Lifeinfo.bgМедицинаАцетил Л Карнитин - L карнитин, ползи, мнения, разлики

Ацетил Л Карнитин – L карнитин, ползи, мнения, разлики

-

Ацетил Л Карнитин и L-карнитин –  какви ползи, погрeшни схващания и мнения, разлики между двата изомера). Л карнитинът придобива бърза популярност на пазара и нашумява във фитнес средите благодарение на позитивните и положителни ефекти подобряващи цялостното физическо здраве.

Играейки ключова роля в производството на енергия за тялото, Ацетил Л Карнитин и L-карнитина подобряват значително по-бързо въстановяването на мускулната тъкан, след тежки физически натоварвания. Освен директният им прием от хранителни добавки, той може да се набави също така и в малки количества от консумацията на храна като месо, риба и млечни продукти.

Всичко звучи чудесно и въпреки това, преди да включите каквато и да е добавка в ежедневният си прием, е важно да я проучите максимално добре преди да заложите на нея. Затова в тази статия ще се запознаем повече с това за какво да внимаваме при приема на L-карнитин и неговия изомер Ацетил Л Карнитин, за ползите от него и за възможни странични ефекти, който могат да се срещнат.

Какво е Ацетил Л Карнитин

Ацетил L-карнитин (ALC) е естер на триметил аминокиселината L-карнитин, и се синтезира в човешкия мозък, черния дроб и бъбреците. Ацетил Л Карнитинът улеснява усвояването на ацетил коензим А в митохондриите по време на окислението на мастни киселини, повишава производството на ацетилхолин и стимулира протеиновия и мембранния фосфолипиден синтез.

ALC, подобен по структура на ацетилхолина, също упражнява холиномиметичен ефект. Проучванията показват, че ALC може да бъде от полза при лечението на деменция на Алцхаймер, депресия при възрастните хора, HIV инфекция, диабетна невропатия, исхемия и др.

Какво е L-карнитин

L-карнитинът от своя страна е производен на аминокиселината лизин. За първи път е изолиран от месо през 1905 г. Само L-изомерът на карнитина е биологично активен. Той е необходим за освобождаване на енергия от мазнините. L-карнитинът транспортира мастни киселини в митохондриите – електростанциите на клетките. В ранна детска възраст и в ситуации на високи енергийни нужди, като бременност и кърмене, нуждата от L-карнитин може да надхвърли произведеното от тялото. Следователно L-карнитинът се счита за „условно незаменим“ хранителен елемент номер 1.

Ползи от Ацетил Л Карнитин

Приемът на Ацетил Л Карнитин перорално може да забави скоростта на прогресиране на заболяването, да подобри паметта и да подобри някои показатели за умствена функция и поведение при някои хора с болестта на Алцхаймер и депресия. Приемането на 1-4 грама ацетил-L-карнитин през устата дневно изглежда подобрява настроението и намалява депресията при някои хора.

Ползи от Л Карнитин

L-карнитинът предоставя няколко значими ползи за цялостното здраве и благополучие на тялото. Някои от основните ползи включват:

  • Повече енергия: L-карнитинът помага за по–бързото транспортиране на мастните киселини в митохондриите, където те се превръщат в енергия, караща ни да се чувстваме по-добре през целия ден.
  • Подобряване на силовите постижения: L-карнитинът може да подобри силовите постижения по време на тренировка, и също така да намали мускулните увреждания и умората след тренировка.
  • Намаляне на теглото: L-карнитинът спомага за насърчаването на загубата на тегло, увеличавайки изгарянето на мазнини и намалявайки умората през деня.
  • Здраве на сърцето: Доказано е, че L-карнитинът има положителен ефект върху здравето на сърцето подобрявайки сърдечната му функция, той също намаляване и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Каква е разликата между Ацетил Л Карнитин и L-Carnitine

L-карнитин и Ацетил Л Карнитин са различни форми на едно и също съединение. Ацетил l-карнитинът е по-ефективен за подобряване на когнитивната и неврологичната функция, тъй като ацетиловата група позволява на съединението да премине кръвно-мозъчната бариера с много по-голяма ефективност, отколкото л-карнитинът самостоятелно. Въпреки това, l-карнитинът е по-ефективен за подобряване на физическото представяне.

Безопасни ли са Ацетил Л Карнитин  и ЛК

L-карнитинът на база на всички проучвания и изследвания през последните години се счита за напълно безопасна добавка, разбира се обаче когато се приема в препоръчителните дози. При прием на по-големи дози от препоръчителните, не се изключва да се получат странични реакции. И ето и още някой важни неща,за който трябва да следите и да имате предвид преди да започване приема на L-карнитин.

  • Дозировка: Важно е да следвате препоръчителните указания за дозиране, предоставени от здравни специалисти или етикета на продукта. Приемът на прекомерни количества L-карнитин може да доведе до нежелани странични реакции.
  • Здравословни заболявания: Хората с определени здравословни заболявания, като бъбречно заболяване, епилепсия или други, ще бъде желателно първо да се консултурат с личен лекар, преди да започнат да приемат каквато и да е хранителна добавка, включително и L-карнитин.
  • Лекарствени взаимодействия: L-карнитинът може да не реагира особено добре ако  приемате определени лекарства, включително антикоагуланти и хормони на щитовидната жлеза. И тук отново ще се повторим, че е важно да се консултирате с личен лекар с който да съгласувате включването на каквато и да е добавка в ежедневният си прием.

Странични ефекти от добавките с Ацетил Л Карнитин и ЛК

Изследванията показват, че при здрави мъже 3 седмици прием на карнитин в доза от 3000 мг на ден не води до промени в ензимите или кръвните параметри. Това показва, че приемането на карнитин перорално е безопасен избор на добавка. Някои хора обаче се оплакват от диария, гадене, стомашно-чревни болки, повръщане, главоболие и проблеми със съня.

Има също някои доказателства, че добавянето на карнитин може да повлияе на регулирането на хормоните на щитовидната жлеза. В резултат на това този продукт не се препоръчва за хора, които страдат от хипотиреоидизъм.

Има съобщения, че добавянето на Ацетил Л Карнитин и ЛК може да увеличи честотата или тежестта на гърчове при хора, които страдат от тях. Естествено тогава, не се препоръчва хората, които имат подобна анамнеза, да приемат добавки с карнитин.

Понастоящем липсват научни доказателства относно безопасността на употреба при деца и бременни жени. В резултат на това добавките с Л Карнитин не се препоръчват за тези групи.

Резюме

Като цяло, L-карнитинът, както и Ацетил Л Карнитин е страхотна добавка, подобряваща производството на енергия, представянето по време на тренировка, и грижата за здравето на сърцето. Когато се приема в препоръчителни дози, тя се счита за напълно безопасна. И въпреки това трябва да внимавате с нейният прием.  Ако имате здравословни проблеми е най-добре да се консултирате с личен лекар преди да започнете да приемате каквато и да е хранителна добавка.

Използвани източници: използваните източници за статиите са проверени и квалифитетни здравни учреждения / заведения, библиотеки, научни списания и онлайн издания. Въпреки това статията има единствено информативна и образователна цел и НЕ Е заместител на лечение, диагноза или препоръка за самолечение! 
1. PpeaceHealth.org
2. Oregonstate.edu

3. Simplysupplements.co.uk

Подобни статии

Последни статии