Lifeinfo.bgЗдравеКак се прави изследване за чревни паразити

Как се прави изследване за чревни паразити

-

В тази статия: Как се прави изследване за чревни паразити и каква подготовка е нужна.

Стомашно-чревните паразити могат да доведат до заболявания, които могат да бъдат трудни за диагностициране без подходящи диагностични методи. Откриването и потвърждаването на тези инфекции е от съществено значение за смекчаване на предаването и подобряване на резултатите за общественото здраве.

Често срещани стомашно-чревни паразити

Много стомашно-чревни паразити могат да заразят хората. Докато някои са по-често срещани в определени части на света, други са широко разпространени. Чревните паразити имат процент на разпространение от 30 до 60% в развиващите се нации с тропически и субтропичен климат, но могат да се появят и другаде. Честите чревни паразити при хората включват:

Кръгли червеи

Нематодите, известни също като кръгли червеи, са голяма група паразити, които често заразяват животни, въпреки че някои видове са насочени специално към хората като техен гостоприемник. Много кръгли червеи навлизат в човешкото тяло чрез орално поглъщане, което може да се случи, когато докоснете замърсена почва или изпражнения или когато не поддържате подходяща хигиена на ръцете. Някои кръгли червеи могат да присъстват в различни хранителни източници, което представлява риск от инфекция.

E. vermicularis (Ентеробиозата)

Това е специфичен вид кръгли червеи, е може би най-разпространената паразитна инфекция, като хората са нейният изключителен гостоприемник. Инфекцията възниква, когато човек по невнимание погълне яйцата чрез предаване от ръка на уста или влезе в контакт със замърсени повърхности. Яйцата обикновено са разположени върху перианалните гънки, а възрастните женски острици могат да варират от 8 до 13 mm на дължина.

Анкилостома

Анкилостомата обхваща няколко вида, като A. duodenale и N. americanus са два, които заразяват изключително хората. Тези паразити могат да проникнат в човешки гостоприемник през порите, космените фоликули и кожата. И двата вида виреят във влажна среда с неподходящи санитарни условия и хигиена, където се хранят с микроорганизми, присъстващи в почвата.

Тения

Тениите получават името си от сплескания им вид, подобен на лента, наподобяващ измервателна лента. Тези паразити могат да достигнат значителни дължини до 1 метър, като сегментите често се отделят и преминават през червата. Яйцата на тенията често присъстват в недостатъчно обработеното месо о говеждо, свинско или риба.

Чернодробни метили

Чернодробните метили, често срещани в сладководните риби, могат да заразят хора, които консумират недостатъчно обработена или замърсена риба. Попадайки в човешкото тяло, тези паразитни организми могат да доведат до нарушения на черния дроб и жлъчните пътища.

G. lamblia (камшичест паразитен микроорганизъм)

Този вид чревни паразити е сред най-разпространените паразитни инфекции в световен мащаб. Паразитът се разпространява чрез фекално-орално предаване и може да бъде пренесен по вода, демонстрирайки устойчивост на концентрациите на хлор, които обикновено се намират в чешмяната вода. Въпреки че предаването по хранителен път е възможно, то е относително рядко. Регионите с гъсто население и неадекватни санитарни практики са по-склонни да получат по-високи случаи на инфекция с ламблия.

Entamoeba histolytica (Дизентерийна амеба)

Този паразит се предава предимно по фекално-орален път и често се свързва с лоша хигиена по време на приготвяне на храна. Инфекции могат да възникнат и когато човешките отпадъци се използват като тор. Много инфекции остават безсимптомни, но приблизително 10 до 20% от заразените хора развиват симптоми.

Как се прави изследване за чревни паразити

Поради припокриващите се клинични характеристики, споделяни от паразитни инфекции и други стомашно-чревни заболявания, са необходими точни и надеждни диагностични техники за разграничаване на различните етиологии и установяване на наличието на паразитни инфекции.

Изследвания на изпражненията за чревни паразити

Най-честият диагностичен тест за паразитни инфекции е изследване на изпражненията, известно още като тест за яйцеклетки и паразити. Този тест включва събиране на множество проби от изпражнения в продължение на няколко дни за евентуално откриване на паразитни яйца в пробите.

През последните десетилетия молекулярното изследване се превърна в мощен инструмент, използван за диагностициране и разбиране на различни стомашно-чревни заболявания.

Изследване на чревни паразити кръвен тест

Докато някои паразитни инфекции могат да бъдат идентифицирани чрез кръвни тестове, много паразити не могат да бъдат открити с помощта на този диагностичен подход. Има два основни вида кръвни тестове, използвани при диагностицирането на паразитни инфекции:

Кръвна натривка

Някои паразитни заболявания, като малария, се откриват в кръвни проби, когато се изследват под микроскоп. Този метод не се използва често, но може да бъде от полза при диагностицирането на определени паразити.

Серология

При този диагностичен подход медицинските специалисти търсят антитела в кръвта, които се произвеждат, когато тялото реагира на паразитна инфекция.

Изследване на чревни паразити чрез ендоскопия или колоноскопия

При хора с диария или разстройство, придружени от газове и коремна болка, може да се наложи ендоскопия или колоноскопия за установяване на диагноза, когато стандартните диагностични тестове не дават положителни резултати за паразитни инфекции. По време на ендоскопия през устата се вкарва тръба, за да се изследва подробно храносмилателния тракт. По същия начин, колоноскопията използва тръба, поставена в ректума, за да визуализира дебелото черво и ректума.

Получавайки цялостен поглед върху храносмилателния тракт, медицинските специалисти могат да идентифицират организми в червата, които съответстват на симптомите на пациента, и да стигнат до точна диагноза.

Рентгенови и други сканирания

Медицинските специалисти могат да използват техники за образна диагностика като рентгенови лъчи и ядрено-магнитен резонанс, за да идентифицират органни лезии. Някои видове паразити могат да причинят тези лезии, когато се прикрепят към лигавицата на органите.

Резюме

Чревните паразити засягат всяка година милиони хора. Най-честите симптоми на инфекция с чревни паразити са коремна болка, хронична диария, гадене, повръщане, необяснима загуба на тегло, треска и кръв в изпражненията. Един от най-често срещаните тестове при изследване на изпражненията е този за яйцеклетки и паразити. Този тест търси паразитни организми или техните яйца в пробата от изпражнения.

Подобни статии

Последни статии