Lifeinfo.bgМедицинаОрганични съединенияКръвна захар, норма (хипогликемия и хипергликемия)

Кръвна захар, норма (хипогликемия и хипергликемия)

-

Измерванията на нивата на плазмена глюкоза (кръвна захар) са от съществено значение за определяне на метаболитна дисфункция и заболявания като диабет. и преддиабетно състояние. Доказателствата сочат, че появата на диабет тип 2 може да настъпи от 4 до 7 години преди поставяне на такава диагноза.

Какво е кръвна захар?

Зад понятието кръвна захар, стои органично съединение с научно наименование монозахаридна захар, вид глюкоза която тялото ни получава от храната и използва като основен източник на енергия. Основната молекулярна форма на глюкозата е C6H12O6.

Глюкозата влиза в тялото ни под различни форми, но най-често като фруктоза и галактоза, които са монозахариди и изомери на глюкозата. Тези монозахариди могат да се комбинират, за да образуват дизахариди като лактоза и захароза. По-големите полимери на глюкозата са полизахаридните форми на глюкозата, които включват нишесте, гликоген и целулоза. човешкото тяло трябва да разгражда сложните захари до глюкоза, фруктоза и галактоза за да може да ги усвои и метаболизира.

Концентрацията на глюкоза в кръвта се регулира от сложното взаимодействие по множество пътища, модулирани от няколко хормона.

Гликогенезата е превръщането на глюкозата в гликоген. Обратният процес включва разграждането на гликогена до глюкоза и други междинни продукти, наречено гликогенолиза. Образуването на глюкоза от невъглехидратни източници, като аминокиселини, глицерол или лактат, е глюконеогенеза. Превръщането на глюкоза или други хексози в лактат или пируват се нарича гликолиза. По-нататъшното окисление до въглероден диоксид и вода се осъществява чрез цикъла на Кребс, генерирайки енергия за тялото под формата на аденозинтрифосфат (АТФ) – важен енергиерн ензим.

Кога кръвната захар се счита за твърде висока или ниска?

Леките колебания в нивата на кръвната захар са напълно нормални и се случват всеки ден при хора, които нямат диабет, в отговор на храната, която консумират.

Нормални нива кръвна  захар

Между  60 и 140 милиграма захар на децилитър кръв (mg/dl) се считат за здравословна норма. Това е еквивалентно на концентрация на кръвна захар между 3,3 и 7,8 mmol/l. „Милимола на литър“ (mmol/l) е единицата, в която се измерва кръвната захар. Тя описва количеството на определено вещество на литър.

Висока кръвна захар (хипергликемия)

Ако имате показания над 7,8 mmol/l (140 mg/dl), се счита, че има хипергликемия, или иначе казано висока кръвна захар. Тези високи нива на кръвната захар възникват главно, ако няма достатъчно инсулин или инсулинът не върши своята работа правилно. Без ефекта на инсулина органите не могат да се възползват добре от захарта в кръвта, в следствие на което захарта се натрупва. Ако диабет тип 1 не се лекува, нивата на кръвната захар могат да се повишат до над 27,8 mmol/l (500 mg/dl). Такива високи нива обикновено са необичайни при диабет тип 2.

Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Нивата на кръвната захар под 3,3 mmol/l (60 mg/dl) се считат за твърде занижени нива, затова състоянието се описва като хипогликемия.

Висока кръвна захар, признаци на хипергликемия

Терминът „хипергликемия“ свързван с висока кръвна захар произлиза от гръцкото hyper (високо) + glykys (сладко/захар) + haima (кръв). Хипергликемия е кръвна захар над 125 mg/dL на гладно и над 180 mg/dL 2 часа след хранене. Човек има нарушен глюкозен толеранс или преддиабет с плазмена глюкоза на гладно от 100 mg/dL до 125 mg/dL. С думата диабетик се характеризира човек с кръвна захар на гладно над 125 mg/dL.

Когато хипергликемията не се лекува, тя може да доведе до сериозни животозастрашаващи усложнения, които включват увреждане на очите, бъбреците, нервите, сърцето и периферната съдова система.

Хипергликемията не винаги има веднага забележими ефекти. Някой може да го има години наред, без да има никакви физически симптоми.

Признаци за висока серумна глюкоза

 • често уриниране;
 • умора;
 • апатия;
 • силна жажда;
 • гадене;
 • замаяност.

Какво да правите при висока кръвна захар

Ако имате много високи нива на кръвна захар, може да се почувствате объркан и сънлив или дори да загуби съзнание. Ако това състояние продължи твърде дълго е нужно да посетите лекар. Тези признаци могат да бъдат свързани с диабет.

Ако тези симптоми се появят при хора, които вече са били диагностицирани с диабет, те може да са знак, че лечението вече не е достатъчно ефективно. Вашите лекарства може да бъдат коригирани, за да се намалят нивата на кръвната ви захар. Ако се чувствате сънливи, объркани или губите съзнание, трябва незабавно да се обадите на телефон 112 за да се свържете с бърза помощ.

Ниска кръвна захар, признаци на хипогликемия

Ниска кръвна захар, наричана хипогликемия, възниква, когато нивото на глюкозата в кръвта ви спадне под това, което е здравословно за вас. За много хора с диабет това означава отчитане на кръвната захар под 70 милиграма на децилитър (mg/dL).
Ниската кръвна захар е често срещана сред хората с диабет тип 1 и сред хората с диабет тип 2, които приемат инсулин или някои други лекарства за диабет. Прекалено  ниската кръвна захар, когато нивото на кръвната ви захар спадне толкова ниско, че не можете да се лекувате сами, е по-рядко срещано състояние.

Ниската кръвна захар се среща най-често при хора, които използват инсулин или приемат определени лекарства за редуциране на високата кръвна захар. Това е така, защото дейности като неочаквана физическа активност, консумация на твърде малко храна или приемане на твърде много алкохол могат да означават, че имате нужда от по-малко инсулин, отколкото сте предполагали, което води до твърде спад на кръвната ви захар.

Признаците за ниска серумна глюкоза

 • чувство на засилен глад;
 • треперене, усещане за слабост в коленете;
 • учестен пулс;
 • студена пот;
 • бледо лице;
 • главоболие;
 • чувство на неспокойствие, нервност или тревожност;
 • затруднена концентрация, объркване;

Тежестта на тези симптоми зависи от нивата на кръвната захар и може да варира от човек на човек. Симптомите не се появяват изведнъж. Ако не сте сигурни дали кръвната Ви захар е твърде ниска, можете да я измерите, за да сте сигурни.

Нивата на кръвната ви захар може също да спаднат през нощта, което ви кара да се чувствате уморени и слаби сутрин. Леката хипогликемия обикновено няма сериозни последици за здравето. Но тежката хипогликемия може да доведе до загуба на съзнание и да стане животозастрашаваща.

Какво да правите при ниска кръвна захар?

Важно е да реагирате достатъчно бързо и да ядете или пиете нещо веднага, като например декстрозна захар или подсладена напитка, но не изскусвени подсладители.

Ако някой има тежка хипогликемия, той може да се почувства сънлив и объркан и дори може да изпадне в безсъзнание. Хората с диабет тип 1 често носят със себе си спринцовка, съдържаща хормона глюкагон, в случай че това се случи. Глюкагонът кара черния дроб да освобождава захар в кръвта. Ако не може да направите нито едно от двете трябва спешно да потърсите медицинска помощ.

Таблица със средни нива на гликиран хемоглобин (A1C) за 3 месеца

A1C при
Хора без диабет под 5,7%
Хора с преддиабет 5,7–6,4%
Хора с диабет 6,5% или повече

Как да измерите вашите стойности за глюкоза в кръвта

Съществуват няколко начин за да измерите нивата на кръвна захар в тялото ви. Чрез вземане на кръвна проба може да получите моментни резултати, които обаче може да не са много надежден показател.

В домашни условия чрез глюкомер – този метод е предимно за вече диагностицирани хора с диабет и показва приблизителното количество на общата кръвна захар.

Най-точния показател при диагностициране при съмнение за диабет е може би измерване на гликирания хемоглобин в кръвта.

Кога да изследвате кръвната си захар ако сте диабетик

В зависимост от вашите специфични нужди, моментите когато трябва да измервате кръвната захар са както следва:

Преди закуска

Тестването, преди да сте яли или пили нещо сутрин, известно още като кръвна захар на гладно, може да ви покаже колко добре тялото ви усвоява кръвната захар, докато спите. Освен това ви дава базова линия, за да видите промените в кръвната си захар през деня.

Преди всяко хранене

Проверката на кръвната захар преди хранене дава информация на хората, които си инжектират инсулин, дали трябва да приемат „коригираща доза.

След всяко хранене

Храната, която консумирате, има голям ефект върху нивата на глюкозата. Препоръчва се тестване 1 до 2 часа след началото на хранене.

Честото тестване и записването на вашите резултати в дневник ви позволява да наблюдавате тенденциите. Ако забележите резултат извън диапазона, който се появява по едно и също време на деня в продължение на няколко дни подред, проучете дали има общ фактор, който може да е причината.

Подобни статии

Последни статии