Lifeinfo.bgМедицинаОрганични съединенияВисок холестерол - симптоми, причини и стойности

Висок холестерол – симптоми, причини и стойности

-

Имате висок холестерол, ако стойностите в кръвта са твърде много над нормата, което може да увеличи риска от заболявания, като атеросклероза, сърдечен удар или инсулт. Научете повече за фактите за високия холестерол, включително симптомите и причините водещи до завишени стойности на холестерола, както и какво можете да направите, за да намалите нивата му.

Днес ще разнищим най-често срещаните въпроси, които хората си задават относно високия холестерол.

Висок холестерол – какво всъщност е това

Холестеролът е естествено мастно вещество в кръвта ни. Произвежда се в черния дроб, а също си го набавяме с някои от храните, които консумираме. Холестеролът е важен за поддържане на клетките в тялото ни здрави.

Висок холестерол означава, че имаме твърде много холестерол в кръвта си. Има много фактори и предпоставки, които могат да причинят това. Ако не предприемем стъпки за понижаване на високия холестерол, това може да увеличи риска от инфаркт и инсулт.

Какво води до висок холестерол

Всеки може да има в даден момент от живота си повишен холестерол. Това може да бъде причинено от най-различни причини, някои от които можете да контролираме, а други не.

Някои от тях, които причиняват висок холестерол и над които имаме контрол са:

Начин на живот, хранене, диета

 • консумиране на твърде много наситени мазнини – това намалява способността на черния дроб да отстранява холестерола, така че той се натрупва в кръвта;
 • тютюнопушене – то може да доведе до високи нива на холестерол и да причини натрупване на мастни вещества в артериите, което улеснява холестерола да се залепи по стените на им;
 • липса на физическа активност – физическите упражнения и спорт повишават нивото на „добрия“ HDL холестерол и намаляват нивото на „лошия“ LDL холестерол.

Фактори водещи до висок холестерол, който не можем да контролирате

 • възраст, пол и етнически произход;
 • остаряване – с напредването на възрастта е по-вероятно да имате по-висок холестерол;
 • ако сте мъж – мъжете са по-склонни да имат завишен холестерол;
 • етнически произход – ако сте от южноазиатски произход, е по-вероятно да имате повишен холестерол.

Вашите гени може да предразполагат към висок холестерол

Гените носят информацията, която определя вашите черти или характеристики, които са ви предадени или наследени от родителите ви. Фамилната хиперхолестеролемия (FH) е наследствено заболяване, което означава, че сте родени с него. Често се предава чрез семейства с дефектни гени и може да доведе до много високи нива на холестерол, дори ако нямате други рискови фактори.

Вашето общо здравословно състояние

 • бъбречно заболяване – когато бъбреците ви не функционират добре, това също променя начина, по който тялото ви се справя с холестерола, което може да доведе до висок холестерол;
 • чернодробно заболяване – важна задача на черния дроб е както да произвежда холестерол, така и да го изчиства от тялото, но ако черният дроб не работи добре, той се „тормози“, увеличавайки риска от висок холестерол;
 • ако имате наднормено тегло, особено около средата на живота си;
 • ако имате диабет тип 2, вие сте изложени на по-голям риск от завишен холестерол;
 • с нарушена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм, това е състояние когато тялото ви не произвежда достатъчно тиреоиден хормон)
 • дефицит на растежния хормон – когато тялото ви не произвежда достатъчно от хормона на растежа.

Видове холестерол

Холестеролът се използва от всички клетки в тялото ви, за да ги поддържа здрави. Той се пренася чрез кръвта до клетките, които се нуждаят от него, чрез протеини. Протеините са вещества в тялото ви, които вършат по-голямата част от функциите във вашите клетки и помагат на тъканите и органите на тялото ви да работят както трябва.

Когато холестеролът и протеините се комбинират, те те образуват вещество наречено липопротеин. Има два основни вида липопротеини. Единият е така наречния „добър“ холестерол (HDL – полезен за вашето здраве), а другия е „лош“ холестерол (LDL).

Липопротеина с висока плътност или HDL холестерола премахва „лошия“ холестерол от кръвта ви, като връща холестерола, от който не се нуждаете, обратно в черния дроб, където се разгражда и отстранява от тялото ви.

Високите стойности на липопротеините с ниска плътност или така наречения LDL холестерол водят до натрупване на мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове. Това натрупване стеснява кръвоносните съдове, увеличавайки риска от инфаркт или инсулт.

Триглицериди

Кръвта ни също съдържа вид мазнини, наречени триглицериди (съдържащи се в мастните клетки), които също могат да допринесат за стеснени артерии. Наднорменото тегло, консумация на много мазни храни и готови сладкиши и десерти или пиенето на твърде много алкохол могат да причинят високи нива на триглицеридите.

Ако сте получили резултати от липиден профил (тест, който разглежда всички аспекти на вашия холестерол), може да видите нивото на вашите триглицериди.

Може да имате нормално ниво на HDL и LDL холестерол, но все пак да имате високо ниво на триглицериди. Ако се установи, би трябвало да говорите с медицински специалист, за да обсъдите какво означава това за вас.

Симптоми на висок холестерол

Обикновено липсват симптоми на висок холестерол. Но ако не се лекува, това може да доведе до инфаркт и инсулт.

Често това е скрит рисков фактор, което означава, че може да се случи без да знаем, докато не стане твърде късно. Ето защо е много  важно да проверявате редовно нивата на холестерола си.

Въпреки това, ако имате фамилна хиперхолестеролемия, може да имате видими признаци на висок холестерол. Те включват:

 • ксантома на сухожилията – подуване, образувано от холестерол, върху кокалчетата на ръцете, коленете или ахилесовото сухожилие в задната част на глезена;
 • ксантелазми – малки, жълти бучки от холестерол близо до вътрешния ъгъл на окото;
 • аркус на роговицата – това е бледобял пръстен около цветната част на окото ви, вашия ирис.

Тест за холестерол

висок холестерол
stock.adobe.com

Можете да помолите вашия личен лекар да провери нивата на холестерола ви, които се измерват с помощта на кръвен тест. Често този тест се нарича „липиден профил“. Може да ви бъде назначена кръвна проба, за да се провери за следното:

 • нива на добрия холестерол (HDL);
 • нива на лош холестерол (LDL);
 • стойности на триглицериди;
 • ще получите и резултат за общ холестерол както и VLDL холестерол.

Последния (VLDL холестерол) е отговорен за транспорта на триглицеридите, за разлика от LDL холестерола.

Нивата на холестерола варират от човек до човек, но като цяло за да имате здраво сърце и занапред се нуждаете от ниско ниво на LDL лошия холестерол и по-високо ниво на добрия холестерол HDL.

Кои нива на холестерол се считат за нормални?

Информацията по-долу е само ориентировъчна. Стойностите на измерения серумен холестерол може да се различават за различните лаборатории. Това, което има значение, е вашият индивидуален риск. Говорете с  личния си лекар  или медицински експерт в областта, относно вашите резултати и към какви нива трябва да се стремите. Научете повече за това какво означават те, как се изчислява риска за вас и кога може да се нуждаете от лекарства или промяна в начина на живот.

Общи стойности на холестерол за всички хора

 • общ холестерол – под 5 mmol/l;
 • LDL холестерол (лош) – под 3 mmol/l.

Нива на холестерол за хора със съдови заболявания

 • общ холестерол – под 4.5 mmol/l;
 • LDL холестерол (лош) – под 2.5 mmol/l;
 • HDL-холестерол (добър) – над 1.0 mmol/l  за мъженад 1.2 mmol/l за жени;

Ако са ви казали, че имате висок холестерол, това означава, че имате твърде много от лошия холестерол в кръвта си, което увеличава риска от развитие на атеросклероза и съответно риск от инфаркт и инсулт.

НО, НИЩО НЕ Е ЗАГУБЕНО! Високите нива на добрия (HDL) холестерол може да помогнат за поддържането на този „лош“ холестерол под контрол.

Лечение на висок холестерол

Има много възможности, които стоят пред вас и чакат да поемете отговорност, за да намалите холестерола си:

 • може да се насладите на здравословни храни и рецепти, които са полезни за сърцето ви.
 • може да да станете по-активни физически, което ще ви помогне да намалите холестерола си, но също така ще ви помогне да спите по-добре и да се чувствате по-енергични;
 • може да намалите алкохола и да спрете да тютюнопушенето;

Ако промените в начина на живот не са достатъчни за понижаване на високия  холестерол, вашият лекар може да ви предложи лекарства. Ако сте диагностицирани с висок холестерол, трябва да си правите липиден профил всяка година, за да проверявате нивата и да вземете мерки, ако е необходимо.

Лекарства за висок холестерол

Статините са основният вид лекарство, използвано за намаляване на холестерола. Но има и други алтернативни лечения, които помагат за контролиране на нивата на холестерола.

Източници и използвана литература:

 1. bhf.org.uk
 2. www.heart.org
 3. NIH – National Library of Medicine (PubMed)
 4. cdc.gov/cholesterol

Подобни статии

Последни статии