spot_img
Lifeinfo.bgЗаболяванияВисок креатинин (симптоми и лечение, диета)

Висок креатинин (симптоми и лечение, диета)

-

Висок креатинин. Креатининът е отпадъчнo вещество, което се излъчва от мускулите на човека. Обикновено се отстранява през бъбреците. Здравите бъбреци филтрират креатинина от кръвта ви и той напуска тялото чрез урината. Може да измерите количеството креатинин в кръвта и урината чрез тест, за да получат представа колко добре се справят бъбреците ви. Това измерване се нарича креатининов клирънс.

Висок креатинин

Високите нива на креатинин вероятно не са вредни сами по себе си, въпреки че могат да бъдат маркер за други здравословни състояния – включително хронично бъбречно заболяване. Кръвният тест за серумен креатинин, заедно с фактори като възраст, тегло и медицинска история, може да помогне на лекарите да разберат колко добре функционират бъбреците ви и дали може да има проблем.

Ако имате висок креатинин това може да показват редица здравословни състояния, включително бъбречна инфекция, бъбречна недостатъчност и други.

В тази статия ще разгледаме какво точно представлява креатинина и какво може да доведе до висок креатинин. Ще обърнем внимание на симптомите на висок креатинин и кога е нужно да обърнем внимание при високи нива на креатинин и евентуални възможностите за лечение.

Какво представлява креатининът?

Креатининът е метаболит на креатин фосфата, който мускулите използват като източник на енергия. Колкото по-голяма е мускулната маса на човек, толкова по-високи са неговите нива на креатинин. Поради тази причина мъжете са склонни да имат по-високи нива на креатинин от жените.

Основният начин, по който тялото премахва креатинина от кръвта, е чрез филтриране през бъбреците и след това екскреция в урината.

Какво е нормално ниво и кое се счита за висок креатинин?

Нивата на креатинин, които експертите считат за нормални, може да варират в различните болници и лаборатории.

Според British Medical Journal обичайният референтен диапазон за серумен креатинин е 60-110 микромола на литър (mcmol/l), или 0,7-1,2 милиграма на децилитър (mg/dl), за мъже и 45-90 mcmol/l ( 0,5–1,0 mg/dl) за жени.

Ако креатининът е над тези нива, лекарите може да го счетат за висок. Решението им обаче ще зависи от мускулната маса на човека и други фактори, като възраст, пол и нива на хидратация.

Възможни причини за висок креатинин

Високите нива на креатинин обикновено показват, че бъбреците не работят както трябва. Възможните причини за тази дисфункция включват:

 • бъбречна инфекция;
 • гломерулонефрит, което е възпаление на бъбречните структури, които филтрират кръвта;
 • камъни в бъбреците, които евентуално са блокирали пикочните пътища;
 • бъбречна недостатъчност.

Иизвън бъбречните проблеми, някои други фактора могат временно да повишат нивата на креатинин над нормалното. Те включват дехидратация и консумация на големи количества протеини , от храни и хранителни добавки.

Упражнението с висока интензивност също може да повиши определени кръвни биомаркери, включително креатинин.

Човек, подложен на тест за висок креатинин, трябва да уведоми лекаря, ако приема някакви лекарства, гладува или се придържа към богата на протеини диета.

Някои лекарства могат да причинят временно повишаване на нивата на серумния креатинин или да увредят бъбреците.

Някои здравословни състояния също могат да увредят тези органи, което води до повишени нива на креатинин. Тези условия включват:

 • диабет;
 • високо кръвно;
 • сърдечно заболяване.

Симптоми на висок креатинин

Хората с високи нива на креатинин могат да изпитат различни симптоми в зависимост от причината или заболяването, ако е налице такова.

Високото ниво на креатин е по-скоро индикация за потенциален здравословен проблем ако се поддържат високи за пог-лям период от време. Ако повишаването на нивото на креатина е причинено от проблеми с бъбреците, може да изпитате различни  симптоми. Бъбречните заболявания често причиняват проблеми с пикочния мехур и задържането на течности. Ако бъбреците ви не работят достатъчно добре, за да премахнат токсините и отпадъците от тялото ви, можете да изпитате различни по вид симптоми, включително:

 • гадене;
 • болка в гърдите;
 • мускулни крампи;
 • повръщане;
 • умора;
 • промени в честотата и външния вид (цвета) на уринната;
 • повишено кръвно налягане;
 • подуване или задържане на течности в тялото;
 • сърбеж.

Високи нива се наблюдават и при следните заболявания:

Високи нива на креатинин при токсичност от лекарства

Антибиотиците, сърдечно-съдовите лекарства, диуретиците и някои други лекарства могат да причинят увреждане на бъбреците и да повлияят на това колко добре функционират бъбреците.

Симптомите включват умора и слабост, болка в гърдите, може а се изрази в задържане на течности, болки в гърдите и гадене и др.

Високи нива на креатинин при бъбречна инфекция (пиелонефрит)

Ако е налице бъбречна инфекция тя може да увреди бъбреците и да причини бъбречна недостатъчност.

Хората могат да получат следните симптоми:

 • втрисане;
 • болка в някои части на гърба;
 • болки в слабините;
 • урина, която мирише неприятно и има променен цвят;
 • често ходене по малка нужда;
 • повръщане и чувство на гадене.

Висок креатинин при диабет

При хора с диагноза диабет нивата на кръвната захар могат да станат твърде високи, което да доведе до здравословни проблеми, включително бъбречно заболяване.

Симптомите на диабет тип 1 могат да се развият внезапно, но симптомите на диабет тип 2 са склонни да се проявяват по-постепенно.

И при двата вида диабет симптомите могат да включват:

 • склонност да се пият много течности;
 • често ходене по малка нужда;
 • чувство на постоянна умора;
 • виждането с отчасти замъглено;
 • изтръпване на крака и ръце;
 • рани, които зарастват по-бавно;
 • високо кръвно налягане.

Измерванията на високо кръвно налягане показват, че силата на кръвта срещу стените на артериите е твърде висока.

Високото кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове около бъбреците и доведе до по висок креатинин.

Много хора с високо кръвно налягане не изпитват симптоми и лекарите могат да открият проблема само по време на редовен здравен преглед.

Ниво на креатинин при интензивни упражнения

Креатинът присъства в мускулите и им помага да произвеждат енергия. Както дехидратацията, така и разграждането на мускулите от упражнения могат да доведат до повишаване на нивата на креатинин в кръвта.

Високи нива на креатинин при други заболявания

Могат също да се наблюдават високи нива на креатинин при друг заболявания, като: сърдечно заболяване, атеросклероза, запушване на пикочните пътища, бъбречна недостатъчност и др.

При повишена консумация на протеини

Това, с което човек се храни, може да окаже ефект върху нивата на креатинин.

Протеините и сготвеното месо съдържат креатинин, така че яденето на повече от препоръчителното количество месо или други протеини за нивата на активност на човек може да причини високи нива на креатинин след хранене.

Дългосрочни проучвания обаче показват, че диетите с високо съдържание на протеини не оказват значително влияние върху нивата на креатинин в кръвта за период от 2 години.

Кога да се свържете с лекар?

Всеки, който изпитва нови и необясними симптоми, трябва да се консултира с медицински специалист. Особено важно е да потърсите съвет, ако симптомите показват бъбречно заболяване, диабет или сърдечни проблеми.

Търсенето на бърз медицински съвет и лечение може да предотврати влошаването на здравословния проблем.

Лечение на висок креатинин

Лечението на високи стойности и показатели на креатинина зависи от много основната причина.

Когато бъбречната инфекция е отговорна за тези високи нива, лечението с антибиотик би трябвало да ги върне към нормални стойности.

По същия начин, ако високия креатинин се дължи на наличието на  високо кръвно, приемането на лекарства за лечение на това също би трябвало да понижи нивата на креатинин.

В зависимост от причината, лекарите могат също да препоръчат промени в ежедневните навици, в диетата, намаляване на приема на протеини и увеличаване на растителни фибри. Такива мерки могат да помогнат за коригиране нивата на креатинина.

Диета при високи нива на креатинин

Консумирайте повече фибри

Според преглед от ноември 2014 г. в ‌European Journal of Clinical Nutrition‌ изследователите заключиха, че диетичните фибри допринасят за по-ниски нива на креатинин. Те предположиха, че това може да се дължи на факта, че фибрите могат да помогнат за разграждането на креатинина, преди да достигне до бъбреците.

Нещо повече, увеличаването на приема на фибри при хора с хронично бъбречно заболяване може да помогне за намаляване на усложненията и подобряване на цялостното здраве чрез насърчаване на добрите чревни бактерии и намаляване на възпалението и производството на уремичен токсин,.

Според Mayo Clinic храните с високо съдържание на фибри за понижаване на креатинина включват:

 • Плодове като горски плодове, круши и ябълки;
 • Зеленчуци като картофи, моркови и грах;
 • Пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и овесени ядки;
 • Бобови растения, ядки и семена.

Намалете натрия (солта) при висок креатинин

Хората с хронично бъбречно заболяване също трябва да намалят общия прием на натрий при диета с ниско съдържание на креатинин. Това е така, защото храните с високо съдържание на натрий задържат течности, а вие искате да помогнете на бъбреците си да свършат работата си по процеса на филтриране на креатинина от кръвта ви и премахване на отпадъчни продукти. Твърде много сол също може да повиши кръвното ви налягане.

Намаляването на натрия е важно, тъй като бъбреците, няма да могат да филтрират цялата сол. Поддържането на твърде много сол повишава кръвното ви налягане и ви излага на риск от инфаркт и инсулт.

Храните с високо съдържание на натрий, които трябва да се ограничават или избягват, включват:

 • преработени меса като бекон, колбаси и салами;
 • замразени полуфабрикати;
 • консервирани предястия;
 • боб от консерва с повече сол;
 • солени ядки.

Ограничете калия

Тъй като нивата на калий се повишават, когато бъбрекът ви не е в състояние да отстрани креатинина, богатите на калий плодове и зеленчуци НЕ са най-добрите храни за коригиране на високи нива на креатинин.

Ако нивата на калий са твърде високи, това може да доведе до неправилен сърдечен ритъм или инфаркт, според Националната бъбречна фондация на САЩ.

Когато нивата на креатинина са повишени, проблемът номер едно, с който се сблъскват пациентите, е високият калий. Храненето чрез диета с ниско съдържание на калий често е необходимо за пациенти с бъбречно увреждане.

В резултат на това според диетичната таблица за пациенти с висок креатинин може да  избягвате храни с високо съдържание на калий като:

 • Артишок;
 • Броколи;
 • Портокали;
 • Киви;
 • Манго;
 • Банани.

Според Националната бъбречна фондация на САЩ, вместо това трябва да подберете продукти от този списък с плодове и зеленчуци, за да намалите нивата на креатинин:

 • Горски плодове;
 • Ябълки;
 • Грозде;
 • Диня;
 • Аспержи;
 • Краставица;
 • Гъби.

Пийте по-често вода

Не става въпрос само за ядене на храни, които понижават креатинина, това какво пиете също е важно.

Наистина, питейната вода може да понижи креатинина, защото помага на бъбреците ви да филтрират излишните отпадъци в кръвта ви. Ето защо поддържането на хидратация е от решаващо значение за хората с хронично / бъбречно заболяване и високи нива на креатинин.

Ограничете приема на алкохол

Според изследване от 2017 г., алкохолът може да допринесе за бъбречна дисфункция.

Вашите бъбреци помагат за филтрирането на вредни вещества от тялото ви, включително алкохол. Прекомерното пиене на алкохол може да претовари бъбреците ви и да ги направи по-малко способни да отстраняват други отпадъчни продукти, като креатинин от кръвта ви.

Резюме

Ако бъбреците не ряботят както трябва, нивата на креатинина в кръвта могат да се повишат.

Няколко фактора могат да причинят високи нива на креатинин. Тези фактори варират от диета и лекарства до основни здравословни проблеми.

Нивата трябва да се върнат към нормалното след лечение на основния проблем.

Всеки, който изпитва някакви симптоми, свързани с висок креатинин, трябва да потърси медицинскa помощ.

Бързото лечение може да намали всяко потенциално увреждане на бъбреците и да увеличи вероятността за пълно възстановяване.

Използвани източници: използваните източници за статиите са проверени и квалифитетни здравни учреждения / заведения, библиотеки, научни списания и онлайн издания. Въпреки това статията има единствено информативна цел и не е заместител или препоръка за лечение!
1. LiveStrong
2. MedScape
3. МedicalNewsТoday
4. Nature.com

Подобни статии

Последни статии