spot_img
Lifeinfo.bgЗдравеИзследване на пикочна киселина в домашни условия

Изследване на пикочна киселина в домашни условия

-

В тази статия: Изследване на пикочна киселина в домашни условия с бърз тест.

Кръвният тест за пикочна киселина се използва за откриване на високи нива на това съединение в кръвта, за да се диагностицира заболяването подагра. Този тест също така следи нивата на пикочната киселина, ако сте подложени на химиотерапия или лъчева терапия за рак. Бързият клетъчен обмен от такова лечение може да повиши нивата на пикочна киселина.

Тестът за пикочна киселина в урината се използва за диагностициране на причината за повтарящи се камъни в бъбреците и за наблюдение на хора с подагра при образуване на камъни.

Каква е целта на теста за изследване на пикочна киселина в домашни условия

Целта на теста е да се открият високи нива на пикочна киселина в кръвта, което може да е признак на заболяването подагра, но най-често да се наблюдават нивата на пикочна киселина. Използва се и за откриване на високи нива на пикочна киселина в урината.

Какво измерва този бърз тест за пикочна киселина

Разграждането на пурините – азотсъдържащи съединения, открити в клетките на тялото, произвеждат пикочна киселина. Този тест измерва нивото на пикочна киселина в кръвта или урината.

Тъй като клетките стареят и умират, те се разпадат, освобождавайки пурини в кръвта. В по-малка степен пурините могат бъдат от определени храни, като черен дроб, аншоа, скумрия, сушен боб, грах и някои алкохолни напитки (предимно бира). По-голямата част от пикочната киселина се отстранява от тялото чрез бъбреците и се елиминира от тялото в урината, а останалата част се елиминира в изпражненията.

Ако се произвежда твърде много пикочна киселина или не се отстрани достатъчно, тя може да се натрупа в тялото, причинявайки повишени нива в кръвта (хиперурикемия). Наличието на излишък от пикочна киселина може да причини подагра, състояние, характеризиращо се с възпаление на ставите поради образуването на кристали на пикочната киселина в ставната (синовиална) течност . Кристалите на пикочната киселина могат да се видят чрез изследване на ставна течност под микроскоп. Излишната пикочна киселина може също да се отложи в тъкани като бъбреците, което води до камъни в бъбреците или бъбречна недостатъчност.

Натрупването на твърде много пикочна киселина в тялото може да се дължи на производството на твърде много от нея, недостатъчно елиминиране или комбинация от двете. Но да не се отклоняваме от заглавието.

Изследване на пикочна киселина в домашни условия

За да направите бърз тест за пикочна киселина ще ви трябва комплект за тестване на пикочна киселина у дома, като вече не са толкова трудни за намиране, колкото бяха преди. Комплектите за домашни тестове обикновено използват кръвна проба от убождане с пръст за измерване на количеството пикочна киселина в кръвта. Много често се предлагат и комбинирани уреди, които едновременно измерват кръвната захар, холестерола и пикочната киселина.

Тези уреди са предназначени както за домашна употреба, така и за здравни специалисти. Те осигуряват резултати от теста за пикочна киселина за около 20 секунди само от 4 микролитра кръв.

Опитайте се да запишете резултатите си в дневник, заедно с храните които сте приемали. Начертаването на графика може да ви помогне да интерпретирате резултати и кога имате повишение на нивата на пикочна киселина.

Един примерен комплект за изследване на пикочна киселина в домашни условия

  • калъф за пренасяне;
  • глюкомерът с функции за памет;
  • убождащо устройство;
  • стерилни ланцети;
  • упътване как да направите изследването.

Как да направите изследване на пикочна киселина в домашни условия

Видеото по-горе е примерно и е с образователна цел, за тези които все още на са използвали подобен апарат за измерване нивата на пикочна киселина в домашни условия. Трябва да прегледате ръководството на вашия апарат за по-точни инструкции.

Методът не е по-различен от този за измерване на кръвна захар. Просто апаратът отчита нивата на вашата пикочна киселина в дадения момент.

Според National Library of Medicine, измерванията на пикочна киселина с глюкомери са разумно сравними с тези от лабораторни анализ. Глюкомерът е лесен за използване и може да бъде полезен както в домашни условия, така и в клинична практика. Въпреки че, кръвния анализ остава по-точен, тези апарати за измерване на пикочна киселина у дома, могат да бъдат надежден ориентир.

Референтни стойности на пикочна киселина

  • Възрастен мъж: 4,0-8,5 mg/dL или 0,24-0,51 mmol/L;
  • Възрастна жена: 2,7-7,3 mg/dL или 0,16-0,43 mmol/L;
  • Пациенти в напреднала възраст: Може да се наблюдава леко повишаване на стойностите;
  • Деца: 2,5-5,5 mg/dL или 0,12-0,32 mmol/L;
  • Новородени: 2,0-6,2 mg/dL.

Каква е цената на апаратите за измерване на пикочна киселина

За щастие, с по-широкоти им навлизане и употреба, цените на тези апарати значително се понижиха. Към момента на писане на статията, може да се намерят комплекти за 40-60лв, които измерват само пикочната киселина и такива от 80-170лв, които са мултифункционални и замерват в допълнение холестерола и кръвната захар.

Подобни статии

Последни статии