Lifeinfo.bgСимптомиДиета при гастрит: позволени и забранени храни

Диета при гастрит: позволени и забранени храни

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, което може да причини болка, дискомфорт и киселини. Правилната диета е един от основните начини за управление и облекчаване на симптомите, споделят експертно мнение от екипа на Гален. Това означава, че е важно да разбирате кои храни са позволени и кои – забранени.

В тази статия ще ви покажем някои насоки за хранене при симптоми на гастрит, както и съвети за облекчаване на това състояние.

Позволени храни

За правилна диета при гастрит са полезни:

  1. Леки меса

Хранете се предимно с постни меса, като пилешко, пуешко и риба. Те са по-лесни за храносмилане и не дразнят храносмилателния тракт. Обработват се по-бързо и по-лесно от солната киселина и не предизвикват нейната хиперсекреция, което би увредило допълнително лигавицата.

  1. Картофи и ориз

Приготвени без добавяне на мазнина, те са добър източник на въглехидрати и помагат за намаляване на стомашната киселинност. Освен това са по-леки и не водят до толкова изразено подуване на корема.

  1. Сухари и бял хляб

Тези храни са меки и не дразнят стомаха. Но не прекалявайте с тях, тъй като прекомерната им консумация може да повиши глюкозата в кръвта и да доведе до други здравословни проблеми.

  1. Ябълки и банани

Спазвайте диета с достатъчно плодове, но умерено подбрани, като избягвате тези, които имат по-кисел вкус. Предпочитайте засищащи плодове с достатъчно фибри, които да са по-сладки. Подбирайте и сладки ябълки, вместо по-киселите сортове.

  1. Зеленчуци

Препоръчително е да избирате варени зеленчуци или приготвени на пара, като наблягате на моркови, тиквички и картофи. Те са подходящи, тъй като са лесни за храносмилане и са нискокиселинни.

Забранени храни

Ако страдате от това състояние е нужно и да премахнете някои продукти от своята диета:

  1. Кафе и алкохол

Тези напитки могат да увеличат производството на стомашна киселина и да доведат до дискомфорт. Те увеличават усещането за парене, болката и възпалението на стомаха.

  1. Мазни и пържени ястия

Те са трудни за храносмилане и могат да обострят състоянието. Увреждат лигавицата и увеличават симптомите, а освен това, тъй като се обработват по-бавно, солната киселина има повече време да въздейства върху стомаха, което влошава заболяването. Предпочитайте варено или печено месо, вместо пържено. Същото важи и за останалите продукти.

  1. Люти и силно подправени храни

Силните химични вещества в състава на различните подправки могат да раздразнят стомашната лигавица. Те често водят до парене зад гръдната кост, болка и други раздразнения.

  1. Цитрусови плодове и сокове

Високата киселинност в тези плодове може да влоши симптомите на гастрит, така че е препоръчително да ги премахнете от своята диета.

Какво още можем да направим за облекчаване на гастрита?

Ето още няколко съвета за вашата диета, които могат да ви помогнат да се справите с гастрита:

  1. Често и малко хранене

При гастрит вашата диета е препоръчително да се състои от малки количества лека храна на редовни интервали, за да намалите натоварването на стомаха.

  1. Избягване на пушенето

Тютюнопушенето може да увреди стомашната лигавица и да забави възстановяването, затова е препоръчително да се избягва.

  1. Управление на стреса

Стресът може да увеличи стомашните киселини и да влоши състоянието. Ето защо е важно своевременно да се справите с него.

Правилният подход към вашата диета ще ви помогне да облекчите симптомите и да си върнете комфорта, спокойствието и здравето. Нещо, с което специалистите от аптека Гален са напълно съгласни и споделят, е че грижата за вашия стомах е едно от най-важните неща, което може да направите за дългосрочното си благополучие.

Препоръчано

Произволни статии