spot_img
Lifeinfo.bgБолки (общи)Болка в петата при стъпване - възможни причини

Болка в петата при стъпване – възможни причини

-

Много заболявания, включително плантарен фасциит и ахилесов тендинит могат да причинят болка в петата при стъпване. Възпалената пета е често срещано оплакване на краката и глезените. Почивката и разтягането облекчават болката с времето. Ако пренебрегнете и не лекувате болката в петата, може да развиете хронични проблеми, които изискват по-дълго възстановяване. Болката в петата рядко се нуждае от операция.

Как се изразява болка в петата при стъпване?

Болката в петата е често срещан проблем с краката и глезените. Болка може да се появи под петата или зад нея. Много състояния могат да причинят болка в петите, включително:

 • Плантарен фасциит.
 • Ахилесов или флексорен тендинит/тендоноза;
 • Костни шипове.
 • Болест на Север (предимно при деца на възраст 8-14 години).
 • бурсит;
 • Стрес фрактури;
 • Възпалени сухожилия;

Ако имате нолка в петата при стъпване е важно е да имате медицинска оценка, която да ви помогне да определите точната причина за болката, така че да може да започне правилният режим на лечение.

Болка в петата при стъпване може да затрудни ходенето и участието в ежедневните дейности. Повечето болезнени състояния на петата се подобряват с нехирургично лечение, но тялото ви се нуждае от време, за да се възстанови.

Колко често се среща болката в петата при стъпване?

Изключително много хора изпитват болка в петата всяка година. Проблемът засяга хора от всякаква възраст и пол.

Къде се локализира болка в петата?

Може да почувствате болка, болезненост или чувствителност навсякъде в петата. Обикновено може да чувствате болка в петата:

 • Зад петата
 • Под петата;
 • В самата кост на петата;

Какво причинява болка зад петата?

Болка в петата при стъпване - възможни причини

Няколко проблема могат да причинят появата на болка в задната част на петата:

 1. Ахилесов тендинит: Ахилесовото сухожилие е фиброзна тъкан, която свързва мускула на прасеца с костта на петата. Това е най-дългото и силно сухожилие на тялото. Бегачите и баскетболистите са по-податливи на ахилесов тендинит. Това нараняване при претоварване възпалява сухожилието. Тендинитът причинява болка, подуване и скованост в задната част на петата.
 2. Бурсит: Бурситът възниква, когато пълни с течност торбички, наречени бурси (множествено число от бурса), се подуят. Тези торбички омекотяват ставите, позволявайки движение на течности. Може да имате нежно, подобно на синина усещане в задната част на петата. Бурситът обикновено се появява, след като сте прекарали много време на краката си.
 3. Деформация на Хаглунд: Хроничното възпаление и дразнене може да доведе до образуване на увеличена костна издатина (наречена изпъкналост) в задната част на петата. Обувки с по-високи токчета, като например обувки, могат да влошат подутината и болката.
 4. Болест на Север (калценален апофизит): Болестта на Север е честа причина за болка в петата при активни деца между 8 и 14 години. Децата, които участват в дейности, изискващи много тичане и скачане, са по-склонни към този проблем. Повишената атлетична активност дразни растежната пластина в задната част на петата.

От какво може да се появи болка в петата при стъпване?

Проблемите, които причиняват болка под петата, включват:

 1. Натъртване на кост (контузия): Стъпването върху твърд, остър предмет може да нарани мастната подплата под петата. Може да не видите обезцветяване, но петата ви ще бъде нежна, когато ходите. Стрес фрактурата, както и болестта на Север, могат да причинят болка по протежение на задната част на петата отдолу, отстрани и отзад на петата.
 2. Плантарен фасциит: Плантарният фасциит е водещата причина за болка в петата. Това се случва, когато фасцията, съединителната тъкан, която минава по дъното (плантарната повърхност) на стъпалото, се разкъса или разтегне. Хората, които тичат и скачат много, са по-склонни да развият това болезнено състояние. Бягащи пътеки и твърди повърхности (като бетон) за упражнения или работа са често срещани дразнители.
 3. Шипове на петата: Хроничният плантарен фасциит може да причини образуване на костен растеж (шипове на петата).

Какви са рисковите фактори за болка в петата при стъпване?

Всичко, което оказва силен натиск и напрежение върху крака ви, може да причини болка в петата. Начинът, по който ходите (механика на стъпалото) и формата на стъпалото (структура на стъпалото) също са фактори.

Може да сте по-склонни да развиете болка в петата, ако:

 1. Имате наднормено тегло (затлъстяване).
 2. Имате артрит на краката и глезените, плоски стъпала или високи сводове на стъпалата.
 3. Тичате или скачате при спорт или за упражнения.
 4. Прекарвайте много време прав/а, особено на твърди подове.
 5. Носете неудобни обудки.

Какви са симптомите на болка в петата?

Симптомите на болка в петата варират в зависимост от причината. В допълнение към болката може да изпитате:

 • Костен израстък на петата.
 • Обезцветяване (посиняване или зачервяване).
 • Скованост.
 • Подуване.
 • Нежност.
 • Болка след изправяне от покой/седнало положение.

Как се диагностицира болката в петата?

Болка в петата при стъпване - възможни причини

Вашият личен лекар ще оцени вашите симптоми и ще извърши физически преглед. Можете също така да си направите скенер или ренген, за да проверите дали нямате артрит, костни фрактури или увреждане на ставите.

Рядко може да се нуждаете от ЯМР или ултразвук. Те могат да показват проблеми с меките тъкани, които рентгеновите лъчи не разкриват.

Какви са усложненията на болката в петата?

Болката в петата може да попречи на способността ви да се придвижвате, да работите, да спортувате и да изпълнявате ежедневните задачи. Когато ви боли да се движите, можете да станете заседнали. Неактивният начин на живот може да доведе до наддаване на тегло. Може също да изпаднете в депресия, защото не можете да правите нещата, които обичате.

Нелекуваният тендинит на ахилесовото сухожилие може да причини разрушаване на сухожилието (тендиноза). С течение на времето ахилесовото сухожилие може да се разкъса или разкъса. Този проблем може да изисква операция.

Какво лечение е подходящо за болка в петата?

Повечето проблеми, които причиняват болка в петата, се подобряват с времето с нехирургично лечение. Терапиите се фокусират върху облекчаване на болката и възпалението, подобряване на гъвкавостта на стъпалото и минимизиране на стреса и напрежението върху петата. Тези лечения включват:

 • Инжекции: Стероидните инжекции могат да облекчат болката и подуването. Стероидните инжекции трябва рядко, ако изобщо се прилагат за проблем със сухожилията, но със сигурност могат да помогнат за плантарен фасциит и бурсит.
 • Ортопедични устройства: Продаваните без рецепта или изработени по поръчка вложки за обувки (ортези) могат да намалят натиска върху петата. Някои хора намират облекчение, като носят шина през нощта, особено ако получат сутрешна болка. При по-сериозни симптоми може да са необходими ботуши за ходене. Може също да се наложи да преминете към по-поддържащи обувки за ежедневно носене и упражнения.
 • Болкоуспокояващи: Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), комбинирани с компреси с лед, облекчават болката и подуването.
 • Физикална терапия: Масажът, физиотерапията и ултразвуковата терапия могат да разрушат срастванията на меките тъкани. Тези лечения могат да намалят болката и възпалението.
 • Упражнения за разтягане: Вашият доставчик на здравни услуги може да ви покаже как да правите упражнения за разтягане на петата за стегнати сухожилия и мускули.
 • Стелка: Можете да използвате атлетична или медицинска стелка , за да поддържате свода на стъпалото или петата.

Рядко се налага операция за лечение на повечето причини за болка в петата.

Как мога да предотвратя болка в петата?

За да предотвратите болка в петата или да предотвратите връщането на болката, важно е да поддържате стъпалото и сухожилията на петата гъвкави. Трябва да се разтягате редовно и да носите правилно монтирани поддържащи обувки. Бегачите са особено податливи на болка в петата. Можете да предотвратите наранявания при бягане, като изминавате по-малко мили и бягате по по-меки повърхности.

Каква е прогнозата (перспективата) за хора, които имат болка в петата?

Болката в петата обикновено изчезва с нехирургично лечение, но възстановяването отнема време. Трябва да сте търпеливи и да дадете време на тялото си да се възстанови. Ако се върнете към обичайните си дейности твърде бързо, това може да забави възстановяването ви. В редки ситуации може да се наложи операция.

Кога трябва да се обадя на лекаря?

Трябва да се обадите лекар, ако имате:

 • Болка, която не се подобрява след няколко седмици с почивка или болкоуспокояващи.

 • Болка, която затруднява ходенето или движението.
 • Силно подуване на краката или петите, възпаление или скованост.

Какви въпроси трябва да задам на моя лекар?

Може да попитате вашия доставчик на здравни услуги:

 1. Какво причинява болката в петата ми?
 2. Какво е най-доброто лечение за мен?
 3. Какво мога да направя, за да намаля риска отново да получа болка в петата?
 4. Какви видове симптоми се нуждаят от по-спешна оценка?

Резюме

Болка в петата при стъпване често се подобрява с течение на времето с нехирургично лечение. Вашият лекар може да определи какво причинява болката.  Много хора се опитват да игнорират болката в петата и да продължат с дейности, които влошават проблема. Но е важно да дадете време на тялото си да се възстанови. В противен случай може да развиете хронична болка в петата, която се задълбочи. Колкото по-дълго имате болка в петата, толкова по-трудно е да се лекувате ефективно, така че е важно да бъдете прегледани.

Използвани източници: (sources) – използваните източници за статиите са проверени и квалифитетни здравни учреждения / заведения, библиотеки, научни списания и онлайн издания. Въпреки това статията има единствено информативна цел.
1. clevelandclinic.org
2. Wikipedia
3. Medical News

Подобни статии

Последни статии