Lifeinfo.bgЗдравеКак да намалим алкалната фосфатаза?

Как да намалим алкалната фосфатаза?

-

Как да намалим алкалната фосфатаза естествено?

Алкалната фосфатаза (ALP) е ензим, който се намира в много тъкани в тялото, включително черния дроб, костите и червата. Нивата на ALP могат да бъдат повлияни от различни фактори, включително диета, лекарства и основни медицински състояния.

Високите нива на алкалната фосфатаза могат да бъдат признак на чернодробно заболяване, костни нарушения или други здравословни проблеми. Въпреки това, в някои случаи високите нива на ALP могат да бъдат причинени от доброкачествено състояние или от временна промяна в диетата или лекарствата.

Ако имате високи нива на ALP, Вашият лекар вероятно ще препоръча допълнително изследване, за да определи основната причина. В някои случаи може да е необходимо лечение за понижаване на нивата на ALP и подобряване на вашето здраве. Но как да понижим нивата на алкална фосфатаза с естествени средства ще разберем в следващите редове.

Как да намалим алкалната фосфатаза

Хранете се здравословно. Здравословната диета, която е богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да подпомогне здравето на черния дроб и да понижи нивата на ALP.

Упражнявайте се редовно. Упражнението може да помогне за подобряване на чернодробната функция и понижаване на нивата на ALP.

Избягвайте алкохола. Алкохолът може да увреди черния дроб и да повиши нивата на ALP.

Откажете тютюнопушенето. Пушенето може да увреди черния дроб и да повиши нивата на ALP.

Отслабнете, ако сте с наднормено тегло или затлъстяване. Наднорменото тегло може да натовари черния дроб и да повиши нивата на ALP.

Спокоен и достатъчен сън. Сънят е важен за цялостното здраве, включително здравето на черния дроб.

Управление на стреса. Стресът може да увреди черния дроб и да повиши нивата на ALP.

В допълнение към тези промени в начина на живот, има и някои естествени добавки, които могат да помогнат за понижаване на нивата на ALP. Някои от тях са както следва:

Бял трън

Белият трън е растение, за което е доказано, че защитава черния дроб и помага за понижаване на нивата на ALP.

N-ацетил цистеин (NAC)

NAC е аминокиселина, за която е доказано, че предпазва черния дроб и помага за понижаване на нивата на ALP.

Таурин

Тауринът е аминокиселина, за която е доказано, че предпазва черния дроб и спомага за понижаване на нивата на ALP.

Витамин С

Витамин С е антиоксидант, за който е доказано, че предпазва черния дроб и помага за понижаване на нивата на ALP.

Витамини от група В

Витамините от група В са важни за здравето на черния дроб и могат да помогнат за понижаване на нивата на ALP.

Не забравяйте, че гореизброените предложения далеч не се явяват препоръки за самолечение. Важно е да говорите с Вашия лекар, преди да вземете каквито и да било природни добавки, тъй като те могат да взаимодействат с лекарства или други здравословни проблеми.

Ако имате високи нива на ALP, важно е да промените начина си на живот, за да намалите нивата си. Като следвате тези съвети, може само да подпомогнете за подобряване на здравето на черния дроб и общото благосъстояние.

Подобни статии

Последни статии