Lifeinfo.bgАлтернативни леченияДискова херния: причини, симптоми и лечение без лекарства и хирургия

Дискова херния: причини, симптоми и лечение без лекарства и хирургия

-

Когато междупрешленен диск от гръбначния стълб се изплъзне от мястото си, той може да окаже натиск върху близките нерви, причинявайки болка и възпаление. Тежестта на симптомите може да варира в зависимост от местоположението и степента на дисковата херния. В някои случаи изплъзването на диска може да не причини никакви симптоми, докато в други може да доведе до силна болка и ограничена подвижност.

Какво е дискова херния?

Дискова херния, състояние известно още като дископатия, е често срещано заболяване на гръбначния стълб, което засяга милиони хора по света. Това се случва, когато един от дисковете в гръбначния стълб, които действат като възглавници между прешлените, се разкъса и от него излезе течност наречена пулпозно ядро . Това може да доведе до болка, дискомфорт и други симптоми, които могат значително да повлияят на качеството на живот на човека.

Дискова херния най-често се появява в долната част на гърба (лумбален гръбначен стълб) или шията (цервикален гръбначен стълб). Те обаче могат да се появят и в средната част на гърба (гръдния кош), въпреки че това е по-рядко. Състоянието може да засегне хора от всички възрасти, но е по-разпространено при хора на възраст между 30 и 50 години.

Разбирането на симптомите, причините и рисковите фактори е от решаващо значение за хората, които търсят облекчение и ефективни възможности за лечение. Хиропрактиката се очертава като популярен и алтернативен метод за лечение на дискова херния, предоставяйки на пациентите неинвазивни, нехирургични алтернативи без лекарства.

Дискова херния причини, симптоми и лечение без лекарства и хирургия

Симптоми при дискова херния

Плъзгащият се диск може да причини значителна болка и дискомфорт. Разбирането на симптомите и различните етапи на това състояние е от решаващо значение за правилната диагноза и лечение. Ето някои ключови признаци, за които трябва да внимавате:

Локализирана болка

Един от основните симптоми на изплъзване на диска е локализирана болка в засегнатата област. Тази болка може да варира от лека до силна и може да се влоши при определени движения или дейности.

Излъчваща болка

В някои случаи болката може да се излъчва към други части на тялото, като краката или ръцете. Това е известно като радикулопатия и възниква, когато изплъзнатият диск притиска нервно коренче.

Изтръпване и изтръпване

Заедно с болката, хората с изплъзване на диска могат да изпитат изтръпване или изтръпване в засегнатата област или областите, свързани с притиснатия нерв.

Мускулна слабост

Тъй като дискa оказва натиск върху нервите, това може да доведе до мускулна слабост в засегнатата област. Тази слабост може да затрудни извършването на определени движения или задачи.

Загуба на контрол върху пикочния мехур или червата

В тежки случаи дисковата херния може да причини загуба на контрол върху пикочния мехур или червата. Това е сериозен симптом, който изисква незабавна медицинска помощ.

Важно е да се отбележи, че симптомите на дисковата херния могат да варират в зависимост от местоположението и тежестта на хернията. В ранните етапи хората могат да изпитат лека болка и дискомфорт, които постепенно се влошават с течение на времето. Изключително важно е да обърнете внимание на тези симптоми и да потърсите медицинска помощ, ако те продължават или се влошат.

Ако получите някой от следните симптоми, важно е да се консултирате със здравен специалист:

  • затруднено ходене или стоене;
  • изтръпване или слабост в двата крака;
  • силна или влошаваща се болка;
  • загуба на контрол върху пикочния мехур или червата.

Тези симптоми могат да показват по-тежка дискова херния или притискане на нерв, което изисква незабавна медицинска намеса. Не забравяйте, че ранната диагностика и лечение могат значително да подобрят резултатите и да предотвратят по-нататъшни усложнения.

Причини за дискова херния

Изплъзването на диска възниква, когато меката вътрешна сърцевина на гръбначния диск излиза през твърдия външен слой, оказвайки натиск върху близките нерви и причинявайки болка. Има няколко фактора, които могат да допринесат за развитието на изплъзване на диска, включително:

Възраст

С напредването на възрастта дисковете в гръбначния ни стълб губят своята еластичност и стават по-податливи на наранявания. Това прави по-възрастните хора по-податливи на развитие на изплъзване на диска.

Повтарящи се движения

Участието в повтарящи се движения, като повдигане на тежки предмети или усукване на гръбначния стълб, може да увеличи риска от изплъзване на диска. Тези дейности натоварват прекомерно дисковете, което води до тяхната дегенерация с течение на времето.

Неправилни техники за повдигане

Повдигането на тежки предмети с неправилна техника, като например огъване в кръста вместо използване на краката, може да постави прекомерно напрежение върху дисковете и да увеличи риска от изплъзване на диска.

Затлъстяване

Излишното тегло оказва допълнителен натиск върху гръбначния стълб, увеличавайки вероятността от дискова херния. Затлъстяването също допринася за дегенерацията на гръбначните дискове, което ги прави по-податливи на наранявания.

Заседнал начин на живот

Воденето на заседнал начин на живот с минимална физическа активност отслабва мускулите, които поддържат гръбначния стълб. Тази липса на мускулна сила може да доведе до лоша стойка и повишен натиск върху дисковете, увеличавайки риска от подхлъзване на диска.

Въпреки че това са най-честите причини за изплъзване на диска, важно е да се отбележи, че опитът на всеки индивид може да варира. Винаги е най-добре да се консултирате със здравен експерт по хиропрактика, за да определите конкретните причини и да разработите подходящ план за лечение.

До какво води дископатията

Изплъзването на диска може да причини различна степен на болка и дискомфорт в зависимост от тежестта и прогресията на състоянието. Ако не се лекува или се остави да прогресира, изплъзването на диска може значително да повлияе на качеството на живот на човека. Ето някои потенциални последствия:

Повишена болка

Тъй като състоянието се влошава, болката, свързана с изплъзване на диска, може да стане по-интензивна и постоянна. Може да се излъчва към други части на тялото, като краката или ръцете, причинявайки изтръпване, изтръпване или слабост.

Загуба на подвижност

Натискът от изплъзване на диска може да засегне нервите, което води до мускулна слабост и затруднено движение. Това може да попречи на ежедневните дейности, да повлияе на позата и да ограничи обхвата на движение.

Хроничен дискомфорт

Ако дисковата херния не се лекува, това може да доведе до хронична болка, която продължава месеци или дори години. Това може значително да повлияе на способността на човек да работи, да спортува и да се наслаждава на ежедневните дейности.

Нарушена функция на нерва

Тъй като дискът продължава да се издува или разкъсва, той може да притисне близките нерви, причинявайки допълнителни усложнения. Това може да доведе до увреждане на нервите, водещо до сензорни промени, мускулна слабост и дори загуба на контрол върху пикочния мехур или червата в тежки случаи.

Нестабилност на гръбначния стълб

С течение на времето дисковата херния може да доведе до нестабилност на гръбначния стълб, тъй като засегнатата област става по-податлива на по-нататъшно нараняване или увреждане. Това може да увеличи риска от допълнителни хернии или други заболявания на гръбначния стълб.

Важно е да разпознаете потенциалните последици от допускането на прогресиране на изплъзване на диска и да потърсите подходящо лечение. Хиропрактиката може да играе решаваща роля в управлението и облекчаването на симптомите, свързани с изплъзване на диска, насърчаване на лечението и предотвратяване на допълнителни усложнения.

Лечение на дискова херния без лекарства и хирургия (с хиропрактика)

Доказано е, че хиропрактиката е ефективна възможност за лечение на хора, страдащи от изплъзване на диска. Като се фокусират върху подравняването и мобилността на гръбначния стълб, хиропрактиците могат да помогнат за облекчаване на болката и насърчаване на изцелението. Ето няколко начина, по които хиропрактиката може да помогне при това състояние:

Корекции на гръбначния стълб

Хиропрактиците използват ръчни техники за манипулиране, за да подредят гръбначния стълб и да намалят натиска върху засегнатия диск. Чрез възстановяване на правилното подравняване това може да помогне за облекчаване на болката и подобряване на цялостната функция.

Декомпресионна терапия

Хиропрактиците могат също да използват декомпресионна терапия, която включва леко разтягане на гръбначния стълб за облекчаване на натиска върху засегнатия диск. Това може да помогне за намаляване на болката и да насърчи заздравяването.

Терапия на меките тъкани

В допълнение към корекциите на гръбначния стълб, хиропрактиците могат да включват техники за терапия на меките тъкани като масаж или упражнения за разтягане. Това може да помогне за подобряване на гъвкавостта, намаляване на мускулното напрежение и подпомагане на лечебния процес.

Начин на живот и ергономични съвети

Хиропрактиците могат да предоставят насоки за правилна стойка, механика на тялото и ергономия, за да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни наранявания и да насърчат дългосрочното здраве на гръбначния стълб.

Упражнения и рехабилитация

Хиропрактиките могат да препоръчат специфични упражнения и рехабилитационни програми за укрепване на околните мускули и подобряване на стабилността. Това може да помогне за предотвратяване на бъдещи проблеми с диска и да насърчи цялостното здраве на гръбначния стълб.

Важно е да се отбележи, че хиропрактиката за дискова херния трябва да бъде съобразена със специфичното състояние и нужди на всеки индивид. Консултацията с квалифициран хиропрактор е от решаващо значение за определяне на най-подходящия план за лечение.

Самопомощ при доскова херния

Почивка

Един от най-важните методи за самопомощ за справяне с изплъзване на диска е да дадете достатъчно почивка на тялото си. Избягвайте всякакви дейности, които влошават вашите симптоми и правете почивки през деня, за да легнете и да се отпуснете.

Терапия топло-студено

Прилагането на компреси с лед или студени компреси върху засегнатата област може да помогне за намаляване на възпалението и редуциране на болката. Топлинната терапия, като използване на нагревателна подложка или вземане на топъл душ, може да помогне за отпускане на мускулите и облекчаване на дискомфорта.

Упражнения и разтягане

Участието в нежни упражнения и разтягане може да помогне за подобряване на гъвкавостта, да укрепи околните мускули и да осигури облекчаване на болката. Въпреки това е изключително важно да се консултирате с хиропрактор или здравен специалист, преди да започнете каквато и да е рутинна тренировка, за да сте сигурни, че извършвате правилните движения и избягвате по-нататъшно нараняване.

Заемане на подходяща стойка

Поддържането на правилна стойка през целия ден може да помогне за облекчаване на натиска върху гръбнака ви и да намали риска от влошаване на изплъзването на диска. Избягвайте прегърбване или седене за продължителни периоди и обмислете използването на ергономични столове или поддържащи възглавници за насърчаване на по-добра стойка.

Управление на теглото

Излишните килограми могат да натоварят допълнително гръбначния ви стълб, влошавайки симптомите на изплъзване на диска. Поддържането на здравословно тегло чрез балансирана диета и редовни упражнения може да помогне за намаляване на натоварването върху гръбначния стълб и подобряване на цялостното ви благосъстояние.

Намаляване на стреса

Хроничният стрес може да допринесе за мускулно напрежение и да изостри болката. Участието в дейности за намаляване на стреса, като медитация, упражнения за дълбоко дишане или занимание с хобита, може да помогне да отпуснете ума и тялото си, насърчавайки изцелението и облекчаването на болката.

Не забравяйте, че тези методи за самопомощ са предназначени да допълнят професионалната хиропрактика и не трябва да я заместват. От съществено значение е да се консултирате с хиропрактор или здравен специалист, преди да опитате каквито и да било методи за самооблекчение, за да сте сигурни, че са подходящи за вашето конкретно състояние. Те могат да осигурят персонализирани насоки и да препоръчат допълнителни стратегии за ефективно управление на вашия подхлъзнал диск.

Кога да потърсите помощ при съмнение за дискова херния

Животът с хронична болка, причинена от изплъзване на диска, може да бъде изтощително и значително да повлияе на качеството ви на живот. Въпреки че има методи за облекчаване на болката, които могат да осигурят временно облекчение, важно е да се знае, че издържането и живеенето с болка не е разумно решение. Търсенето на професионална медицинска помощ е от решаващо значение за ефективно лечение и дългосрочно лечение на дискова херния.

Ако имате някой от следните симптоми, време е да се консултирате със здравен специалист:

При интензивна и постоянна болка

Ако изпитвате силна и постоянна болка в гърба, врата или крайниците, това може да е признак за дискова херния. Тази болка може да се влоши при движение или определени позиции, което затруднява извършването на ежедневни дейности.

Усещане за изтръпване или изтръпване

Плъзгащият се диск може да притисне нервите, което води до усещане за изтръпване, изтръпване или усещане за „иглички“. Тези усещания могат да се излъчват надолу по ръцете или краката ви, в зависимост от местоположението на изплъзналия диск.

Мускулна слабост

Мускулна слабост или трудност при контролирането на определени мускули може да възникне, когато нервите, отговорни за мускулната функция, са засегнати от изплъзване на диска. Това може да доведе до затруднения при ходене, повдигане на предмети или изпълнение на фини двигателни задачи.

Загуба на контрол върху пикочния мехур или червата

В редки случаи внезапна дискова херния може да притисне нервите, които контролират функцията на пикочния мехур и червата. Ако изпитате внезапна загуба на контрол върху тези телесни функции, изключително важно е да потърсите незабавна медицинска помощ.

Резюме

Не забравяйте, че животът с дискова херния не трябва да се счита за нещо нормално или нещо, което трябва да изтърпите. Търсенето на медицински специалисти, като които са специализирани в здравето на гръбначния стълб и могат да осигурят целеви лечения, е от съществено значение за ефективното управление на болката и възстановяването. Не се колебайте да се обърнете за помощ и да предприемете необходимите стъпки към живот без болка.

Подобни статии

Последни статии