Lifeinfo.bgБолки (общи)Нормално ли е да имате болки след смяна на тазобедрена става?

Нормално ли е да имате болки след смяна на тазобедрена става?

-

Повечето хора изпитват известни болки след смяна на тазобедрена става. Болката обикновено варира от лека до умерена и може да се излъчва към бедрото. Лекарите наричат тази болка следоперативна болка след смяна на тазобедрената става или бедрена костна болка.

Защо изпитвате болки след смяна на тазобедрена става?

Смяната на тазобедрената става е обичайна процедура, която замества тазобедрената става, която вече не функционира. Някои хора може да се нуждаят от протезиране на тазобедрената става с напредване на възрастта поради износване на ставата. Други се нуждаят от тях поради дегенеративни състояния като остеоартрит.

Според по-стари данни от 2002 г., болката в бедрото е често срещан симптом след операция за смяна на тазобедрената става.

По-нови открития от доверен източник предполагат, че увеличаването на използването на безциментни бедрени стави е увеличило честотата на болки в бедрото. В исторически план хирурзите са използвали костен цимент за закрепване на циментирани тазобедрени стави. Новата безциментна става позволява на костта да расте и да се прикрепя към нея. Въпреки предимствата си, операциите без цимент са по-склонни да причинят болка в бедрената кост, отколкото циментираните процедури.

Въпреки това, докато болката в бедрото е възможно усложнение, тя обикновено не продължава в дългосрочен план. Повечето операции за смяна на тазобедрената става водят до значително намаляване на болката и подобряване на качеството на живот.

Прочетете повече, за да научите колко дълго може да продължат тези болки след смяна на тазобедрена става и как да се справите с тях.

болки след смяна на тазобедрена става
болка в мястото на операцията

Колко дълго може да продължат тези болки след смяна на тазобедрена става?

Болки след смяна на тазобедрена става са типични и смяната на тазобедрената става не е изключение. Когато човек преживее тази процедура, тялото му е претърпяло значителна травма, за да се замени увредената става. Докато това ще намали болката и дискомфорта в дългосрочен план, то може да причини остра болка в краткосрочен план.

Повечето хора могат да очакват леко до умерено подуване и болка да отшумят след 3-6 месеца.

Според данни от 2015 г. следоперативната болка става хронична при около 10% от хората, които получават тотална смяна на тазобедрената става. Това означава, че болката продължава.

Ако човек изпитва болка няколко месеца след като е излекуван от операция или има болка, която пречи на съня или ежедневните функции, може да е добра идея да се свържете с лекар.

Възможности за лечение при болки след смяна на тазобедрена става

При някои хора болката в бедрото след операция за смяна на тазобедрената става ще изчезне сама без лечение.

Други обаче може да имат болка, която продължава няколко седмици или месеци. Стратегиите за добро възстановяване у дома и намаляване на болката могат да включват:

 • Подготовка на дома: Да се уверите, че домът е удобно и безопасно място за възстановяване е важен начин да избегнете ненужната болка.
 • Правилна грижа за раните: Хората трябва да обърнат особено внимание на грижата за рани, за да избегнат инфекция и допълнителна болка.
 • Издигане и лед: Повдигането на засегнатия крак и обледеняването му може да намали подуването и болката.
 • Болкоуспокояващи: Повечето лекари ще предпишат или препоръчат някаква форма на фармацевтично облекчаване на болката.

Други могат да изпитват хронична или дългосрочна болка. Когато типичното лечение на болката и домашните лекарства не работят, лекарят може да препоръча допълнителни опции за отстраняване на проблема. Ако човек изпитва продължителна болка, той трябва да се свърже със своя лекар, за да обсъди своите възможности.

болки след смяна на тазобедрена става

Симптоми

В повечето случаи болката в бедрото след смяна на тазобедрената става е лека до умерена. Тази болка обикновено се появява в средата на предната част на бедрото. Може да се почувства като болка и да се появява и да си отива.

Някои хора също могат да изпитат дискомфорт, който се проявява като изтръпване в бедрото.

Причини

Различни фактори могат да допринесат за болка в бедрото след смяна на тазобедрената става. Видът на операцията, естествената биомеханика и вида на тазобедрената става, която човек има, са всички фактори. Няколко от основните причини за болка в бедрото са:

 • разхлабен имплант, което означава, че костта не може да расте в импланта, причинявайки малко движение;
 • инфекция;
 • костта е по-гъвкава, което кара импланта да се притиска болезнено в кортикалната кост;
 • фрактура на бедрената кост;
 • костно ремоделиране, което се случва, когато нови натоварвания накарат костта да се ремоделира.

Според проучване от 2019 г. дизайнът на тазобедрената става може да повлияе на болката на човек след операция. Проучването установи, че хората, които са имали нециментирани протези на тазобедрената става с късо стебло, са по-склонни да изпитват хронична болка в бедрото, отколкото тези, които са имали операция за тотална нециментирана смяна на тазобедрената става с клиновидна форма и право стебло.

В допълнение, изследователите установиха, че изкривените крака имат връзка с болката в средата на бедрото.

Някои хора може да са по-склонни да изпитат усложнения, дължащи се на физически различия и биомеханика, като например изкривяване на краката. Според ретроспективно проучване от 2020 г., физическите разлики във формата на костите вероятно играят роля.

Тъй като отнема време на костта да се прикрепи към безциментна тазобедрена става, може да се наложи човек да избягва дейност в продължение на няколко месеца. Твърде бързото връщане към активност може да увеличи вероятността от усложнения като болка в бедрото. Понякога ставата може да се разхлаби при активност, причинявайки болка, излъчваща се към бедрото.

Въпреки че някои хора смятат, че възрастта, теглото и други фактори влияят върху следоперативната болка, това вероятно не е вярно. Резултатите от проучване от 2020 г. предполагат, че е малко вероятно следното да причини болка в бедрото:

 • секс;
 • възраст;
 • тегло;
 • височина;
 • костната плътност.

Кога да се свържете с лекар?

Човек трябва да се свърже с лекар за леки болки след смяна на тазобедрена става, до умерени продължаващи повече от 6 месеца. Силна болка, която затруднява функционирането, също може да бъде причина за безпокойство.

Освен това, ако други симптоми придружават болката, това може да е признак на инфекция. Симптомите, които могат да показват инфекция, включват:

 • подуване;
 • зачервяване;
 • обезцветяване;
 • висока температура;
 • дренаж или гной, идващи от раната;
 • болка, която се влошава при активност или почивка.

Пълната операция за смяна на тазобедрената става може значително да подобри качеството на живот на човек, но това е сериозна операция, която отнема време, за да се излекува. Честите болки след смяна на тазобедрена става се среща като нерядко усложнение след операция. За повечето хора това ще изчезне от само себе си и човек може да го управлява с лекарства и домашни средства.

Преди човек да се подложи на операция за смяна на тазобедрената става, е важно да обсъдите потенциалните рискове и усложнения с лекар.

Използвани източници:
1. Националният център за биотехнологична информация – PubMed
2. Medical News Today 
3. Wikipedia

Подобни статии

Последни статии