spot_img
Lifeinfo.bgЗдравеНатриев бензоат или калиев сорбат?

Натриев бензоат или калиев сорбат?

-

Натриев бензоат или калиев сорбат -днес ще обсъдим въпроса, кое съединение е по-безопаснои кое от него е по-добре за пресичане и консервиране на туршии.

Основната разлика между натриев бензоат и калиев сорбат е, че натриевият бензоат е натриева сол на бензоената киселина, докато калиевият сорбат е калиевата сол на сорбиновата киселина.

Хранителните консерванти са естествени или синтетични химически вещества, които се добавят към храната, за да предотвратят развалянето на храната, развитието на микроби или нежелани химични промени. Естествените методи за консервиране на храната са замразяване, консервиране и мариноване, докато синтетичните методи са добавянето на сулфити, бензоат, нитрати и пропилей гликол . Натриевите бензоати и калиевите бензоати са два хранителни консерванта. Те спомагат за увеличаване на срока на годност на различни продукти в хранително-вкусовата промишленост.

Какво е натриев бензоат

Натриевият бензоат е сол на бензоената киселина. Това е бял кристален химикал, който съществува като прах. Молекулната му формула е C6H5 COONa. Други имена за това съединение са сорбат и натриева сол на бензоена киселина. Молекулното му тегло е 144,10. Освен това, съединението се органична натриева сол. Точката му на кипене е в диапазона от >450 градуса по целзий до <475 градуса по Целзий, докато точката му на топене е >300 градуса по Целзий. Той е свободно разтворим във вода, докато умерено разтворим в етанол. Има относителна плътност 1,44. В допълнение, това съединение е без мирис.

Натриевият бензоат се получава чрез неутрализиране на натриев хидроксид с бензоена киселина. Наличен е и в хранителни източници като плодове и зеленчуци, особено горски плодове (обикновенни боровинки и червена боровинка), морски дарове като скариди и млечни продукти (съществуващи като бензоена киселина).

Натриев бензоат или калиев сорбат – разлики

Натриевият бензоат обикновено се използва като хранителен консервант – Е211. Действа като ецващ агент. Присъства в газирани напитки, кисело мляко, конфитюри, плодови сокове и киселинни храни като сосове за салати и оцет.

Полезен е и като консервант в козметиката и медицината. Той е ефективен във фармацевтичната индустрия при лечение на нарушения на цикъла на урея, тъй като може да свързва аминокиселини , което от своя страна води до екскреция на тези аминокиселини и намаляване на нивата на амоняк.

Проучванията показват, че натриевият бензоат може да бъде полезен при лечението на шизофрения. Натриевият бензоат, заедно с фенилбутират, може да бъде ефективен при лечение на хиперамонемия.

Въпреки това потенциалните здравословни проблеми, свързани с натриевия бензоат, включват потенциала за превръщане в ракови агенти, възпаление, разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, контрол на апетита, алергии и оксидативен стрес.

Какво е калиев сорбат

Калиевият сорбат е калиевата сол на сорбиновата киселина. Той има химическа формула CH 3 CH=CH−CH=CH−CO 2 K. Този химикал е бял на цвят. Има точка на топене от> 270 градуса по Целзий. Молекулното му тегло е 150,22. Химикал е силно разтворим във вода и е без мирис. Освен това неговата плътност при 25°C е 1,363. Той служи най-вече като хранителен консервант с номер Е202. Той е популярен като хранителен консервант поради своята ефективност, без да променя вкуса, външния вид и миризмата.

Калиевият сорбат спира растежа на мухъл, гъбички и дрожди. Използва се и в хранителни продукти като сирене, сушени меса, сушени плодове, сладолед, печива, кисели краставички, за пресичане на кисело зеле, вино, безалкохолни напитки, ябълков сайдер и др.

Натриев бензоат <-> Клиев сорбат

Освен това калиевия сорбат действа като консервант и антимикробен агент в артикули за лична хигиена като сенки за очи, шампоани, овлажнители и разтвор за контактни лещи. В промишлеността калиевият сорбат се произвежда чрез неутрализация на сорбинова киселина с калиев хидроксид. Освен това страничните ефекти от употребата на калиев сорбат включват ниски алергични реакции и нискорискови кожни раздразнения.

Прилики между натриев бензоат и калиев сорбат

  • натриевият бензоат и калиевият сорбат са без мирис;
  • и двете съединения се използват като хранителни консерванти;
  • аъединенията на натриев бензоат и калиев сорбат също са полезни в производството на козметика;
  • натриевият бензоат е натриевата сол на бензоената киселина, докато калиевият сорбат е калиевата сол на сорбиновата киселина;
  • натриевият бензоат се получава чрез неутрализация на натриев хидроксид с бензоена киселина, докато калиевият сорбат се получава чрез неутрализиране на сорбинова киселина с калиев хидроксид.
  • натриевият бензоат е по-разтворим във вода от калиевия сорбат.

Натриевият бензоат е ефективен при консервирането на киселинни храни, но е по-малко ефективен при консервирането на неутрални или алкални храни. Калиевият сорбат обаче е ефективен в широк диапазон от нива на pH.

Употреба в хранително-вкусовата промишленост

Натриевият бензоат се използва за консервиране на киселинни храни като газирани напитки, плодови сокове и кисели краставички, докато калиевият сорбат се използва по-често в храни като сушени плодове, сирене и хлебни изделия.

Странични ефекти

Страничните ефекти от използването на натриев бензоат включват превръщане на съединението в ракови агенти, възпаление, хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието, контрол на апетита, алергии и оксидативен стрес, докато страничните ефекти на калиевия сорбат са само алергични реакции (които са редки) и кожни раздразнения .

Резюме

Накратко, хранителните консерванти са естествени или синтетични химически вещества, които производителите добавят към храната, за да предотвратят развалянето на храната, растежа на микробите или нежеланите химически промени.

Натриевият бензоат и калиевият сорбат са примери за два такива консерванта. Както натриевият бензоат, така и калиевият сорбат споделят прилики и разлики помежду си. Основната разлика между натриев бензоат и калиев сорбат е, че натриевият бензоат е натриева сол на бензоената киселина, докато калиевият сорбат е калиевата сол на сорбиновата киселина.

Ако все още се питате кое от двете е по-безопасно, може да се каже че калиевия сорбат е по-малко токсичен и не образува неприятен вкус при употреба. Надяване се вече да сте направили своя избор за дилемата Натриев бензоат или калиев сорбат.

Виж още: пресичане на зеле с натриев бензоат и пресичане на кисело зеле с калиев сорбат.

Източници и използвана литература:

  1. Pub Med Central
  2. Wikipedia

Подобни статии

Последни статии