Lifeinfo.bgБолки (общи)Ишиас, симптоми, причини и лечение на възпален седалищен нерв

Ишиас, симптоми, причини и лечение на възпален седалищен нерв

-

Ишиасът е състояние, което причинява силна болка в долната част на гърба, задните части и краката. Това е често срещан проблем, който засяга милиони хора по света. С правилното лечение можете да преодолеете болката от ишиас и да живеете здравословен, активен живот. В тази статия ще засегнем причините, симптомите и лечението на ишиас, включително алтернативно лечение с упражненията. Ще споделим и някои съвети за живот с ишиас и природни средства, които могат да помогнат за облекчаване на болката.

Какво е Ишиас

С термина Ишис се описва болка в долната част на гърба и краката, причинена от компресия (притискане) на седалищния нерв. Седалищният нерв минава от долната част на гърба надолу през задните части и краката. Когато се компресира, може да причини болка, изтръпване в засегнатата област.

Ишиасът обикновено засяга само едната страна на тялото, но може да причини болка и от двете страни. Обикновено се описва като остро усещане за парене, но може да бъде и болезнена, пулсираща болка. Докато ишиасът може да бъде болезнен, обикновено не е сериозно състояние и може да се лекува с правилната грижа.

Симптоми на ишиас

Симптомите на ишиас могат да варират от човек на човек, но някои от най-често срещаните включват:

 • затруднено стоене или ходене;
 • болка при седене;
 • болка, която се влошава при определени движения;
 • слабост в краката или краката;
 • болка в долната част на гърба, задните части и краката;
 • изтръпване или изтръпване в засегнатата област.

Ако получите някой от тези симптоми, важно е да потърсите лекарска помощ.

Причини за поява на ишиас

Ишиасът обикновено се причинява от дискова херния в долната част на гърба. Това се случва, когато меката тъкан между прешлените на гръбначния стълб се повреди и материалът на диска изпъкне. Може да окаже натиск върху седалищния нерв, което води до болка и други симптоми.

Други потенциални причини за ишиас включват спинална стеноза (стеснение на гръбначния стълб), дегенеративно дисково заболяване, костни шипове и наранявания на гръбначния стълб или долната част на гърба.

Традиционно лечение на ишиас

Лечението на ишиас обикновено включва комбинация от почивка, лекарства и физиотерапия. Вашият лекар може също да препоръча упражнения за разтягане, ледена и топлинна терапия и ултразвуково лечение за облекчаване на болката.

В някои случаи може да се наложи операция за лечение на основната причина за ишиас. Това може да включва отстраняване на част от дисковата херния или сливане на засегнатите прешлени заедно. Операцията обаче обикновено се препоръчва само в краен случай, след като всички други лечения са се провалили.

Алтернативно лечение

Хиропрактиката става все по-популярна като лечение на ишиас. Изследванията показват, че методите на хиропрактиката могат да помогнат за намаляване на болката, подобряване на мобилността и възстановяване на нормалното функциониране на седалищния нерв.

Методите на хиропрактиката включват използването на лек, целенасочен натиск за подравняване на гръбначния стълб и облекчаване на натиска върху седалищния нерв. Това може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на функционирането на нервната система.

Хиропрактиката е безопасно и ефективно лечение на ишиас и може да се използва заедно с традиционни лечения като медикаменти и физиотерапия.

Упражнения за облекчаване на болката при ишиас

Упражненията също може да бъдат ефективно лечение на ишиас. Упражненията за разтягане и укрепване могат да помогнат за намаляване на болката, подобряване на гъвкавостта и подобряване на цялостното функциониране на гръбначния стълб и нервната система.

Важно е да обсъдите с вашия лекар или физиотерапевт за най-добрите упражнения за вашето състояние. Те могат да разработят персонализиран план за упражнения, който е насочен към засегнатите области и помага за облекчаване на болката.

В допълнение към упражненията и хиропрактиката, има редица естествени средства, които могат да помогнат за намаляване на болката при ишиас. Те включват масажна терапия, акупунктура, йога и промени в начина на живот, като отказване от тютюнопушенето и намаляване на стреса.

Важно е да говорите с вашия лекар или доставчик на здравни услуги, преди да опитате каквито и да било природни средства, тъй като някои от тях може да не са подходящи за всеки.

Животът с ишиас може да бъде труден, но има няколко начина да го улесните. Ето няколко съвета за справяне с болката:

 • използвайте възглавница за лумбална опора, когато седите;
 • спете достатъчно и практикувайте техники за релаксация;
 • хранете се здравословно и пийте много вода;
 • избягвайте дейности, които причиняват болка или влошават симптомите;
 • останете активни и включете упражнения с ниско въздействие в рутината си;
 • правете почивки през целия ден, за да си починете и да се отпуснете;
 • редувайте горещи и студени лечения, за да намалите възпалението.

Резюме

Ишиасът е често срещано състояние, което причинява силна болка в долната част на гърба, задните части и краката. С правилната грижа и лечение можете да преодолеете болката от ишиас и да водите активен, здравословен начин на живот.

Ако живеете с ишиас, важно е да говорите с вашия лекар за най-добрия план за лечение за вас. С правилната грижа и лечение можете да се сбогувате с болката от ишиас и да започнете да живеете по-добър живот.

Подобни статии

Последни статии