Lifeinfo.bgЛюбопитноЗащо кихаме, когато сме болни?

Защо кихаме, когато сме болни?

-

Носът ви започва да ви гъделичка и поемате дълбоко въздух. Неизбежно е… идва кихането. Кихането обикновено е естествената физическа реакция на тялото ни към чужди тела, като например мръсотия, полени или прах, които дразнят носа и лигавиците.

Кихането, наричано още стернутация е нашата първа защита срещу пренасящи се във въздуха бактерии и прашинки, изтласквайки вода, слуз и въздух от ноздрите ни със скорост до 180 км в час.

Какво се случва, когато кихаме

Когато частиците раздразнят чувствителната лигавица на носния проход, тялото ви се защитава, като инициира кихане. Нервните окончания се стимулират, изпращайки електрически сигнали до медулата в мозъчния ствол.

Само за секунди тялото ви е готово. Затваряте очи, вдишвате, отпускате мускулите на гърлото си и след това под натиска на въздуха, слюнката и слузта се изстрелват от носа и устата. Апчих!

Защо кихаме, когато сме болни

Точно както кихането има за цел да изхвърли дразнител във въздуха, тялото ни също се опитва да го елиминира, когато сме болни. Хрема или дренаж от синусите може да предизвика кихане като начин за изхвърляне на течности, причинено от:

Алергии

Когато прашец, пърхот от домашни любимци, мухъл, акари и други алергени навлязат в тялото, то освобождава хистамини (химикали на имунната система, които яактивират имунната система по различни начини, включително стимулиране на близките тъкани). Това отключва алергична реакция, наречена алергичен ринит или сенна хрема, с хрема от носа и/или очите, кашлица и кихане.

Инфекции

Кихането е симптом на обикновена настинка, грип и някои инфекции на синусите. Тялото използва този защитен механизъм, за да помогне за изхвърлянето на течности като част от лечебния процес.

Кихането може да премахне дразнителите

Пречиствателите на въздуха са чудесни когато кихате или когато сте болни. В зависимост от вида на използвания филтър, пречиствателят може да отстрани от въздуха прахови частици, летливи органични съединения, бактерии, вируси, алергени и други замърсители.

Подобни статии

Последни статии