това обикновено се среща в ранна детска възраст.

Хемолитична болест на новороденото

Това заболяване се получава, когато бременна жена развие антитела действащи на  кръвните клетки на бебето. Въпреки това, състоянието може да бъде предотвратено. Ако сте Rh-отрицателен, можете да получите лекарство, което спира вашите антитела да реагират на Rh-положителните клетки на вашето бебе.

Как се лекуват високите нива на амоняк в тялото?

Лечението на високите нива на амоняк в тялото зависи отчасти от това, което го причинява.

Лечението на острата хиперамонемия главно се фокусира върху намаляване на нивата на амоняк в тялото и контролирането на специфични усложнения, като подуване на мозъка (церебрален оток) и налягане около мозъка (интракраниална хипертония).

За новородени с високи нива на амоняк, личните лекари могат да предпишат ограничаване на консумацията на протеини, тъй като само по себе си преработката на протеините произвежда амоняк в тялото. Друг начин за отстраняване на проблема е като се използва хемодиализа. Това е процедура, при която машина за диализа и специален филтър, наречен изкуствен бъбрек, почистват кръвта ви, за да премахнат амоняка от кръвта на новороденото.

Медицинското лечение на чернодробна енцефалопатия се фокусира върху намаляването на производството на амоняк в червата. Терапията за енцефалопатия включва перорално лекарство, което добавя лактулоза и лактитол. Тези захари значително намаляват производството и абсорбцията на амоняк в червата.

Какво да правим при повишен амоняк?

Ако вие или ваш близък имате симптоми на високи нива на амоняк в кръвта, и изпитвате някои от посочените признаци, то най-добре би било веднага да се консултирате с личен лекар и да предприемете съответните мерки за лечение.

Ако имате чернодробно заболяване, ще трябва редовно да посещавате вашия личен лекар, за да сте сигурни, че черният ви дроб преработва правилно амоняка.

Резюме

Докато тялото ви естествено произвежда амоняк, като отпадъчен продукт, може да бъде много опасно, ако той се натрупа твърде много в кръвта. Ако забележите симптоми присъщи на високи нива на амоняк, подобни на объркване и прекомерна сънливост, потърсете незабавно медицинска помощ.

Особено важно е да сте наясно със симптомите, ако имате чернодробно заболяване, тъй като то може да доведе до повишени нивата на амонячното вещество.

Подобни статии

Последни статии