spot_img
Lifeinfo.bgСимптомиПаник атака {причини, симптоми и лечение на паническо разстройство}

Паник атака {причини, симптоми и лечение на паническо разстройство}

-

Паник атака – това е внезапен и интензивен епизод на страх, който може да бъдае плашещ и дезориентиращ за хората, които го изпитват. Тези паник атаки могат да се появят без предупреждение и да причинят сериозен дискомфорт и симптоми.

Паник атака – причини, симптоми и лечение

Тази статия ще разгледа какво представляват паник атаките, как се проявяват симптомите им и какво е медицинското лечение.

Причини

Паническите атаки могат да се развият при хора без явни физически заболявания. Хора със стресови епизоди, тревожни разстройства, депресия и дори някои хора с  медицински състояния, включващи проблеми с щитовидната жлеза или кардиоваскуларни заболявания, могат да бъдат податливи към паник атаки.

Симптоми при паник атака

Симптомите на паничните атаки са различни, но най-често включват:

 • тахикардия (ускорено сърдечно биене);
 • чувство за задух;
 • гадене и или стомашни болки;
 • изтръпване и мравучкане, най-често по крайниците но и по други части на тялото (като лицето например);
 • загуба на контрол, чувство че „човек изчезва“;
 • потене и треска;
 • усещане (мисли), че човек ще полкучи инфаркт или удар;
 • безпокойство (слабо или силно);
 • главоболие, замъглено зрение и др.

Лечение на панически атаки

Лечението на паник атака обикновено включва комбинация от психотерапия и при необходимост, медикаментозна терапия. Ефективните методи включват:

 • Когнитивно поведенческа терапия: Това е психотерапевтичен подход, който помага на хората да разберат и променят негативните мисли и поведение, свързани с паничните атаки.
 • Медикаментозно лечение: Могат да бъдат предписани анксиолитици и антидепресанти за контролиране на симптомите и подобряване на качеството на живот на пациентите.

Важно е да се отбележи, че ефективното лечение на паник атаката може да изисква индивидуален подход. Пациентите трябва да работят с медицински специалист, който да избере най-подходящите методи за тях и да ги насърчава през целия процес.

Превенция и контрол на паник атака

паник атака

В допълнение към медицинското лечение, съществуват някои стратегии за превенция и управление на паничните атаки.

Какво да правим при паник атака

1. Дишане и релаксация: Техники за дълбоко дишане и релаксация могат да помогнат на хората да се успокоят по време на панична атака. Тези методи могат да подобрят кислородния поток и да намалят усещането за тревожност.

2. Активност: Здравословен начин на живот, като редовни физически упражнения, здравословно хранене и регулярен сън, може да намали риска от паник атака.

3. Избягване на предразполагащи фактори: При някои хора определени ситуации, места или предмети могат да предизвикат паник атаки. Опознаването на тези моменти  и разбирането как да ги управлявате може да помогне за намаляване на риска.

4. Подкрепа и запознаване с проблема: Да разберете защо и кога се появяват  паническите атаки, може да ви помогне да разберете повече за симптомите и да научите как да се справяте с тях. Групови терапии и подкрепа от семейството и приятели могат също да бъдат полезни.

5. Методи и технологии: Съвременните технологии предоставят приложения за управление на тревожността и паника. Тези инструменти предоставят методи за релаксация (слушане на бял шум), медитация и дишане, които могат да помогнат на пациентите да се справят със стреса и тревожността.

6. Планиране: Хората страдащи от паническо разстройство могат да работят с психиатър и психотерапевт, за да разработят индивидуален план за справяне с вашата паник атака. Този план може да включва, както медикаменти, така и когнитивно поведенческа терапия.

Въпреки че паническите атаки могат да бъдат ужасяващи и изнервящи, е важно да се помни, че няма да ви се случи нищо лошо, няма да умрете или да се изпарите. Споменаваме това, защото много от хората имат именно такива мисли по време на една такава паник атака.

Прекомерната тревожност може да бъде преодоляна чрез подходяща подкрепа от близките, терапия и самоконтол. Ако стадате от паник атаки, консултирането с медицински специалист е ключова стъпка към постигане на по-добро физическо и психично здраве. Но запомнете, че ключът към излекуването и справянето с това състояние се крие във вас.

Прогноза при паник атака за ранното й откриване

Паник атаките, когато се управляват и лекуват адекватно, обикновено могат да бъдат контролирани. Важно е да отбележим, че ранното откриване и интервенция са от съществено значение за постигането на успешни резултати.

Хора, които получават подходящо лечение, могат да очакват значително намаляване на честотата и интензивността на  тяхната паник атака. Съчетаването на медицинско лечение с психотерапевтични подходи и стратегии за самоуправление може да помогне на хората да се научат как да разпознават и справляват със симптомите си.

Една от ключовите предимства на ранното откриване и лечение е предотвратяването на развитието на по-сериозни тревожни разстройства. Тревожността може да е фактор, който може да допринесе за развитието на други психически заболявания като обсесивно-компулсивни разстройства (ОКР) или депресия.

Как паник атаката влияе на живота и работата ни

Паническите атаки могат да оказват съществено въздействие върху ежедневния живот и работоспособността на хората. Честите и неочаквани епизоди на страх и тревожност могат да доведат до сериозни прекъсвания в работата и социалния живот.

В работната среда, паник атаките могат да доведат до затруднения в концентрацията, взимането на решения и изпълнението на задачи. Засегнатите лица могат да изпитват затруднения с контрола на стреса и тревожността, което може да има отрицателни последици в работния процес.

В личния живот, паническите атаки могат да доведат до социална изолация и ограничаване на активността. Хората може да се откажат от пътувания, обществени събирания или други дейности, които могат да провокират тревожност. Това може да ограничи техния социален живот и възможности за развлечения с други хора.

Резюме

Всички паник атаки са обикновенно обратими и лечими състояния, но изискват специфичен и индивидуален подход. Съчетаването на медицинско лечение, психотерапия и стратегии за самоконтрол може да помогне на хората да се справят със симптомите си и да подобрят качеството на своя живот. Ранното откриване, правилната диагноза и създаването на индивидуален план за лечение са от съществено значение за успеха и справянето с паник атака.

Ако преживявате паниески атаки или трвожност е важно да се обърнете към квалифициран медицински специалист. Самооценката и търсенето на помощ са важни стъпки към постигането на психичен и емоционален баланс.

Използвани източници: използваните източници за статиите са проверени и квалифитетни здравни учреждения / заведения, библиотеки, научни списания и онлайн издания. Въпреки това статията има единствено информативна и образователна цел и НЕ Е заместител на лечение, диагноза или препоръка за самолечение! 
1. www.nhs.uk
2. newswise.com

Подобни статии

Последни статии