spot_img
Lifeinfo.bgХормониЕстрадиол, нисък и висок, референтни стойности при жени и мъже

Естрадиол, нисък и висок, референтни стойности при жени и мъже

-

Естрадиолът е хормон, произвеждан естествено в човешкото тяло от яйчниците при жените и в тестисите и надбъбречната жлеза при мъжете. Той е от решаващо значение за регулирането на менструалния цикъл, сърдечно-съдовата система, неврологичната система, скелетната система, съдовата система и много други. Естрадиолът е най-мощният и изобилен естроген (E2) по време на репродуктивните години на жената. Има четири различни вида естроген: естрон (E1), естрадиол (E2), естриол (E3) и естетрол (E4).

Референтни стойности на естрадиол в кръвта

В зависимост от лабораторията, референтните стойности могат да варират от методо до метод. Референтният диапазон на естрадиол (E2) също варира според възрастта и пола.

Референтни граници за серумен естрадиол при деца

Дете < 10 години: < 15 pg/mL;

Референтни граници за серумен естрадиол при мъже

Възрастен мъж: 10-50 pg/mL;

Референтни граници за серумен естрадиол при възрастна жена

Фоликуларна фаза: 20-350 pg/mL;
Пик в средата на цикъла: 150-750 pg/mL;
Лутеална фаза: 30-450 pg/mL;
Постменопауза: ≤ 20 pg/mL (последната фаза от менструалния период).

Референтни граници за естрадиол в урината

Деца < 10 години: 0-6pg/mL;

Възрастен мъж: 0-6pg/mL;

Възрастна жена:

Фоликуларна фаза: 0-13 pg/mL;
Пик в средата на цикъла: 4-14 pg/mL;
Лутеална фаза: 4-10 pg/mL;
Постменопауза: 0-4 pg/mL.

Естрадиол при жени

Когато жените навлизат в менопауза, синтезът на естроген значително намалява поради по-слабо функциониращи яйчници. Намаляването на естрогена е причината повечето жени да имат симптоми след менопаузата. Симптомите на постменопаузите включват, но не се ограничават до:

 • горещи вълни,
 • вагинална сухота,
 • вагинален сърбеж,
 • дизурия и диспареуния.

Тези симптоми могат да бъдат много неудобни за пациентите и да повлияят на качеството на живот, съня, настроението, междуличностните отношения, ежедневните дейности и сексуалната функция. Когато яйчниците престанат да синтезират естрадиол, той може да се синтезира от няколко екстрагонадални места. Тези места включват мастна тъкан, кости, мозък и гладкомускулни клетки в съдовия ендотел, както и други.

Таблица за референтни стойности на Естрадиол Е1 и Е2 при жени

Естрон (E1) Естрадиол (E2)
Преди пубертета неоткриваем до 29 pg/ml неоткриваем до 20 pg/ml
По време на пубертета 20-200 pg/ml неоткриваем до 350 pg/ml
Преди менопаузата 17-200 pg/ml 15-350 pg/ml
След менопаузата 7-40 pg/ml по-малко от 10 pg/ml

 

Нисък естрадиол при жени

Нисък естрадиол (естроген) е нормална част от стареенето, но ниските нива в по-млада възраст могат да бъдат свързани с нетипично сексуално развитие. Ако изпитвате горещи вълни или сте на възраст над 16 години и не сте получили цикъл е препоръчително да се свържете с личния си лекар.

Нивата на естрадиол се покачват и спадат през целия ви живот, често в синхрон с други хормони, които контролират важни процеси в тялото, като вашия менструален цикъл. Постоянно променящите се върхове и спадове, свързани с нивата на естрадиол, са нормални.

Нивата на естроген, които са постоянно ниски, е различно. Постоянно ниският естрадиол може да означава, че преминавате през естествена промяна, като менопауза. Понякога ниският естроген е признак на състояние, което забавя сексуалното ви развитие, което може да затрудни забременяването.

Симптоми на нисък естрадиол

Има няколко ефекта, които може да изпитате ако имате ниски нива на страдиол. Много от тях имитират симптомите на менопаузата.

Симптомите на нисък естроген могат да включват:

 • нощно изпотяване, горещи вълни;
 • безсъние;
 • умора;
 • наддаване на тегло;
 • безплодие;
 • честа липса на цикъл;
 • чувствителност на гърдите;
 • главоболие/влошаване на мигрена;
 • депресия;
 • затруднено концентриране.

Висок естрадиол при жени

Както вече разбрахме, естрадиолът и по точно естрогенът е важен хормон, който регулира вашата репродуктивна система . Той играе съществена роля и в други системи на тялото. Нивата на естроген, които са твърде високи или причиняват хормонален дисбаланс, могат да причинят проблеми. Високият естроген може да наруши репродуктивните процеси, да причини неприятни симптоми и да увеличи риска от определени състояния.

Какви са симптомите на висок естроген?

Някои от симптомите включват:

 • Нередовна менструация (непредвидимо време, леко или силно кървене).
 • Плътна гръдна тъкан.

Какво причинява високи нива на естроген?

Вашите нива на естроген може да са високи, поради някоя от следните причини, но не само:

 • Вашето тяло произвежда твърде много естроген.
 • Получавате твърде много естроген в лекарството, което приемате.
 • Вашето тяло не разгражда естрогена и не го премахва от тялото ви, както трябва.

Различни фактори могат да допринесат за високия естроген, включително:

Медикаменти: Хормоналната терапия за повишаване на ниските нива на естроген може да доведе до първоначално повишаване на нивата Ви;

Телесни мазнини: Мастната тъкан  отделя естроген. Наличието на висок процент телесни мазнини може да доведе до високи нива на естроген.

Стрес: Вашето тяло произвежда хормона кортизол в отговор на стреса. Произвеждането на големи количества кортизол в отговор на стрес може да намали способността на тялото ви да произвежда прогестерон.

Алкохол: Консумацията на твърде много алкохол може да повиши нивата на естроген и да намали способността на тялото ви да разгражда естрогена.

Чернодробни проблеми: Вашият черен дроб разгражда естрогена и го елиминира от тялото ви. Ако черният ви дроб не функционира правилно, може да се натрупа твърде много естроген.

Висок и нисък естрадиол при мъже

Има два основни вида естрадиол Е2 (естроген) при мъжете: естрон и естрадиол. Количествата се измерват в пикограм на милилитър (pg/ml). Типичните референтни стойности за всеки са:

Естрон (E1) Естрадиол (E2)
Преди пубертета неоткриваем до 16 pg/ml неоткриваем до 13 pg/ml
По време на пубертета неоткриваем до 60 pg/ml неоткриваем до 40 pg/ml
Възраст 18 и повече години 10-60 pg/ml 10-40 pg/ml

 

Симптоми на високи нива на естрадиол при мъжете

Ето някои от основните симптоми на високи нива на естроген при мъжете:

Безплодие

Естрогенът е един от хормоните, които тялото ви използва за производството на сперма. Високите нива на естроген могат да забавят производството на сперматозоиди и да затруднят създаването на здрави сперматозоиди.

Гинекомастия

Повишеният естроген може да доведе до развитие на повече гръдна тъкан от нормалното. Високите нива могат да доведат до развитие на състояние, наречено гинекомастия. Това се случва, когато количеството мастна тъкан на гърдата е необичайно високо.

Еректилна дисфункция

Повишените нива на естроген могат да повлияят на баланса на хормоните, които са необходими, за да получите ерекция. Това е особено вероятно, ако имате и нисък тестостерон.

Забавен растеж

Твърде много естрадиол може да доведе до нисък ръст или забавен пубертет при момчетата.

Епифизарно затваряне

Това може да се случи при юноши с висок естроген, което води до нисък ръст на момчетата.

Нисък естрадиол при мъжете

Ниските нива на естроген при мъжете не са голяма причина за безпокойство. Но някои от същите симптоми на висок естроген могат да се появят, ако нямате достатъчно естроген. Това е така, защото естрогенният дисбаланс може да е резултат от хипогонадизъм, състояние, което води до липса на производство на хормони в тялото ви.Това състояние може да понижи нивата на естроген, тестостерон и други хормони, което води до много от същите симптоми на високи нива на естроген.

Симптоми на нисък естрадиол при мъже

 • излишни мазнини около корема;
 • загуба на костна маса;
 • остеопороза.

Изследователите споделят мнение, че мъжете със сърдечно-съдови заболявания имат по-ниски нива на тестостерон и естроген.

Източници и използвана литература:

  1. Healthline
  2. Verywellhealth.com
  3. ncbi.nlm.nih.gov

снимки: stock.adobe.com

Подобни статии

Последни статии