spot_img
Lifeinfo.bgЗдравеНисък тестостерон и висок - какво влияние оказва върху нашето тяло?

Нисък тестостерон и висок – какво влияние оказва върху нашето тяло?

-

В тази статия ще засегнем темата за висок и нисък тестостерон и по какъв начин неговите нива, оказват влияние на нашето тяло при физическо натоварване.

Начинът, по който мъжкият хормон, тестостерон, може да се повлиява от физически упражнения, като фитнес, интензивни тренировки и видове спорт, е масово обсъждана тема във фитнес средите.

Как високия и нисък тестостерон влияят на тялото ни?

В тази статия ще разгледаме някои общи аспекти, за които е известно, как всъщност тестостеронът влияе на нашето тяло и дали наистина при изпълнението на конкретни упражнения, можем да повишим или понижим нивата на нашият тестостерон.

Тестостеронът е есенциално важен хормон и за двата пола. Като за разлика от жените, при мъжете, той е от съществено по-голямо значение.

Нисък тестостерон при мъже – симптоми

Ниския тестостерон може да се изрази, чрез накои от следните симптоми и признаци, но не само:

 • ниско либидо;
 • лошо настроение;
 • умора и главоболие;
 • честа сънливост през деня;
 • възможно е безсъние при нисък тестостерон (занижени нива).

Висок тестостерен – признаци и белези

Висок тестостерен - признаци и белези

Отличителните белези при мъже с висок тестостерон са следните, но не се ограничавата само до тях:

 • засилено окосмяване по лицето и тялото;
 • увереност и енергичност;
 • дълбок на гласа;
 • наличие на акне по кожата;
 • развита мускулатура по цялото тяло;
 • завишени нива на либидото (сексуално желание).

Висок и нисък тестостерон при жените

При жените високия или нисък тестостерон също може да окаже някой положетелни или странични ефекти.

В женското тяло тестостеронът е в по-малки количества в сравнение с този на мъжете. При жените, той основно се грижи за правилното и безпроблемнно функциониране на яйчниците. В допълнение този хормон подсигурява до голяма степен и настроението, либидото и когнитивната (умствена) функция.

Висок тестостерон при жени

Висок тестостерон при жени

Твърде много тестостерон при жените, най-често може да доведе до неприятни странични ефекти като:

 • покачване на тегло;
 • безпокойство;
 • повишена агресия;
 • засилено окосмяване по лице, крайници и други части на тялото;
 • нередовна менструация;
 • нервност, безпокойство;
 • липса на настроение.

Нива на тестостерон при спортуващи мъже и жени ?

Тестостерона при редовно спортуващи мъже

Установено е че за дълъг период от време, извършването на някои упражнения повишават естествено нивата на тестостерон при мъжете. Като дори и в краткосрочен план, могат да се усетят позитиви от ежедневното им прилагане.

Интересно е, че някои упражнения повишават драстично нивата на тестостерон в рамките на един до два часа след изпълнението им. Този краткотраен пик на тестостеронът може да бъде по-засилен при младежи или мъже на по-ранна възраст.

Добре е да се знае също така, че нивата на тестостерон са естествено по-високи сутрин и по-ниски следобед. Затова би било добре да планирате вашата тренировка по-рано през деня. Като по този начин успешно ще насърчите повече производство на тестостерон през остатъка от деня. Въпреки това, самото редовно практикуване на спорт и упражнения, с течение на времето, ще са достатъчни да повишат нивата на вашият тестостерон в дългосрочен план.

Тестостерон при спортуващи жени

Понастоящем няма доказателства, който да доказват че тестостерона при жените се повишава, когато спортуват. Въпреки това, завишените нива на тестостерон при някой жени могат да подобрят физическо им предсвавяне по време на тренировка.

Тестостеронът изключително много се грижи за по-бързо възстановяване на тялото след тренировка, като по този начин спомага и за цялостния напредък във фитнеса или друг спорт.

Упражнения при нисък тестостерон (за повишаване)

Вдигане на тежести

Счита се, че вдигането на тежести успешно стимулира тялото да произвежда по-високи нива на тестостерон. Ако вашата цел е главно да повишите вашият тестостерон, то тогава ще бъде най-добре да се фокусирате върху тренирането на по-големите мускулни групи от тялото. По този начин ще успеете и да забързате метаболизма си. Но това не означава, че трябва да пренебрегнете и да не тренирате по-малки мускулни групи от тялото си.

Високо интензивни упражнения

Вскички упражнения могат да бъдат с висок интензитет, стига само да можете да увеличите сърдечната си честота и пулс при тяхното изпълнение. При високо интензивното трениране, тренировка би било най-добре да продължи приблизително около двадесет минути до един час.

Упражнения при висок тестостерон (за повишаване)

Установено е, че маратоните, колоезденето и други видове упражнения, предназначени да тестват вашата издръжливост, намаляват нивата на тестостерон в тялото с течение на времето. Това отчасти може да се дължи поради начина, по който упражненията за издръжливост стопяват мускулите ви.

За щастие, може да компенсирате намаляването на хормона тестостерон от прилагането на такъв вид спортни дейности. Може безопасно и естествено да го върнете обратно в норми следевайки и изпълнявайки някои стъпки, като:

 • набавяне на достатъчно витамин D чрез слънце или директен прием от добавки;
 • прилагане на здравословна и балансирана диета;
 • намаляне на стреса и напрежението;
 • осигуряване на качествен и пълноценен сън.

Резюме

Високият или нисък тестостерон са двете обратни страни на една монета, които могат да окажат известно влияние върху здравето и благополучието на хората.

Високото ниво на тестостерон може да доведе до повишена мускулна маса, по-добра способност за изграждане на мускули и по-голяма сексуална активност.

От друга страна, ниското ниво на тестостерон може да доведе до намалена сексуална желание, депресия, намалена мускулна маса и др. Ниското ниво на тестостерон може също така да има влияние върху метаболизма и настроението.

За да се поддържа балансирано ниво на тестостерон, е важно да се води здравословен начин на живот, който включва правилно хранене, редовна физическа активност и редуциране на стреса.

Подобни статии

Последни статии