Lifeinfo.bgСимптомиОбилно потене на главата - причини и какво да предприемете

Обилно потене на главата – причини и какво да предприемете

-

Случвало ли ви се е да получите обилно потене на главата и да усетите как капки пот избиват по челото ви, докато седите? Изпотяването на лицето е често срещан проблем и може да бъде още по-стресиращо и смущаващо от другите видове прекомерно изпотяване. Дори хора, които се потят силно на други части по тялото, може да открият, че изпотяването на лицето ги притеснява най-много. Това е така, защото с лицата си се представяме пред останалия свят и не можем да скрием ефектите от прекомерното потене на главата.

Първата стъпка за всеки с какъвто и да е вид прекомерно изпотяване е да посети медицински специалист за пълен медицински преглед, включително оценка, за да се увери, че прекомерното изпотяване не се дължи на друго медицинско състояние или страничен ефект на лекарство. Когато екстремното изпотяване се дължи на различно медицинско състояние или лекарство, това се нарича вторична хиперхидроза . Вторичната хиперхидроза може да означава по-сериозен здравословен проблем и затова винаги трябва да се има предвид първо.

Ако вашият лекар установи, че потенето е независимо от други медицински състояния или лекарства, то се нарича първична хиперхидроза и планът за лечение на хиперхидроза ще бъде подобен на този, използван за други области на тялото с прекомерно изпотяване.

Причини за обилно потене на главата

Понякога прекомерното изпотяване на главата и лицето може да се дължи на медицинско състояние, наречено краниофациална хиперфидроза, което се причинява от свръхактивни потни жлези.

Друго състояние е вторичната хиперхидроза. Това може да бъде причинено от страничните ефекти на лекарствата, промяна в хормоналните нива или увреждане на нервната система на тялото. Ако смятате, че изпотяването на главата ви е предизвикано от някое от тях, важно е да говорите с Вашия лекар, за да установите истинската причина.

Друга причина може да бъде стрес, а най-честата причина за обилно потене е разбира се горещината през лятото, като това е най-безобидния виновник.

Какво може да направите за да ограничите потенето по главата

Потенето по лицето и и скалпа може да бъде неудобно и смущаващо. Но има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да спрете образуването на тези издайнически топчета пот:

1. Измивайте и почиствайте кожата си редовно

Ежедневното почистване на главата, скалпа и лицето намалява натрупването на мазнина и мръсотия по кожата ви, краят на деня е наистина добро време.

2. Избягвайте пикантни храни

Ако сте предразположени към прекомерно изпотяване на главата и лицето, може би е най-добре да избягвате онези ястия, които съдържат много подправки и чесън.

3. Следете кога се потите

По кое време на деня или в какви ситуации се потите най-много? Проследяването ще ви помогне да идентифицирате основните причини и след това да ги управлявате.

4. Кремове против изпотяване

Първата линия на лечение, когато се опитвате да спрете изпотяването на лицето, е да използвате локални кремове против изпотяване. Има кремове за локално приложение без рецепта за хиперхидроза, които съдържат алуминиев хлорид, вещество, което намалява количеството пот, произведена от потните жлези. Ако това не работи, тогава може да преминете към употребата на предписан локален крем, който съдържа антихолинергик, обикновено гликопиролат. Според най-новите изследвания кремът с 2% гликопиролат изглежда ефикасно лечение за прекомерно изпотяване на лицето. Разбира се трябва да направите товеа след консултация с легар.

5. Инжекции с ботокс

Инжекциите с ботокс са по-крайната линия за лечение на краниофациална хиперхидроза. Това означава, че те се използват, след като локалните терапии и пероралните лекарства не са успели да помогнат на някого. Инжекциите с ботокс се използват най-често за лечение на аксиларна хиперхидроза, но понякога се използват и за изпотяване на лицето. В момента обаче няма консенсус относно количеството и вида на ботулиновия токсин, който трябва да се използва. Могат да възникнат проблеми и по отношение на естетически проблеми, дължащи се на инжекции с ботокс, причиняващи асиметрия на лицето.

Народни средства:

Натурални средства за киселини в стомаха

Подобни статии

Последни статии