Lifeinfo.bgЗаболяванияПептична язва (язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника)

Пептична язва (язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника)

-

Пептичната язва причинява отворени рани в лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника в горната част на тънките черва. Симптомите включват пареща или разяждаща стомашна болка. Лечението е с лекарства, освен ако не е налице усложнения като кървене. Има два основни вида язва:  стомашна язва и дуоденална язва.

Язва – същност на заболяването

Пептичната язва е състояние, което причинява язви (отворени рани) в лигавицата на храносмилателния тракт. Терминът пептичен означава, че е свързан с храносмилането. Думата произлиза от пепсин, основният храносмилателен ензим , който стомахът произвежда.

Пепсинът и стомашната киселина са активните съставки в стомашните сокове, които помагат за химическото разграждане на храната. Някои от тези сокове също преминават в първата част на тънките черва (дванадесетопръстника). По същество тези сокове са силно корозивни.

Целият стомашно-чревен тракт има защитна лигавица, която го изолира от веществата вътре, но при пептична язва тази защита се компроментира и храносмилателните сокове корозират през лигавицата.

Язвата е вид ерозия, която прониква през трите слоя на лигавицата. Повечето пептични язви се появяват в стомаха или дванадесетопръстника, където стомашните сокове са най-активни. По-рядко те могат да се появят и на друго място в стомашно-чревния тракт.

Видове язва

Пептичната язва най-често засяга стомаха и дванадесетопръстника.

 • дуоденалната язва представлява почти 80% от всички язви;
 • стомашните язви представляват почти 20%.

Можете да получите пептична язва другаде в стомашно-чревния тракт при необичайни обстоятелства, които карат стомашните сокове да преминават през тези части, като:

Язва на хранопровода

Хроничният киселинен рефлукс – стомашната киселина, която се издига в хранопровода, може в крайна сметка да разруши лигавицата на хранопровода достатъчно, за да причини язва. Лигавицата на хранопровода не е толкова защитена срещу киселини, колкото лигавицата на стомаха.

Гастройеюнална язва

Можете да получите язва в йеюнума, средната част на тънките черва, като страничен ефект от операция, свързваща стомаха с йеюнума.

Симптоми при язва

Около 70% от хората с язва не забелязват никакви симптоми. Но най-честите симптоми, за които хората съобщават, са централна болка в горната част на корема и признаци на лошо храносмилане. Тези симптоми се появяват и изчезват понякога.

Лошото храносмилане се описва като комбинация от симптоми, които се появяват след хранене и по време на храносмилането. Включва епигастрална болка със забележимо парене, съчетана с усещане за пълен стомах, което се появява малко след хранене и/или продължава дълго време след това.

Може да не можете да разберете дали язвата е в стомаха или дванадесетопръстника. Но някои симптоми могат да ви помогнат да разберете. Например стомашната язва често се влошава малко след хранене, в диапазон от 30 минути, когато стомашните сокове са в пика си.

От друга страна, язвата на дванадесетопръстника може да се изрази по-добре малко след хранене. Но ще я почувствате повече около два до три часа по-късно, когато храната и храносмилателните сокове навлязат в дванадесетопръстника. Някои хора тълкуват това чувство като глад, защото храненето носи облекчение.

Много хора с дуоденална язва съобщават за болка, която ги събужда през нощта. Това може да се случи и при язви на йеюнума (празното черво). Болката в йеюнума е бъде малко по-ниско, по-близо до пъпа. Ако имате язва на хранопровода, може да я  почувствате като киселини, чийто пик е през нощта.

Други възможни симптоми, свързани с пептична язва, включват:

 • подут стомах;
 • оригване или оригване;
 • загуба на апетит;
 • гадене и повръщане.

Усложнения при язва

Някои хора нямат симптоми, докато пептичната язва не предизвика допълнителни усложнения. Това може да се случи, когато не се лекува твърде дълго. Нелекуваните язви могат да започнат да кървят или да продължат да изтъняват червото през стомашно-чревния тракт, докато се появи дупка.

Симптомите на кървене от горната част на стомашно-чревния тракт могат да включват:

 • кръв в изпражнения при изхождане;
 • черни, катранени изпражнения;
 • замаяност или отпадналост;
 • бледост;
 • учестен сърдечен ритъм.

Симптомите на стомашно-чревна перфорация (дупка) могат да включват:

 • внезапна, остра и силна коремна болка;
 • подуване на корема и чувствителност при допир;
 • треска или втрисане.

Ако имате нелекувана пептична язвена болест дълго време, язвите могат непрекъснато да заздравяват и след това да започнат отново да се влошават. Някои хора развиват толкова много белези и/или подуване от нелекувани язви в техния стомашно-чревен тракт, че това може да забави или да спре преминаването на храната.

Симптомите на стомашно-чревна обструкция могат да включват:

 • подуване на корема, подуване и болка;
 • гадене и повръщане;
 • загуба на апетит и загуба на тегло;
 • загуба на движение на червата и запек.

Причини за язвена болест

Лигавицата на стомашно-чревен тракт е проектирана да издържа на храносмилателни киселини и ензими и да се възстановява от увреждане, особено в стомаха и дванадесетопръстника. Пептичните язви възникват, когато нещо пречи на тези естествени защитни сили.

Необходимо е хронично или постоянно състояние, за да се понижат тези защитни сили достатъчно дълго, за да може язвата да ерозира по целия път през лигавицата на стомаха или дванадесетопръстника. Учените са идентифицирали две основни причини, които представляват почти всички случаи на заболяването:

Инфекция с хеликобактер пилори

Почти половината от световното население има тази често срещана бактериална инфекция, живееща в стомаха и/или дванадесетопръстника. При повечето хора не изглежда да създава проблеми. Но ако се размножи твърде много, може да наруши  естествения баланс на микробите, живеещи там и може да предизвика възпалителен отговор. Хроничното възпаление на стомашно-чревната ви лигавица може да я износи и да намали способността й за самовъзстановяване. Бактериите също могат активно да атакуват лигавицата.

Прекомерна употреба на НСПВС

Нестероидни противовъзпалителни средства са често срещани болкоуспокояващи лекарства, като аналгин, аспирин и ибупрофен. Тъй като можете да ги получите без рецепта и да ги приемате без медицинска препоръка, обичайно е хората да приемат твърде много и твърде често от тях. Това може да повлияе на химията в стомаха и дванадесетопръстника. НСПВС инхибират простагландините , които възстановяват увреждането на стомашно-чревната лигавица.

Други нечести причини за пептична язва включват:

 • други инфекции;
 • химиотерапия или лъчева терапия;
 • исхемия (загуба на кръвоснабдяване);
 • тежък физиологичен стрес;
 • синдром на Золингер Елисон;
 • Болест на Крон;
 • рак на стомаха.

Може да получите пептична язва в йеюнума, средната част на тънките черва, ако имате стомашен байпас , който прикрепя стомаха ви директно към йеюнума. Това на практика прави вашия йеюнум вашият нов дванадесетопръстник, но без същата защитна обвивка.

Може да се получи и пептична язва на хранопровода, ако хроничното възпаление като киселинен рефлукс постоянно атакува организма ви.

Рисковите фактори за развитие на язвена болест?

Има по-голяма вероятност да получите пептична язва, ако имате инфекция с хеликобактер пилори или използвате редовно НСПВС, особено ако имате и двата рискови фактора. Дори ако H. pylori все още не се е разгърнал напълно или все още не сте приели твърде много НСПВС, тези фактори могат да се комбинират, за да причинят язви на стомаха или дванадесетопръстника.

Други фактори, които могат да допринесат, включват тютюнопушене, употреба на алкохол и други лекарства, които приемате. Въпреки че тези фактори не са достатъчни, за да причинят язва сами по себе си, те могат да се комбинират с инфекции или употреба на НСПВС, за да увеличат риска от развитие на язвена болест.

Диагностициране на язва

Ако вашите симптоми и/или рискови фактори предполагат пептична язвена болест, вашият лекуващ лекар трябва да прегледа възможността за язва в вашия стомашно-чревен тракт. Също може да изиска тест за инфекция с хеликобактер пилори.

Подробни тестове за образна диагностика, като компютърна томография или рентгенови изследвания, могат да открият по-големи язви. Тестовете за инфекция с H. pylori включват тест на изпражненията.

За много хора горната ендоскопия ще предостави окончателната диагноза. Горна ендоскопия се осъществява, като малка камера преминава в горната част на стомашно-чревния тракт. По време на ендоскопия може също да се вземе стомашна биопсия, за да тестват за H. pylori .

Ендоскопията е полезна, защото не само показва изображения на вашите органи, но също така позволява на медицинския специалист да има директен достъп до тях чрез прекарване на дълги инструменти през тръбата. Ако вашите язви се нуждаят от лечение за спиране на кървенето, те могат да ги лекуват на място по този начин.

Лечение на язвена болест

Лечението от първа линия за язва е комбинация от лекарства за намаляване на стомашната киселина и подпомагане на защитата и възстановяването на вашите тъкани. Ще ви трябват и антибиотици, ако имате инфекция. Важно е да премахнете основната причина за язвата.

Лекарствата са достатъчни за лечение на повечето язви, но може да се нуждаете от допълнително лечение, ако имате усложнения, като кървяща язва или перфорирана язва. Малките медицински процедури, като ендоскопия, могат да лекуват повечето от тези усложнения.

Лечение с лекарства

Някои от лекарствата за лечение на пептична язва включват:

Антибиотици –  ако имате H. pylori или друга бактериална инфекция, вашият лекар може да ви предпише комбинация от антибиотици.

Обичайните антибиотици за инфекция с хеликобактер пилори включват:

Антиобиотици

 • доксициклин;
 • метронидазол;
 • кларитромицин;
 • амоксицилин.

Цитозащитни агенти

Тези лекарства помагат за покриване и защита на стомашно-чревната ви лигавица, докато зараства. Те включват:

 • сукралфат;
 • мизопростол;
 • бисмутов субсалицилат.

Блокери на хистаминовите рецептори (H2 блокери)

Тези лекарства намаляват стомашната киселина, като блокират химикала, който казва на тялото ви да го произвежда. Те включват:

 • фамотидин;
 • циметидин;
 • низатидин.

Инхибитори на протонната помпа (PPI)

Тези лекарства помагат за намаляване на стомашната киселина, а също така покриват и защитават лигавицата ви, за да насърчат заздравяването. Някои от тях са:

 • езомепразол;
 • дексланзопразол;
 • ланзопразол;
 • омепразол;
 • пантопразол;
 • рабепразол.

Алтернативи на НСПВС

Ако обикновено приемате НСПВС, ще трябва да обсъдите алтернативи с вашия лекуващ лекар. Ацетаминофенът е едно често срещано лекарство за облекчаване на болката без рецепта, което не е НСПВС и няма същите ефекти върху лигавицата.

Медицински процедури за лечение

Ако имате усложнена или кървяща язва, може да се наложи вашият лекар да я лекува директно. Това обикновено може да се направи по време на ендоскопски преглед. Кървене се лекува чрез обгаряне или инжектиране на лекарство директно в раната.

Ако язва причини запушване на дванадесетопръстника или пилорния канал (изхода в долната част на стомаха), може да се наложи интервенция за повторно отваряне на канала. Това може да означава изсмукване на стомаха, за да се декомпресира или, по-рядко чрез операция.

Превенция при язва

Най-важните неща, които можете да направите, за да предотвратите пептична язва, са:

Открийте и премахване на бактерия хеликобактер пилори

Повечето хора, които имат инфекция с H. pylori, не знаят за това. Можете да разберете дали я имате, като направите необходимия тест. Ако се окаже положителен, можете да се лекувате според указанията на лекар, преди да причини проблеми. Ако сте имали х.пилори и сте се лекували от това и преди, добре е да се тествате отново, защото понякога тези бактерия се се завръщат.

Използвайте НСПВС само при крайна нужда и  според указанията

Ако имате навика да лекувате ежедневните болки с НСПВС, уверете се, че не приемате повече от препоръчваната доза. Ако вече сте имали язва на стомаха или дванадесетопръстника, вероятно изобщо не трябва да ги приемате. Но ако трябва, обмислете вариант да ги приемате с друго лекарство, за да защитите лигавицата си.

Източници и използвана литература:

  1. ncbi.nlm.nih.gov/
  2. Cleveland Clinic
  3. Patient Info

Подобни статии

Последни статии