spot_img
Lifeinfo.bgМедицинаКръвни клеткиЛимфоцити - функция, високи и ниски стойности

Лимфоцити – функция, високи и ниски стойности

-

Лимфоцитите са бели кръвни клетки, които костният ви мозък произвежда, за да помогне за регулирането на имунната ви система. Вашите лимфоцити се намират в кръвта, лимфните възли, далака и сливиците. Най общо казано съществуват три вида лимфни клетки:

 • В клетки,
 • Т клетки и
 • NK клетки (естествени убийци).

Функцията на лимфоцитите е да разпознават и реагират на инфекциозни патогени, като бактерии и вируси. След като тези патогени бъдат идентифицирани, лимфоцитите помагат за създаването на имунен отговор, който помага за елиминирането на вредните клетки от тялото ви.

Функция на лимфоцити

Лимфоцитите са ключов компонент на вашата имунна система и помагат на тялото ви да се предпази от инфекции и заболявания. Основната функция на лимфоцитите е да разпознават и реагират на патогени и други вредни клетки, които причиняват инфекция. Примери за патогени включват бактерии, вируси и гъбички. Вашите лимфоцити също могат да помогнат на тялото ви да се бори с рака.

Някои лимфоцити могат да действат като памет на имунната система. След като влезете в контакт с известен патоген, тези лимфоцити ще го разпознаят и бързо ще реагират, като го атакуват, така че да не се заразите отново със същото заболяване. Например, когато се разболеете от варицела , обикновено няма да се разболеете отново благодарение на вашите лимфоцити. Ето защо ваксините помагат за предпазване от определени заболявания.

Видове лимфоцити

Трите основни типа лимфоцити включват В-клетки, Т-клетки и клетки естествени убийци (NK). Всеки тип има своя собствена уникална функция в имунната система, за да ви предпазва от инфекции и болести.

В клетъчни лимфоцити

В-клетките се развиват и узряват в костния мозък и се намират в далака, сливиците и лимфните възли. В-клетките помагат на имунната ви система да разпознае и да се бори с патогени, които сте срещали преди. Има два основни типа В клетки, всяка със специфична функция:

Плазмени клетки: Произвеждат антитела (или протеини в кръвта ви, които помагат в борбата с инфекциите), които се прикрепят към вредните клетки и ги унищожават.

B-клетки на паметта: действат като банка с памет на имунната ви система, която може да разпознае патогени, които сте срещали преди, за да започне нова атака, ако бъдете изложени отново в бъдеще. Например, ако сте имали ваксинация срещу морбили, В-клетките произвеждат антитела, за да ви предпазят от инфекция с морбили, дори ако влезете в контакт с някой, който е болен.

Т-клетъчни лимфоцити

Т клетките се развиват в костния мозък и узряват в тимуса (малък лимфоиден орган под гръдната кост). Има няколко различни типа Т клетки, всяка с уникална функция:

Цитотоксични Т клетки

Отговорни за директно насочване и унищожаване на патогени (напр. бактерии, вируси), инфекции и някои ракови клетки.

Помощни Т-клетки

Активирайте и координирайте други клетки на имунната система и спомагайте за създаването на ефективен отговор срещу патоген.

Регулаторни Т клетки

Помагат на имунната система да не атакува случайно здравите тъкани на тялото, когато се бори с инфекция.

Естествени клетки убийци (NK)

NK клетките могат да разпознават и унищожават заразени или ракови клетки. NK клетките се развиват в костния мозък, черния дроб и тимуса и са част от вродената имунна система на тялото ви. Тези клетки помагат за унищожаването на вируси и могат също така да откриват и унищожават раковите клетки.

Нормален брой на лимфоцити в кръвта

Тестът за пълна кръвна картина (CBC) може да определи броя на лимфоцитите и други измервания на кръвта. Тъй като лимфоцитите играят ключова роля във вашата имунна система, промяна в броя на лимфоцитите ви може да подскаже за основни здравословни проблеми.

Обикновено между 20% и 40% от вашите бели кръвни клетки са лимфоцити.  Нормалният диапазон на броя на лимфоцитите варира в зависимост от вашата възраст и цялостно здраве. При здрави възрастни нормалният брой лимфоцити варира от 1000 до 4800 на микролитър кръв. Малките деца обикновено имат по-висок брой лимфоцити, с нормални граници между 3000 и 9500 на микролитър кръв.

Няколко фактора могат да повлияят на броя на лимфоцитите ви, включително: 

Възраст: Малките деца са склонни да имат по-висок брой лимфоцити от възрастните

Здравословни условия: Животът с определени инфекции, автоимунни заболявания и рак може да промени броя на лимфоцитите

Някои лекарства: Приемът на определени лекарства като лекарства за химиотерапия може да промени броя на лимфоцитите.

Какво означава ако имате ниски лимфоцити

Нисък брой лимфоцити е състояние известно като лимфопения. Това означава, че броят на лимфоцитите в кръвта ви е по-нисък от средния. Често се случва поради изчерпване, което означава, че тялото ви не произвежда достатъчно бели кръвни клетки, за да поддържа силна имунна система.

Лимфопенията може да ви направи по-податливи на инфекции и може да е признак за други здравословни проблеми.

Много фактори могат да причинят нисък брой лимфоцити, включително:

 • някои лекарства, като имуносупресори и лекарства за химиотерапия;
 • инфекции като HIV , COVID-19 , туберкулоза или пневмония;
 • лошо хранене;
 • прекомерна консумация на алкохол;
 • автоимунни заболявания , като лупус, ревматоиден артрит и др;
 • болести на кръвта, като апластична анемия и болест на Ходжкин;
 • лъчетерапия;

Какво означава високи лимфоцити

Високият брой лимфоцити (лимфоцитоза) означава, че имате повече лимфоцити в кръвта си от нормалното. Лимфоцитозата може да показва, че имунната ви система е активирана да се бори с инфекция или някое здравословно състояние, като:

 • бактериални инфекции, като туберкулоза и коклюш (магарешка кашлица);
 • вирусни инфекции, като хепатит, мононуклеоза и цитомегаловирус (CMV);
 • ракови заболявания на кръвта като левкемия , лимфом и мултиплен миелом.

Как да се лекува анормален брой лимфоцити

Ако броят на лимфоцитите ви е необичайно нисък или висок, лечението за повишаване или намаляване на броя на лимфоцитите ще зависи от основната причина.

Диета, богата на протеини и зеленчуци, може да помогне за стимулиране на производството на лимфоцити и да подкрепи имунната ви система, ако броят на лимфоцитите ви е нисък. Например мазна риба като сьомга, ядки, листни зелени зеленчуци, кисело мляко, горски плодове и леки протеини са всички храни, които могат да помогнат на тялото ви да изгради бели кръвни клетки.

Ако инфекция или медицинско състояние причинява анормален брой лимфоцити, лечението на основната причина е от съществено значение за възстановяване на лимфоцитите до нормално ниво. Лечението варира в зависимост от причината:

Лекарства

Ако дадено лекарство причинява ниския ви брой лимфоцити, вашият личен лекар може да коригира дозата на вашето лекарство или да препоръча различно, което ограничава промените в броя на лимфоцитите ви.

Инфекции

Хроничните вирусни инфекции (ХИВ) могат да бъдат лекувани с антивирусни лекарства, за да помогнат за справяне със симптомите, докато бактериалните инфекции обикновено се лекуват с антибиотици.

Автоимунни заболявания

Имуносупресивните лекарства могат да помогнат за намаляване на симптомите на автоимунни заболявания.

Рак

Химиотерапията и лъчетерапията са стандартни лечения за убиване на ракови клетки.
В някои случаи вашият доставчик на здравни услуги може да предпише гама глобулин (вещество, произведено от кръвна плазма), за да увеличи броя на лимфоцитите в кръвния поток и да ви предпази от инфекция.

Резюме

Лимфоцитите са вид бели кръвни клетки, които помагат на имунната ви система да се бори с патогените. Ниският брой лимфоцити (лимфопения) може да бъде причинен от инфекции, лекарства, автоимунни заболявания и кръвни заболявания. Високият брой лимфоцити (лимфоцитоза) може да е признак на инфекция или някои видове рак.

Лечението на нисък или висок брой лимфоцити зависи от основната причина. Възможностите за лечение обаче могат да включват медикаменти, специфични за заболяването терапии или поддържащи грижи. Една здравословна, балансирана диета също може да подкрепи имунната ви система и да помогне за поддържане на нормален брой лимфоцити.

Източници и използвана литература:

 1. NIH – National Library of Medicine (PubMed)
 2. cdc.gov

Подобни статии

Последни статии