Lifeinfo.bgБолки (общи)Болки в стомаха след хранене - възможни причини

Болки в стомаха след хранене – възможни причини

-

Болки в стомаха след хранене – какви са възможните причини и как да си помогнем ще разберем в следващите редове.

Болката в стомаха след прием на храна може да бъде дразнеща и дискомфортна, оставяйки ни с влошено настроение и невъзможност за почивка след хранене. Това неприятно състояние, може да бъде следствие на различни фактори, които изискват внимание и разбиране.

Болки в стомаха след хранене

В едно проучване на Европейската асоциация по гастроентерология, публикувано в HealthDay е установено, че 1 от 10 души изпитва болки в стомаха след хранене. От анкетираните 54 000 души, 13% от жените и 9% от мъжете казват, че често имат стомашно-чревни проблеми след хранене. Съобщените симптоми включват подуване на корема, подут стомах, бързо усещане за ситост, запек и диария. Интересното е, че тези хора са имали два пъти по-висок процент на тревожност и депресия в сравнение с хората без симптоми.

Проучването е имало за цел да изследва връзката между храна, диета, стомашно-чревно здраве, психично здраве и хронични стомашно-чревни състояния. Констатациите показват, че храносмилателните разстройства трябва да се лекуват с персонализиран подход.

Ако често се чувствате зле или имате други стомашно-чревни проблеми след хранене, може би е добре да се консултирате с гастроентеролог. Междувременно обаче, ето няколко възможни причини, на които може да се дължи така неприятнат болка в стомаха след хранене.

Често срещани причини за болки в стомаха след хранене

Хранителна алергия или непоносимост. Хората с хранителни алергии или непоносимост могат редовно да изпитват неприятни стомашно-чревни симптоми, като газове, подуване на корема, спазми и диария.

Най-често срещаните алергени са яйцата, ядките, фъстъците, черупчестите, млякото, соята, пшеницата и др. Ако някой изпитва само незначителни симптоми, тези състояния могат да останат скрити за дълго време.

Синдромът на раздразнените черва

е заболяване, което обикновено засяга дебелото черво (дебелото черво), причинявайки общи симптоми като коремни спазми, запек, подуване на корема, диария, газове и други негативни стомашно-чревни симптоми. Това заболяване е хронично и изисква овладяване на симптомите, което най-често се прави чрез промени в диетата.

Гастритът

е общ термин за възпаление на стомашната лигавица, чието може да има много причини, включително инфекция, прекомерна употреба на лекарства за болка (НСПВС), наранявания, определени храни и злоупотреба с алкохол. Симптомите, свързани с гастрит, включват коремна болка, повръщане, слабост и гадене.

Болки в стомаха след хранене – цьолиакията

е хронично имунно заболяване, което се изразява е непоносимост към глутен. Когато хората с целиакия консумират храни съдържащи глутен, това уврежда тънките черва и отслабва имунната им система.

Някои често срещани симптоми са коремна болка, диария, загуба на тегло, подуване на корема и промени в настроението. Често е генетично и следователно може да бъде диагностицирано чрез кръвен тест.

Състояния като болестта на Крон и улцерозен колит

които включват възпаление на червата, са известни общо като възпалителни заболявания на червата. Смята се, че тези състояния възникват от необичаен имунен отговор. Те могат да причинят различни симптоми, включително спазми, загуба на апетит, коремна болка, упорита диария, умора и кръв в изпражненията.

ГЕРБ може да причини болки в стомаха след хранене

Ако почувствате болка след хранене в горната част на корема, гърлото или гърдите, може да страдате от киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Симптомите могат също да включват киселини, гадене, усещане за парене в гърлото или затруднено преглъщане.

Преяждане или ядене на нещо трудно за смилане

Често хората веднага приемат, че имат хранителна алергия или заболяване, след като са изпитали лошо храносмилане. Все пак първо помислете какво сте яли. Изядохте ли изобилие от храна? Дали кухнята беше кисела, пикантна или пържена? Понякога тези храни са трудни за смилане от всеки – не само от тези с хронични заболявания.

Важно е да си обърнете внимание, ако изпитвате болка в стомаха след хранене и това състояние продължи за по-дълго време, или се повтаря хронично.

Други общи причини за болки в стомаха след хранене

В следващите редове ще представим други общо и потенциално възможни причини за болки в стомаха след прием на храна, както и някои полезни съвети за облекчение.

Неправилно хранене

Често болката в стомаха след прием на храна може да бъде свързана със самия процес на хранене. Прекомерната консумация на храна, бързото поемане на големи количества от нея или консумацията на мазни, тежки ястия може да предизвика болки и неудобства.

Опитайте се да консумирате по-малки порции и избягвайте бързото хранене. Освен това, може да разнообразете хранителния си режим с по-здравословно меню.

Непоносимост към храни

Някои хора могат да изпитват болки в стомаха след прием на храна поради непоносимост към определени продукти. Лактозна непоносимост, непоносимост към глутен, непоносимост към гъби или други хранителни алергии могат да бъдат виновни за болката в стомаха.

Посетете лекар или диетолог, за да установите дали имате някакви хранителни алергии или непоносимост към определена храна.

Гастроинтестинални заболявания

Някои хронични гастроинтестинални заболявания като запек, храносмилателна непоносимост или възпаление в стомаха могат да предизвикат болки след хранене. Ако болката е честа или интензивна, е желателно да се консултирате с лекар за подходяща диагностика и лечение.

Стрес и тревожност

Емоционалният стрес и тревожността могат да окажат влияние върху стомашното здраве и да предизвикат болки в стомаха след хранене. Упражнявайте методи за управление на стреса като йога, медитация и и други. Такива практики могат подобрят общото ви благополучие.

Инфекции и зарази

Инфекции в стомаха или съседни органи могат също да доведат също понякога до болки след прием на храна.

Източници и използвана литература:

  1. Gastroenterology Health Partners
  2. Welch Medical Library
  3. Gastroenterology Health Partners
  4. Medscape
  5. HealthDay

Подобни статии

Последни статии