spot_img
Lifeinfo.bgМедицинаПикочна киселина - висока (повишена) и норма

Пикочна киселина – висока (повишена) и норма

-

Какво е пикочна киселина, какво да правим при висока (повишена) норма и какви са нормални стойности на химичното съединение C₅H₄N₄O₃.

Какво е пикочна киселина

Пикочната киселина е слаба органична киселина, краен продукт от разграждането на пуриновите нуклеотиди. Източникът на пуринови нуклеотиди е поглъщането, ендогенният синтез на пурини от непуринови прекурсори и повторното използване на предварително образувани пуринови съединения.

На по-разбираем език, пикочната киселина е пуриново производно и окислителен метаболитен продукт на пуринови нуклеотиди при хора и други месоядни животни. Тя е слаба киселина с pKa 5,6 и е слабо разтворима във вода.

През 1776 г. шведският химик Карл Вилхелм Шееле открива пикочна киселина в човешката урина и в камъни в бъбреците. Същата година откритието му е потвърдено от колегата му Торберн Б. Бергман. Пикочната киселина се среща и в изпражненията на птици, влечуги и някои бозайници.

Украинско-австрийският химик Иван Хорбачевски съобщава за ранен синтез на пикочна киселина от глицин през 1882 г. През 1962 г. К. Уейн Билс и колеги от Университета на Колорадо случайно синтезират пикочна киселина от урея, докато търсят нов път към пиримидините.

Пикочната киселина е известна с мъчителната болка която съпътства нейните високи стойности и която причинява на хора диагностицирани подагра. Когато киселината присъства във високи концентрации в кръвта, нейната ниска разтворимост води до утаяване като остри кристали в и около ставите, особено в краката. Концентрацията на пикочна киселина се увеличава в тялото, когато хората консумират големи количества храни, богати на пурини, като червено месо и морски дарове.

Хората с подагра са склонни да имат други сериозни здравословни проблеми като затлъстяване, бъбречни заболявания и сърдечно-съдови заболявания, които пикочната киселина може да изостри.

Референтни стойности на пикочната киселина

Пикочната киселина се произвежда от нашето тяло чрез разграждането на пурините. Пурините са азотсъдържащи химични съединения, които се срещат в храни и напитки, особено месо, морски дарове и бира. Излишната пикочна киселина се отстранява от тялото чрез бъбреците чрез урината. Важно е да се проследяват нивата й за да се изключат или да се контролират, факторите, коти водят до нейната висока норма или понижена такава.

Нивата на пикочната киселина могат да бъдат измерени в кръвта или урината.

Нормални стойности на съединението C₅H₄N₄O₃

Пол / Години Референтни ст-сти (µmol/L)
Мъже / Жени и деца < 12 г. 120 – 340
Мъже > 12 г. 200 – 430
Жени > 12 г. 140 – 360

 

Защо е важен кръвния анализ?

пикочна киселина, норма, завишена
CC BY 4.0, Wikimedia

Нивата на пикочна киселина в кръвта могат да бъдат открити като част от рутинен преглед, за да се оцени рискът от развитие на подагра. Подаграта е често срещана форма на артрит, която се характеризира с внезапни, силни пристъпи на болка, подуване и зачервяване на ставите, най-често в основата на палеца на крака.

Хронично повишените нива на пикочната киселина в кръвта могат да доведат до образуването на игловидни кристали в ставите, което причинява пристъпи на подагра. Когато не се лекуват, тези кристали могат също да се отложат в меките тъкани или да произведат камъни в бъбреците.

Накратко, полезно е да се анализират нивата на пикочна киселина в кръвта, за да:

 • pткрийте подагра;
 • за да оцените риска от развитие на подагра.

Повишена и ниска норма на пикочна киселина

За потвърждаване на подагра (хиперурикемия с необичайно високи нива на пикочна киселина в кръвта), анализът трябва да се повтори 3 седмици след първоначалния тест.

Пикочната киселина е изключително неспецифичен маркер. Може да се използва за проследяване на развитието на известни заболявания като подагра, но не казва нищо за причината, поради която пикочната тя е повишена.

Въпреки че нивата на пикочна киселина в кръвта обикновено са високи при хора с подагра, нормалните нива на пикочна киселина в кръвта не могат напълно да изключат подагра.

Повишени (или високи) нива на пикочна киселина

Високи нива на пикочна киселина се наблюдават при бъбречна недостатъчност. Повишени нива се наблюдават и при прекомерна употреба на алкохол, гладуване, диета с високо съдържание на протеини и усилени упражнения. Повишени нива се наблюдават още и при рядкото наследствено заболяване, синдром на Lesch-Nyhan. (вижте някои препоръки за бързо сваляне на на високи нива).

Високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да бъдат свързани с:

 • диета с високо съдържание на пурини, като черен дроб, аншоа, скумрия, бобови растения и алкохол (бира);
 • нарушение на бъбречната функция;
 • употреба на определени лекарства, като диуретици и аспирин;
 • прием на високи дози ниацин (витамин B3) добавки;
 • затлъстяване;
 • чернодробни заболявания, като неалкохолна стеатоза (мастна чернодробна болест );
 • хипотиреоидизъм;
 • псориазис;
 • излагане на олово.

Ниските нива на пикочна киселина в кръвта могат да бъдат свързани с:

 • диета с ниско съдържание на пурини, като вегетарианска диета;
 • свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм);
 • някои чернодробни заболявания, като болест на Уилсън
 • наследствени болести по генетичен път.

Ниските нива на пикочна киселина

Понижени (ниски) нива на пикочна киселина може да показват тежко чернодробно заболяване, диета с ниско съдържание на протеини, отравяне с тежки метали, болест на Уилсън или някакъв вид рак.

Други фактори оказващи влияние

Много лекарства могат да повлияят нивата на пикочната киселина. Например, повишените нива се причиняват от тиазидни диуретици, теофилин и ниски дози аспирин. Ниските нива се причиняват и от високи дози аспирин, кортикостероиди и алопуринол.

Камъни в бъбреците и подагра с повишена

Не всеки човек, който има бъбречно каменна болест или народно казано – камъни в бъбреците има проблеми с високата пикочна киселина. Хората с определени видове  камъни в бъбреците, образувани от нея може също да се наложи да следят своята норма и нивата на киселината.

Това може да изисква тестове на урината за пикочна киселина и други вещества, както и кръвни тестове. В някои случаи може допълнително да се наложи да приемат терапии за понижаване на уратите (видове бъбречни отлагания под формат на камъни) или други лечения, за да намалят риска от бъдещи камъни.

Медицински състояния вследствие на висока пикочна киселина

Наличието на определено количество от киселната в кръвта е съвсем нормално, но по-високите нива могат да причинят някои здравословни проблеми. НАйу-чркия пример за това е подаграта. Други пък са бъбречно заболяване, генетични промени в метаболизма, хипотиреоидизъм, някои видове рак на кръвта, псориазис, хемолитична анемия и т.н. Някои лекарства и видове прилагана диета, също може да предизвикат висока или ниска норма на пикочна киселина. Особено диета, която е богата на пурини. .

Подаграта може да причини образуването на кристали на пикочната киселина, които да се отложат в ставите. Това заболяване може също да увеличи риска от развитие на хронична бъбречна болест или да я влоши, ако вече има такава.

В повечето случаи доктора няма да ви назначи кръвен тест за пикочна киселина, освен ако нямате някакъв симптом или проблем. Но ако употребявате значително количество месо и храни богати на пурини, то е добре да си правите периодичен тест.

Резюме

Тълкуването на резултатите взети от кръвна проба  може да бъдат объркващи, така че не се колебайте да повдигнете всичките си въпроси към доктора. Нивото на пикочна киселина е тест, който може да даде важна информация за бъдещо лечение. За щастие имаме налични добри лечения за подагра, която понякога се открива от този тест.

Източници и използвана литература:

 1. verywellhealth.com
 2. Атлас по анатомия на човека, Р.Д., Я.Р., Я.К. Синелников
 3. medicalnewstoday.com
 4. medlineplus.gov
 5. The National Center for Biotechnology Information (US)
 6. Oxford University

Подобни статии

Последни статии