spot_img
Lifeinfo.bgМедицинаЗащо пукат кокалчетата на ръцете и краката? Чуваме този звук когато...

Защо пукат кокалчетата на ръцете и краката? Чуваме този звук когато…

-

Защо пукат кокалчетата на ръцете и краката и причинява ли това артрит, ако го правим умишлено често?

Когато хората пукат кокалчетата на пръстите на ръцете и краката, те всъщност извършват  освобождаване на натиска в ставите и отпускане на околно стоящите мускули. Това може да направи ставата по-подвижна и е малко вероятно да причини артрит или други проблеми.

Защо пукат кокалчетата на ръцете и краката

Ставите могат да издават пукащи и щракащи звуци, особено ставите на кокалчетата на ръцете, тези на коленете, глезените, гърба и врата.

Тези звуци може да се дължат на няколко фактора и могат да бъдат понякога плашещи. Някои хора се чудят дали пукането на ставите, особено тези на ръцете, може да причини  артрит, или както казват някои хора, „да треперят на стари години“,

С течение на времето различни изследвания са дали резултати, че повече от една трета от хората изпукват кокалчетата на пръстите си и че мъжете са по-склонни да го правят, отколкото жените. За някои хора, дори това е навик.

В тази ще разберем, защо пукат кокалчетата на ръцете и краката и има ли връзка това с артрита, какво всъщност показват звуците и защо хората го правят.

Защо пукането на пръстите издава звуците?

Експерти имат няколко теории, за това какво причинява шумовете, когато ставите се  пукат.

Една теория включва пукането на мехурчета изпълнени с газ. Когато човек разтегне ставата, това намалява налягането вътре в нея, освобождавайки газове, като въглероден диоксид. Този газ се отделя под формата на мехурче.

По този начин може да се създаде вакуум, който след това газовете изпълват. И когато човек дръпне пръста или притисне пръста си, за да изпука кокалчето например, внезапното повишаване на околното налягане измества газовите мехурчета, частично или напълно, което води до издаването на този звук.

Това образуване и свиване на мехурчета се нарича „кавитация“. Синовиалната течност е течността в ставите.

Образуване на кухина

Авторите на едно проучване заключват, че пукащият звук е резултат от образуването на кухини. Те стигат до това заключение, след като разглеждат какво се случва, когато ставите се пукат при диагностика на скенер.

Доброволците слагат ръката си в гъвкава тръба, която използват, за да приложат тяга към ставата. След пукане на ставата, те правят снимки с 3 кадъра в секунда. Резултатите показват бързо създаване на кухина в ставата в точката на разделяне и кухината остава видима след спиране на шума.

Прекъсване на сухожилията върху ставите

Сухожилията поддържат мускулите прикрепени към костите, докато връзките свързват костите с други кости. Лигаментите могат да издават пукащи звуци, когато се стягат, докато ставата се движи. Сухожилията могат да издават пукащ шум, когато се движат от мястото си и се връщат обратно в позиция, докато ставата се движи.

Хората често чуват тези шумове в коленните и глезенните стави, когато се изправят от седнало положение или докато се качват или слизат по стълбите.

Ставна нестабилност

Пукащ звук в става, като лакътя може да е резултат от нестабилност или разхлабване, сочи проучване на Американската асоциация на хирурзите от Ортопедичен отдел.  Ако звукът от пукане на ставата се появи с някаква болка, това може да означава увреждане на ставата и вероятно разкъсване на хрущяла, който иначе я смазва/омекотява. Всеки, който изпитва това, трябва да потърси лекар.

Пукането на ставите връзка с артрита?

Кокалчетата са може би ставите, които хората изпукват най-често. Човек може да направи това чрез:

  • извивайки кокалчетата си назад или напред;
  • обръщайки ги настрани;
  • издърпване на костите около ставата.

Ако се притеснявате, че това причинява артрит, няколко проучвания стигат до заключението, че връзката е малко вероятна.

Един лекар изследва собственото си пукане на кокалчетата в отговор на оплаквания от семейството му. Той правил това на лявата си ръка поне два пъти на ден в продължение на 50 години, но не и тези на дясната си ръка.

Лекарят не е развил артрит на нито една ръка и съобщава, че няма разлики между двете ръце. Той заключава, че пукането на кокалчетата не е свързано с артрит.

Проучване от 2011 г. проследява развитието на артрит при 215 души, 20% от които пукат кокалчетата на пръстите си редовно. Сред тази група 18,1% от участниците са развили артрит на ръцете си, в сравнение с 21,5% от участниците, които не са счупили кокалчетата на пръстите си. Изследователите заключават, че рискът от развитие на артрит е приблизително еднакъв, независимо дали човек пука кокалчетата на пръстите си или не.

Защо хората пукат кокалчетата на пръстите си

Манипулирането на ставите стимулира набор от нервни окончания, наречени органи на Голджи, които участват в усещането за движение.

Те се намират там, където сухожилията се свързват с мускулите, и реагират на промените в мускулното натоварване. Когато човек изпука ставите си и тези нервни окончания се стимулират, човекът изпитва усещане за освобождаване на натиска в ставите. Това също може да накара мускулите около ставата да се чувстват по-отпуснати и ставата да се чувства по-подвижна.

Необходимо ли е лечение?

Пукането на ставите не изглежда да е свързано с какъвто и да е здравословен проблем, освен ако човекът също има болка и подуване в областта. В този случай може да е добра идея да се свържете със медицинско лице.

Резюме

Тъй като стимулира нервните окончания, пукането или пукането на ставите може да предизвика усещане за освободено мускулно напрежение и повишена подвижност.

Няма доказателства, че манипулирането на ставите по този начин причинява здравословен проблем, като например артрит. Въпреки това, ако ставата изскочи, щракне или се изпука, придружено с болка или подуване в областта, може да е добра идея да потърсите лекарска помощ.

Подобни статии

Последни статии