Lifeinfo.bgХранене и диетаЗаместители на захарта и сладкишите при диабет тип 1 и тип 2

Заместители на захарта и сладкишите при диабет тип 1 и тип 2

-

Това заболяване изисква следене на приема на въглехидрати от храната. А захарта е най-важният въглехидрат. Често болни хора използват подсладители. Имат по-нисък гликемичен индекс и калорично съдържание. Много от тях са по-сладки от обикновената захар, което означава, че могат да се използват в много по-малки количества. Но във всеки случай само лекуващият лекар, а не пациентът, трябва да реши какво може да замени захарта при диабет.

Стевиозид (добавка Е 960) е заместител на захарта

Според семейния диетолог Тамара Рау това е един вариант, който замества обичайната захар за диабетици. Стевиозидът се извлича от растение от семейство Сложноцветни. Той е 250-300 пъти по-сладък от захарозата, но не повишава нивата на кръвната захар.

Продуктът има хиполипидемичен и хипогликемичен ефект, т.е. намалява концентрацията на определени фракции липиди и захар в кръвта и повишава нивото на „добрия холестерол“. Според Тамара Рау, стевиол гликозидите Е 960 често се използват в смес с еритрола, хранителна добавка, която се прави от царевични фибри и също е подсладител.

Основното предимство на еритрола е, че не повишава нивата на кръвната захар, казва експертът.

Трехалоза

Това е въглехидрат от групата на дизахаридите, чиято сладост е 45% от захарозата. Трехалозата се намира във водорасли, лишеи, гъби и някои растения. Според учените той предпазва клетките на тялото от различни видове стрес, предотвратява необичайното натрупване на протеини при невродегенеративни заболявания и има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и метаболитните процеси в тялото, включително протичането на захарен диабет тип 2. Трехалозата се продава в магазините като подсладител.

Ксилитол

Друг естествен подсладител, който се получава от растителни суровини: брезова дървесина, бадемови и овесени люспи , слама, царевица. Ако гликемичният индекс на глюкозата е 100 единици, тогава за ксилитол тази цифра е 13. Веществото няма значителен ефект върху секрецията на хормона инсулин, но може да предизвика слабителен ефект.

Други заместители на захарта

Те включват сорбитол, изомалт, лактитол, сукралоза и други. Преди да изберете конкретен подсладител, трябва да проучите неговите характеристики и да се консултирате с лекар.

Подобни статии

Последни статии