Lifeinfo.bgЗдравеКак се вдига ниско кръвно? 10 начина да вдигнете кръвното

Как се вдига ниско кръвно? 10 начина да вдигнете кръвното

-

Нарушенията на кръвното налягане са често срещани, независимо дали е високо или ниско, но как се вдига ниско кръвно ще разберете по-надолу в статията. Всеки е чувал за хипертония или високо кръвно налягане., но ниското кръвно налягане, наречено хипотония също може да бъде опасно.

Когато сърцето ви бие, то просто изтласква кръв в артериите. Нашето кръвно налягане е по-високо, когато сърцето изтласква кръвта. Нормалното кръвно налягане е 120/80 mm Hg. Много от предпочитат по-ниско кръвно налягане и то е добре до определени граници. Ниското кръвно налягане обаче може да бъде опасно както високото кръвно налягане.

Ниското кръвно налягане, което се нарича хипотонията, понякога може да е причинено от нефеективен кръвен поток към сърцето и други важни органи като мозъка например. Кръвно налягане, по-ниско от 90 м за горна граница и 60 mm Hg за долна граница, обикновено се счита за ниско кръвно налягане. Като цяло то не е проблем, докато не причини някои здравословни състояние. Ако ниското кръвно налягане причинява някакви симптоми, това може да е знак, че трябва да се консултирате с лекар.

Причини за ниско кръвно налягане

Има различни причини, поради които ниското кръвно налягане може да доведе до сериозни последици.

 • Дехидратация;
 • Нисък прием на течности;
 • Тежка алергична реакция, предизвикана от бременност;
 • Тежки инфекции;
 • сърдечни проблеми – ниска сърдечна честота (брадикардия), проблеми със сърдечните клапи, инфаркт и сърдечна недостатъчност;
 • Загуба на кръв и течности;
 • Ендокринни проблеми – заболяване на паращитовидната жлеза, надбъбречна; недостатъчност (болест на Адисон), ниска кръвна захар (хипогликемия);
 • Медикаментозно причини.

Признаци и симптоми на ниско кръвно налягане

 • Умора;
 • Обилно изпотяване и лепкава кожа;
 • Загуба на съзнание;
 • Замъглено виждане;
 • Замаяност;
 • Гадене;
 • Бързо и плитко дишане;
 • Слаб и ускорен пулс.

Как се вдига ниско кръвно в домашни условия

Повечето хора не могат да разберат, че страдат от ниско кръвно налягане. Ако симптомите на ниско кръвно налягане могат да се управляват у дома, тогава можете да опитате тези домашни средства:

Как се вдига ниско кръвно с айран

Високият прием на натрий (сол) е отлично средство за лечение на ниско кръвно налягане. Високият прием на сол е тясно свързан с хипертонията, следователно увеличаването на приема на сол може да стабилизира кръвното ви налягане, когато се понижи. Този повишен прием обаче трябва да бъде с умерено качество. Един стар и изпитан метод е да си направите айран от кисело мляко и повечко сол. Солта би трябвало да задържи водата в тялото ви, в случай че ниското ви кръвно е причинено от дехидратация.

Вдигане на кръвно с вода

Увеличаването на приема на течности може да повиши обема на кръвта, което спомага за повишаване на кръвното налягане. Освен това може да предотврати дехидратацията, която е причината за ниско кръвно налягане. Водата съдържа различни минерали като калий, които спомагат за незабавното възстановяване на нормалното налягане. Уверете се обаче, че кръвното налягане е спаднало поради загубата на течности, преди да започнете тази терапия.

Пийте повече кафе при ниско кръвно

Кафето и напитките с кофеин могат временно да повишат кръвното ви налягане. Чаша кафе може да помогне, тъй като повишава кръвното налягане и ускорява сърдечната честота. Той причинява драматично повишаване на кръвното ви налягане, въпреки че е временно. Макар това да не е истинско лекарство, кафето би повишило вашето кръвно налягане макар и краткосроно.

Вдигане на ниско кръвно с листа от Тулси

Листата от растението Тулси (свещен босилек) са най-добрият вариант за лечение на ниско кръвно налягане у дома. Съдържа различни минерали като калий и магнезий, които помагат да поддържате кръвното си налягане под контрол. Листата от  тулси са богати на витамин С и антиоксиданти, наречени евгенол, могат да поддържат кръвното ни налягане в граници.

Как се вдига ниско кръвно със зелен чай

Зеленият чай съдържа много антиоксиданти, витамини и минерали, които го правят опция за лечение на ниско кръвно налягане. Точният механизъм обаче не е известен, но се смята, че инхибира функцията на хормона, отговорен за поддържането на артериите ви разширени. Свиването на артериите повишава кръвното налягане.

Вдигане на кръвно с бадемово мляко

Бадемовото мляко може да бъде опция за лечение на ниско кръвно налягане у дома. Тъй като е с по-малко мазнини и високо съдържание на омега-3 мастни киселини, това е идеална диета за тези, които страдат от ниско кръвно налягане.
Накиснете 5 до 6 бадема за една нощ, обелете ги на сутринта. След това направете паста от него и ги сварете в напитка. За най-добри резултати пийте това мляко всеки ден.

Първа помощ при ниско кръвно

Идеалният диапазон на кръвното налягане е между 90/60 mmHg и 120/80 mmHg. Ниското кръвно налягане, причинено от показанията под 90/60 mmHg, води до шок. Шокът в резултат на симптоми на ниско кръвно налягане може да доведе до загуба на съзнание и затруднено дишане. Ниското кръвно налягане може дори да причини сърдечен арест в екстремни случаи.

Ако някой е претърпял шок, незабавно потърсете медицинска помощ. Всяко забавяне може да бъде катастрофално за човека. Можете да окажете първа помощ на индивида, докато чакате да пристигне помощ, но е важно да сте сигурни, че предоставяте правилната помощ в ситуацията, като следвате стандартните практики. В такива случаи не мислете за това, как се вдига ниско кръвно, а се опитайте първо да стабилизирате човека.

 • Първо проверете дали човекът диша и има стабилен сърдечен ритъм;
 • Ако НЯМА сърдечен ритъм, започнете изкуствено дишане;
 • Ако има стабилен сърдечен ритъм, поставето ги да легне по гръб.
 • Повдигнете краката им на 30 см от земята. Обикновено наричана шокова позиция, това гарантира, че кръвта е насочена към жизненоважните органи на човека. Избягвайте тази стъпка, ако смятате, че лицето може да има физически наранявания по главата, врата или гърба, тъй като всяко движение може да влоши нараняването.
 • Уверете се, че човекът е достатъчно затоплен;
 • Наблюдавайте дишането и сърдечния им ритъм до пристигането на бърза помощ.

Увеличете приема на витамини

Стабилизираният прием на витамини може да бъде най-добрият вариант за управление на кръвното налягане. Ако рядко консумирате храни, богати на витамин B12, може да станете анемични, което може да причини проблема с ниското кръвно налягане. Затова се уверете, че диетата ви трябва да е богата на всички витамини.

Знаете ли че?

 • Ниското кръвно налягане може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и увреждане на бъбреците;
 • Ниското кръвно налягане може да е знак за добро здраве за някои хора;
 • Ниското кръвно налягане може да бъде причинено от дехидратация, бременност или някои лекарства;
 • Отслабването и промяната на диетата могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане и нуждата от лекарства;
 • Ниското кръвно налягане може да причини симптоми като замаяност, припадък и умора;
 • Ниското кръвно налягане може да бъде опасно и да увеличи риска от инфаркт или инсулт.

Виж още:

Таблица за нормално кръвно налягане при различните възрасти

Подобни статии

Последни статии