Lifeinfo.bgМедицинаКръвни клеткиЛевкоцити - какво трябва да знаем за белите кръвни клетки

Левкоцити – какво трябва да знаем за белите кръвни клетки

-

Главната функция на белите кръвни клетки или така наречените левкоцити циркулиращи в кръвта е да помагат на имунната система да се бори с инфекциите. Стволовите клетки в костния мозък са отговорни за производството на бели кръвни клетки. Костният мозък съхранява около 80–90% от белите кръвни клетки.

Когато възникне инфекция или възпалителние, тялото освобождава левкоцити, за да помогне в борбата с инфекцията. В тази статия ще научите повече за белите кръвни клетки, включително видовете левкоцити и техните функции.

Видове левкоцити и тяхната функция

Медицината е идентифицирала три основни категории бели кръвни клетки: гранулоцити, моноцити и лимфоцити.

левкоцити

Гранулоцити

Гранулоцитите са бели кръвни клетки, които имат малки гранули, съдържащи протеини. Има три вида гранулоцитни клетки:

гранулоцити
гранулоцити

Базофили

Tе представляват по-малко от 1% от левкоцитите в тялото и обикновено присъстват в увеличен брой след алергична реакция.

левкоцити - базофили
базофили

Еозинофили

те са отговорни за реагиране при инфекции, причинени от паразити. Също така играят роля в общия имунен и възпалителнен отговор в тялото.

левкоцити - Еозинофили
еозинофили

Неутрофили

Те представляват по-голямата част от белите кръвни клетки в тялото. Действат като „чистачи“, като помагат да се унищожат бактериите и гъбичките, които може да присъстват в тялото.

леявкоцити - неутрофили
неутрофили

Лимфоцити

Тези бели кръвни клетки най-общо са разделение на три вида:

лимфоцити - левкоцити
лимфоцити
 • В-клетки: известни също като В-лимфоцити, тези клетки произвеждат антитела, за да помогнат на имунната система да реагира на инфекцията.
 • Т-клетки: известни още като Т-лимфоцити, тези бели кръвни клетки помагат за разпознаването и премахването на клетките, причиняващи инфекция.
 • NK клетки – естествени клетки убийци: тези клетки са отговорни за атакуването и унищожаването на вирусни клетки, както и на ракови клетки.

Моноцити

моницити - левкоцити
моницити

Моноцитите са бели кръвни клетки, които съставляват от 2 до 8% от общия брой левкоцити в тялото. Те са проявяват повече, когато тялото се бори с хроничните инфекции. Насочват се към клетките, които причиняват инфекции и ги унищожават.

Нормални граници на левкоцити (белите кръвни клетки)

Според статия в American Family Physician нормалните граници (на кубичен милиметър) на белите кръвни клетки по възрастова група са следните:

 • новородени:  13 000–38 000;
 • двуседмично бебе:  5 000–20 000;
 • възрастен:  4 500–11 000.

Нормалният диапазон за бременни жени през третия триместър е 5800–13 200 на кубичен милиметър.

Висок брой левкоцити в кръвта (повишени)

Ако тялото на човек произвежда повече левкоцити, отколкото трябва, лекарите наричат това левкоцитоза. Високият брой бели кръвни клетки може да сочи към следните медицински състояния (нон не само):

 • алергични реакции;
 • състояния , които могат да причинят смъртта на клетките, като изгаряния, инфаркт и травма;
 • левкемия;
 • инфекции, причинени от бактерии, гъбчики, вируси или паразити;
 • възпалителни състояния, като ревматоиден артрит, възпалително заболяване на  червата или васкулит.

Нисък брой левкоцити (понижени)

Ако тялото на човек произвежда по-малко бели кръвни клетки, отколкото трябва, лекарите наричат това левкопения.

Състоянията, които могат да доведат до левкопения, включват:

 • излагане на токсини;
 • сепсис, който е тежък вид инфекция;
 • нарушения на костния мозък;
 • автоимунни състояния като лупус и ХИВ;
 • увреждане на костния мозък от химиотерапия, лъчева терапия др. подобни интервенции;
 • левкемия;
 • лимфом;
 • дефицит на витамин B12.

Тест за левкоцити

По време на физически преглед лекарят може да изискава броене на левкоцитите (WBC), като използва кръвен тест. Тов се прави с огелед за да изключат други състояния, които могат да засегнат белите кръвни клетки.

Въпреки че кръвната проба е най-често срещаният метод за изследване на белите кръвни клетки, лекарят може да тества и други телесни течности, като цереброспиналната, за наличие на левкоцити.

Може да се изследват още някои от следните:

 • тест за инфекция;
 • тест за алергии;
 • тест за левкемия.

Състояния, засягащи левкоцитите

Следните състояния, които могат да повлияят на броя на вашите левкоцити са:

Апластична анемия

Това е състояние, при което тялото на човек унищожава стволови клетки в костния мозък. Стволовите клетки са отговорни за създаването на нови бели кръвни клетки, червени кръвни клетки и тромбоцити.

Синдром на Евънс

Това е автоимунно състояние, при което имунната система на тялото унищожава здрави клетки, включително червени и бели кръвни клетки.

ХИВ

ХИВ може да намали количеството бели кръвни клетки, наречени CD4 Т клетки. Когато броят на Т-клетките на човек падне под 200, лекарят може да предполага СПИН.

Левкемия

Левкемията е вид рак, който засяга кръвта и костния мозък. Това заболяване се проявява, когато левкоцитите се произвеждат бързо и не са в състояние да се борят с инфекциите.

Първична миелофиброза

Това заболяване кара тялото на човек да произвежда някои видове кръвни клетки. То причинява белези в костния мозък на човек.

Как да увеличите или намалите броя на левкоцитите

Дали човек трябва да се стреми към това да промени броя налевкоцитите или не, зависи от диагнозата.

Ако имате медицинско състояние, което засяга броя на белите кръвни клетки в тялото, трябва да говорите с лекар относно причината за техния брой, в зависимост от текущото лечение.

Човек може да намали броя на белите си кръвни клетки, като приема лекарства като хидроксиурея (терапия с хидроксикарбамид) или се подложи на левкафереза, която е процедура използваща машина за филтриране на кръвта.

Ако броят на белите кръвни клетки на човек е нисък поради лечение на рак (в следствие от химиотерапия), лекарят може да препоръча избягване на храни съдържащи бактерии. Това може да помогне за възпиране на инфекциите.

Резюме

Всички видове левкоцити са важна част от реакцията на имунната система на организма. Има различни видове бели кръвни клетки и всеки има специфична функция в тялото.

Някои състояния могат да повлияят на броя на белите кръвни клетки в тялото, което да  повиши или понижи техния брой. Ако е необходимо, може да се приемат лекарства, за да коригират броя на левкоцитите.

Използвани източници: използваните източници за статиите са проверени и квалифитетни здравни учреждения / заведения, библиотеки, научни списания и онлайн издания. Въпреки това статията има единствено информативна цел и НЕ Е заместител на лечение, диагноза или препоръка за самолечение!
1. MedLinePlus
2. MedicalNewsToday
3. PubMedCentral

Подобни статии

Последни статии