Lifeinfo.bgЗдравеБабини рецепти за киселини в стомаха

Бабини рецепти за киселини в стомаха

-

В тази статия: Изпитани бабини рецепти за киселини в стомаха. Киселините в стомаха или така наречения киселинен рефлукс (ГЕРБ) е състояние, при което жлъчните или стомашните киселини се връщат обратно в нашия хранопровод или храносмилателна тръба и причиняват парене и дразнене.

Симптомите за киселини в стомаха

 • Болка и усещане за парене в гърдите, стомаха или гърлото;
 • Метеоризъм или газове;
 • Лошо храносмилане;
 • Лош дъх;
 • запек;
 • Гадене или усещане за повръщане;
 • Тежест в стомаха след хранене;
 • Чести оригвания;
 • Регургитация на несмляна храна, която се връща в устата ни.

Причини за киселини в стомаха

 • Преяждане;
 • Хранене в странно време или пропускане на хранения;
 • Нездравословни хранителни навици като твърде много чай, кафе, студени напитки, боклуци, пикантна, мазна храна и др;
 • Стомашни заболявания като язви, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и др;
 • Лош начин на живот като поемане на прекалено много стрес, по-малко сън, пушене, пиене на алкохол и т.н;
 • Киселинността се бърка с други състояния, ето кратко ръководство за по-добро разбиране на тези термини.

Киселинността се бърка с други състояния, ето кратко ръководство за по-добро разбиране на тези термини:

Общи условия Значения
Киселинен рефлукс/киселинност Хранопроводът пренася храна от устата ви към стомаха – Когато мускулът на хранопровода е слаб или не функционира добре, той позволява на киселината да се върне обратно по тръбата – Това причинява редица симптоми, всички от които попадат в условията на киселинен рефлукс или киселинност
Kиселини в стомаха Киселините са симптом на повишена киселинност – Когато киселината се придвижи нагоре по хранопровода, тя докосва лигавицата на тръбата и предизвиква остро усещане за парене в гърдите – Понякога се бърка със сърдечен удар, но може да бъде и по-леко – Киселини обикновено се появява след хранене и може да се влоши, ако се наведете – въпреки името, не е свързано със сърдечен проблем
ГЕРБ ГЕРБ е хронична (дълготрайна) форма на киселинен рефлукс – Обикновено се дължи на увреждане, деформация или други проблеми с мускула на хранопровода – Може да бъде по-тежка от нормалната киселинност – Докато ГЕРБ погрешно се бърка с инфаркт, понякога пациентите с ГЕРБ получите инфаркт, но приемете, че това е пристъп на киселинност
Газ Оригването или чувството за подуване с газове е често срещано явление след хранене, някои хора изпитват по-сериозни газове – При някои хора това може да е хроничен проблем поради диетични навици – Същите храни и начин на живот, които причиняват киселинен рефлукс, също могат да доведат до газове

 

Бабини рецепти за киселини в стомаха с копър

Приемането на около 1 чаена лъжичка копър на прах с чаша топла вода облекчава киселинността и нейните симптоми като киселини, подуване на корема и подобрява храносмилането.

Семена от черен кимион против киселини в стомаха

Дъвчете семена от кимион директно или сварете 1 чаена лъжичка от тях в чаша вода и изпийте за облекчаване на киселинността.

Семената от черен кимион са ефективни при намаляване и предотвратяване на киселинността и нейните симптоми като киселини, болка, гадене, подуване на корема, запек и др.

Бабини рецепти с карамфил за киселини в стомаха

Смучете парче карамфил, за да се отървете от киселинността и нейните симптоми като метеоризъм, лошо храносмилане, гадене, стомашна раздразнителност и др.

Ябълков оцет помага при киселини в стомаха

Ябълковият оцет съдържа протеини, ензими и пектин, което го прави изключително питателна добавка към вашата диета. Някои хора твърдят, че киселинният рефлукс може да бъде причинен от намалени количества стомашна киселина и именно оцетът може да внесе повече киселина в организма ни. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да бъде потвърдено това твърдение.

Бабини рецепти за киселини в стомаха с кардамон

Дъвченето на 1 шушулка кардамон всеки ден помага за предотвратяване на киселини, метеоризъм и подобрява храносмилането.

Сок от диня

Чаша сок от диня е ефективен метод за облекчаване на киселинността и е полезен и за храносмилането.

Бабини рецепти за киселини в стомаха с бадеми

Бадемите са богати на хранителни вещества и фибри, като и двете могат да помогнат за намаляване на риска от киселини и също така да абсорбират киселина. Въпреки че няма съществени клинични доказателства за същото, хранителният профил на бадемите говори сам за себе си. В по-широк смисъл проблемите с киселинността също са свързани с апетита и диетата. Бадемите могат да помогнат за регулирането на тези фактори поради високата им хранителна стойност.

Листа от мента против киселини

Листата от мента не само помагат при храносмилането, но и осигуряват охлаждащ ефект на цялата ви система. За временно облекчение, както и за дългосрочна подкрепа срещу киселинен рефлукс, листата от мента са просто, но елегантно решение.

Мътеница

Млечната киселина в мътеницата нормализира киселинността в стомаха и има успокояващ ефект. Чаша мътеница, покрита с черен пипер и кориандър, помага незабавно да облекчи симптомите на киселинност.

Джинджифилът намалява киселините

Дъвченето на суров джинджифил или пиенето на чай от джинджифил помага за предотвратяване на киселини в стомаха и и за техните симптоми. Освен това подпомага храносмилането.

Бабини рецепти за киселини в стомаха със сода за хляб

Това е една от най-често приготвяните бабини рецепти за киселини в стомаха и почти всеки е опитвал да се справи с тях по този начин. Истината е, че наистина помага. Приемът на 1/2 чаена лъжичка сода за хляб, смесена с 1/2 чаша вода, дава бързо облекчение от киселините.

Куркума против киселини в стомаха

Куркумата, получена от коренища на Curcuma longa, се използва за профилактика и лечение на много заболявания от древни времена. Куркуминът е основният полифенол, изолиран от куркума, който проявява противовъзпалително, антиоксидантно, антиапоптотично, антитуморно и антиметастатично действие. Съществуващите доказателства показват, че куркуминът може да упражнява широк спектър от полезни плейотропни свойства в стомашно-чревния тракт, като защита срещу рефлуксен езофагит, хранопровода на Барет и увреждане на стомашната лигавица, предизвикано от нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) и некротизиращи агенти.

Добавянето на куркума към нашата диета облекчава киселинността и киселините, причинени от нея.

Мътеницата потиска киселините в стомаха

Млечната киселина в мътеницата нормализира киселинността в стомаха и има успокояващ ефект. Чаша мътеница с черен пипер и кориандър, помага незабавно да облекчи симптомите на киселинност.

Спете на лявата си страна

Ако гореспоменатите предложения, свързани с храната, не ви помогнат, винаги можете да опитате някои начини, които не са свързани с храната, като например да спите на лявата си страна! Анатомията трябва да направи много с този метод за справяне с киселинността. Тъй като хранопроводът влиза от дясната страна на стомаха, лежането на лявата ни страна означава, че долният езофагален сфинктер лежи над нивото на стомашната киселина.

Ако лежите на дясната си страна, стомашната киселина покрива този сфинктер, което увеличава риска от киселинен рефлукс.

Дъвчете дъвка

Някои проучвания показват, че дъвченето на дъвка може да помогне за намаляване на киселинността, тъй като бикарбонатът в нея може да помогне за неутрализиране на киселината, за да се предотврати рефлукс. Необходими са по-съществени изследвания, за да се подкрепи това откритие, но дъвката може също да създаде повече слюнка, която може да помогне за изчистването на хранопровода.

Повдигнете главата си, докато спите

Промяната на позицията, в която спите, чрез повдигане на главата на леглото, така че симптомите на киселинен рефлукс да могат да бъдат намалени, е друго домашно лекарство, което може да помогне. Проучванията показват, че хората които са повдигали горната част на тялото си, са имали намален киселинен рефлукс в сравнение с тези, които са спали в легнало положение.

Виж още бабини илачи против киселини.

Подобни статии

Последни статии