spot_img
Lifeinfo.bgБолки (общи)Дисфагия - внезапно затруднено преглъщане

Дисфагия – внезапно затруднено преглъщане

-

Какво е дисфагия? Изпитвали ли сте някога болка, дискомфорт или затруднение при опит за преглъщане? Това състояние е известно като дисфагия. Дисфагията е много често срещано състояние. Около 13,5% от населението я изпитва в даден момент – и се причинява от разнообразие от различни медицински състояния и заболявания.

Видове дисфагия

Има два основни вида, които се срещат най-често при това състояние на това: орофарингеална и езофагеална дисфагия.

Орофарингеална дисфагия

Тя е свързана с мускулите на устата и горната част на гърлото. Когато мускулите са отслабени поради неврологични и нервни нарушения, актът на преглъщане може да стане труден. Това също може да се почувства като изтръпване на гърлото, което води до невъзможност за „усещане“ на храната. Множествена склероза, инсулт, болест на Паркинсон и други мозъчни заболявания са свързани с орофарингеални симптоми.

Езофагеалната дисфагия

Този вид затруднено преглъщане обикновено се свързва с физическо стесняване на хранопровода или проблеми с подвижността на хранопровода и горната част на стомаха. Някои мускулни състояния, като мускулни спазми, рак на гърлото или дивертикул, могат да затруднят пълното преглъщане на храна, което води до дискомфорт. Физически блокажи, свързани с доброкачествен/раков растеж или стриктури, могат да причинят езофагеална дисфагия.

Езофагеалната дисфагия също е чест симптом на стомашно-чревна рефлуксна болест (ГЕРБ) или хроничен киселинен рефлукс. ГЕРБ е резултат от дисфункция на езофагеалния сфинктер, мускул в хранопровода. Обикновено, когато преглъщате, езофагеалният сфинктер се отпуска, за да позволи на храната и течността да навлязат в стомаха ви. При ГЕРБ мускулът се отпуска необичайно или отслабва, което позволява на стомашната киселина да навлезе в хранопровода.

Това води до хроничен дискомфорт, киселини, болка в гърдите, регургитация, гадене и дисфагия. В дългосрочен план ГЕРБ може да доведе до образуване на белези и така наречения хранопровод на Барет, което е необичайна промяна в лигавицата на хранопровода, която може да увеличи риска от рак на хранопровода.

Докато дисфагията е най-често срещана при по-възрастните хора, тя наистина може да се случи на всеки. Дисфагията почти винаги е симптом на друго основно заболяване. Ако почувствате тежки симптоми на дисфагия, незабавно потърсете медицинска помощ.

Ако изпитвате дисфагия като симптом на ГЕРБ, помислете за консултация с гастроентеролог. Има начини, по които можете да се справите със симптомите на ГЕРБ, за да намалите тежестта и хроничните симптоми.

Някои рискови фактори за ГЕРБ включватзатлъстяване, хиатална херния, бременност, тютюнопушене, астма, диабет, преяждане и заболявания на съединителната тъкан, като склеродермия. За да научите повече за киселини, киселинен рефлукс и ГЕРБ, щракнете тук. Ако сте били диагностицирани с ГЕРБ и искате да управлявате симптомите чрез избор на диета, прочетете нашия блог тук.

Подобни статии

Последни статии