Lifeinfo.bgЗдравеИзмерване на кръвна захар (със сензор, с уред / апарат и глюкомер)

Измерване на кръвна захар (със сензор, с уред / апарат и глюкомер)

-

Различните начини за  измерване на кръвна захар – с апарат (уред), сензор и глюкомер. Познаването на нивата на кръвната ви захар ви помага да управлявате заболяване, като диабет и намалява риска от по-сериозни усложнения.

Измерване на кръвна захар с глюкомер (убождане на пръст)

Чрез този метод, ще разберете какво е нивото на кръвната ви захар в текущия момент. Вашият личен лекар ще ви покаже как да направите теста и е важно да сте научени как да го правите правилно, в противен случай може да получите грешни резултати.

За някои хора изследването с убождане с пръст не е проблем и бързо става част от нормалната им рутина. За други това може да бъде стресиращо преживяване и това е напълно разбираемо. Познаването на всички факти и разговорите с други хора може да помогнат. Те също са минали през това и ще разберат притесненията ви.

Ще ви трябват следните неща, за да направите теста:

 • уред изследване на кръвта (глюкомер)
 • устройство за убождане на пръста;
 • тест ленти;
 • ланцет (много къса, фина игла).

Новите измервателни уреди излизат на пазара през цялото време, така че може да е трудно да изберете правилния. Най-добре е да поразпитате за съвет относно глюкомера, който ще е най-добрия за вас.

Ако имате проблеми със зрението, може да не сте в състояние да използвате някои измервателни уреди, така че предварителното запознаване с различните уреди за измерване на кръвна захар е от полза.

Тест лентите обикновено се предлагат в партиди от 50 и трябва да паснат на типа глюкомер, който сте избрали.

Работа с глюкомер с ланцети

Устройствата за убождане с пръст пробиват кожата с игла, за да може да се вземе капка кръв за изследване. Иглата се нарича ланцет.

Можете да настроите устройството, за да промените колко навътре да влиза в кожата. Това ще зависи и от дебелината на вашата кожа.

Ланцетите се предлагат в различни размери и дебелина. Ланцетът с по-висок калибър е по-тънък, така че обикновено е по-малко болезнен, но може не винаги да ви дава достатъчно кръв.

Можете да използвате ланцет само веднъж, в противен случай те се изтъпяват и са болезнени за използване отново.

Как да извършите измерване на кръвна захар с убождане

Вашият личен лекар ще ви покаже как да го направите първия път, но като цяло това са ключовите стъпки:

 • Измийте ръцете си със сапун и топла вода. Не използвайте мокри кърпички, тъй като глицеринът в тях може да повлияе на резултата от теста. Уверете се, че ръцете ви са топли, за да е по-лесно да получите кръв и да не боли толкова много.
 • Вземете тест лента и я поставете в глюкомера, за да го включите. Някои измервателни уреди имат вградени тест ленти.
 • Отстранете капачката от устройството за убождане с пръст и поставете нов ланцет. След това поставете капачката обратно и настройте устройството, като издърпате или щракнете буталото.
 • Изберете кой пръст да убодете, но избягвайте палеца или показалеца. Поставете устройството отстрани на пръста си и натиснете буталото. Използвайте различен пръст всеки път и различна област.
 • Вземете глюкомера с тест лентата и го задръжте вурху капката кръв. Това ще ви покаже дали тест лентата е с достатъчно кръв, обикновено чрез звуков сигнал.
 • Преди да погледнете показанията си, проверете пръста си. Използвайте кърпичка, за да спрете кървенето, след това я използвайте, за да извадите ланцета и да го изхвърлите в кошче.
 • Вашият глюкомер вероятно вече ще е показал резултата.

Измерване на кръвна захар чрез мониторинг уред

Все повече хора с диабет избират да използват  така наречения флаш монитор за глюкоза (устройство за постоянен мониторинг на глюкозата), за да извършват измерване на кръвна захар. Това е тест за кръвна захар без убождане. Вместо това той използва сензор, който е прилепен към кожата ви, и теста е извършва, без да убождате пръста си.

Но това бързо проследяване на глюкозата не измерва захарта в кръвта ви. То измерва количеството захар в течността около вашите клетки, наречена интерстициална течност. Това причинява забавяне на отчитането, така че този вид измерване не е напълно точно, така че пак ще трябва да правите тест с убождане с пръст от време на време.

Измерване чрез тест за гликиран хемоглобин

Освен редовното тестване на собствената си кръвна захар, поне веднъж годишно вашият здравен екип ще ви помоли да дойдете за кръвен тест за гликиран хемоглобин (HbA1c). Това проверява вашите средни нива на кръвна захар през последните три месеца и помага на вашия диабетен екип и на вас да забележите тенденции във времето.

Това е един от вашите основни прегледи на здравето при хора с диабет и е наистина важно да разберете какво означават вашите резултати. Високият гликиран хемоглобин означава, че имате твърде много захар в кръвта. Това означава, че е по-вероятно да развиете  усложнения на диабета. Така че е много важно този тест да се прави редовно, за да можете да правите промени и да намалите риска от получаване на усложнения.

Записвайте показанията си

Може да звучи банално, но трябва да записвате вашите показания. Запишете ги в дневник, бележник или в календар на телефона си. Някои измервателни уреди имат софтуер, който ви позволява да правите това. Можете също да изпробвате някое приложение за хора диагностицирани с диабет.

След това вие и вашия наблюдаващ лекар може да прегледате резултатите си, за да видите дали трябва да коригирате лечението си.

Виж още: Плислиум хуск, ползи за кръвната захар.

Референтни стойности на кръвна захар от пръста, измерени с глюкомер (таблица)

Подобни статии

Последни статии