високи тромбоцити, завишени

В тази статия: Високи тромбоцити, завишени нива и възможни причини. Броят на тромбоцитите измерва тяхното средно ниво в кръвта циркулираща в организма. Високите или ниските нива на тромбоцитите могат да увеличат риска от съсирване или прекомерно кървене.

Високи тромбоцити

Висок брой тромбоцити може да възникне, когато нещо кара костния мозък да произвежда твърде много тромбоцити. Когато причината е неизвестна, се говори за първична или есенциална тромбоцитоза.

Когато излишъкът от тромбоцити се дължи на инфекция или друго състояние, това се нарича вторична тромбоцитоза.

Тромбоцитите, наричани още тромбоцити, са фрагменти от по-големи клетки, произведени в костния мозък, наречени мегакариоцити. Тези фрагменти са от решаващо значение за заздравяването на рани.

Анормалните нива на тромбоцитите могат да доведат до различни здравословни усложнения. Тази статия обсъжда процеса на кръвен тест за тромбоцити и какво означават резултатите.

Нивата на тромбоцитите на човек могат да се променят с възрастта и някои медицински състояния също могат да ги повлияят.

Броят на тромбоцитите, който е твърде нисък или твърде висок, може да доведе до здравословни усложнения. Ниският брой на тромбоцитите е известен като тромбоцитопения, докато високият брой на тромбоцитите е известен като тромбоцитоза.

Рискове и усложнения при високи тромбоцити

Кръвта на човек се съсирва по-бързо, когато има твърде много тромбоцити. Съсирването е естествена защита срещу кървене. Тялото произвежда повече тромбоцити по време и след нараняване. Въпреки това, тъй като тромбоцитите причиняват съсирване на кръвта, те също могат да причинят опасни кръвни съсиреци в ръцете или краката. Кръвният съсирек също така може да се откъсне или да отиде в друга част на тялото.

Рискът от образуване на кръвен съсирек е по-висок при хора, приковани към леглото поради болест или които не могат да движат крайниците си. Хора, които имат високи  тромбоцитите поради скорошна травма, но трябва да останат на легло, може да се нуждаят от наблюдение, за да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци в резултат на това.

Референтни стойности на тромбоцити

 • високи нива на тромбоцитите (тромбоцитоза) се считат за тези над 450 000;
 • нормални нива на тромбоцитите 150 000–450 000;
 • ниско ниво на тромбоцитите (тромбоцитопения) са всички стойности под 150 000.

Тромбоцити – същност, значение и норма

Причини за високи тромбоцити (високи стойности)

Някои временни състояния могат да причинят завишени тромбоцити. Лекарят може да нареди повторен тест няколко дни или седмици по-късно, ако това се случи. Някои често срещани причини за високи тромбоцити  включват:

 • възстановява се от скорошна травма;
 • възстановяване от загуба на кръв след операция;
  възстановяване от прекомерно пиене или дефицит на витамин B12;
 • интензивна физическа активност или усилие, като например бягане на маратон;
 • използване на противозачатъчни хапчета.

Ако броят на тромбоцитите на дадено лице остане висок, това може  да се дължи на хронични заболявания. Според NHIS, те могат да включват:

 • желязодефицитна анемия;
 • възпалителни нарушения;
 • инфекции, като туберкулоза;
 • спленектомия или отстраняване на далака;
 • рак и други.

Още по темата: Тромбоцити – същност, значение и норма

Източници и използвана литература:

 1. NHIS, USA
 2. Nature
 3. rochester.edu