spot_img
Lifeinfo.bgЗаболяванияПодагра - симптоми, диета и лечение

Подагра – симптоми, диета и лечение

-

Заболяването подагра е често срещана форма на възпалителен артрит, който е много болезнен. Обикновено засяга една става наведнъж (най-често ставата на палеца на крака, но често и палците на ръцете). Има моменти, когато симптомите се влошават, известни като пристъпи и моменти, когато няма симптоми, известни като ремисия. Хроничната подагра може да доведе до подагрозен артрит, форма на артрит, която прогресивно се влошава.

Няма лек за това заболяване, но може ефективно да лекувате и управлявате състоянието с лекарства и стратегии за самоконтрол.

Какво е подагра

Това заболяване е вид възпалителен артрит, причиняващ силна болка, подуване и скованост, често в ставата в основата на палеца на крака. Основната причина е твърде много пикочна киселина в тялото, вероятно поради хранителни фактори.

Подаграта е най-често срещаната форма на възпалителен артрит при мъжете. Като цяло е по-малко вероятно да засегне жените, отколкото мъжете, но шансовете за развитие се увеличават след менопаузата.

Внезапните пристъпи може да се завърнат с течение на времето. Този рецидив може бавно да увреди тъканта в областта на възпалението и кризите могат да бъдат изключително болезнени.

Високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването са рискови фактори за подагра.

По-долу ще разгледаме различните прояви (видове) на това заболяване, възможните лечения, стратегии за превенция и др.

Симптоми на подагра

Основният симптом на заболяването е силната болка в ставите, която води до дискомфорт. Зоната може да бъде възпалена и обезцветена. Симптомите често започват през нощта, което в немалко случаи нарушава съня. Засегнатата става може да се подуе, да стане скована или топла.

Подаграта често се развива в ставата в основата на палеца на крака – една от метатарзофалангеалните стави. Но може да се развие и другаде в предната част на стъпалото или в глезените, коленете, лактите, китките или пръстите.

Симптомите, може да се появят внезапно и да отшумят или ида са на по-често с остри  пристъпи и трайни изяви.

Ето няй-често срещаните клинични изяви:

При хора с остра подагра

 • обикновено са засегнати само от 1 до 3 стави;
 • симптомите се появяват само по време на пристъпи;
 • пристъпите могат да продължат от няколко дни до седмица;
 • когато пристъпите отшумят, изчезват и симптомите.

При хора с хронична подагра

 • две или повече пристъпа годишно;
 • възможни са симптоми на постоянна скованост на ставата, деформация и увреждане;
 • може да има само кратки прекъсвания между пристъпите;
 • може да бъде засегната повече от една става.

Какво причинява подаграта?

Пурините са група химикали, присъстващи във всички телесни тъкани и в много храни. Телата ни непрекъснато обработват пурини, разграждат ги и рециклират или премахват страничните продукти. Пикочната киселина е един от страничните продукти и обикновено излишъкът от нея остава в урината.

Но при някои хора обмяната за поддържане на нивата в норма не функционира достатъчно добре. Обикновено това е така, защото бъбреците не се справят и не отделят достатъчно пикочна киселина, но понякога това е въпрос на твърде много производство на пикочна киселина или комбинация от двете.

Пикочна киселина – висока (повишена) и норма

Подаграта възниква, когато излишната пикочна киселина се отлага в кристали, което причинява възпаление на ставите. Типични за това състояние са болка, подуване и загуба на подвижност на ставите. Научно погледнато, кристалите се състоят от натриев урат, въпреки че в разговорния език се наричат кристали на пикочна киселина. Кристалите се появяват най-често в ставите, но могат да се наслоят и другаде, включително външното ухо и в кожата близо до ставите и бъбреците.

Високите концентрации на пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия) са необходими за образуването на кристалите. И все пак много хора с хиперурикемия никога не развиват подагра и дори когато я развият, те често имат високи нива на пикочна киселина в кръвта си в продължение на години без никакви симптоми.

Хората с хиперурикемия без симптоми, може да бъдат обучени да направят промени в начина си на живот. Загубата на тегло често е начело в списъка, но хиперурикемията сама по себе си обикновено няма лекува.

Лечение на подагра

Излишъкът от пикочна киселина в организма или хиперурикемия е основната причина за възникване на този вид артрит.

Лечението обикновено включва лекарства с рецепта. Тези лекарства могат да помогнат за лечение на симптомите, да предотвратят бъдещи обостряния на заболяването и да намалят риска от други усложнения, като например камъни в бъбреците и поява на кристали, образуващи се в засегнатите области, проблем, наречен тофи.

Обичайното лечение включва нестероидни противовъзпалителни лекарства и кортикостероиди, които спомагат да облекчат възпалението. Действието им е да намалят подуването и болката в областите, които са засегнати от подаграта.

Прекомерните нива на пикочна киселина обикновено са в следствие на  свръхпроизводство на пикочна киселина или проблеми, които засягат начина, по който бъбреците отделят това вещество. Някои лекарства намаляват производството на пикочна киселина и подобряват способността на бъбреците да отстраняват пикочната киселина от тялото.

Без лечение острият подагрозен пристъп е най-интензивен от 12 до 24 часа след началото. Човек може да очаква да се възстанови в рамките на 1-2 седмици без лечение, но може да изпита значителна болка през този период.

Диета при подагра и домашни средства

За да помогне за справяне с пристъпите, човек трябва да ограничи приема на храни и напитки с високо съдържание на пурини, за да гарантира, че нивата на пикочната киселина остават ниски.

Храните и напитките с високо съдържание на пурини включват:

 • свинско месо, телешко месо (червени);
 • месо от дивеч;
 • карантии като бъбреци или черен дроб, език и др.;
 • храни и сокове с високо съдържание на фруктозен сироп;
 • миди и други морски деликатеси;
 • алкохол.

Не е необходимо пълното премахване на пурините. Умерената консумация на храни богати на пурини може да помогне за контролиране на нивата на пикочната киселина и симптомите на подагра и да е от полза за цялостното здраве.

Както вече знаем, подаграта е вид възпалителен артрит и всеки с това заболяване може да се възползва от общите стратегии за облекчаване на състоянието си. Те включват поддържане на активност, поддържане на умерено тегло и извършване на упражнения с ниско въздействие за поддържане на здравето на ставите.

Няма все още научни доказателства, че определени храни водят до началото на това болестно състояние. Някои проучвания показват, че хората с подагра са по-склонни да ядат храни, богати на пурини, именно това вещество, което се превръща в пикочна киселина в тялото.

Най-добре е да потърсите съвет от личния си лекар или диетолог, преди да направите каквито и да било промени в диетата си. Повечето хора с подагра установяват, че здравословната и балансирана диета на едно с лекарства, би трябвало да е достатъчна, за да се намалят нивата на пикочна киселина в тялото.

Кристали на пикочната киселина

Пикочната киселина е отпадъчно вещество на метаболизма (краен продукт от разграждането на пуриновите нуклеотиди). Създава се, когато химикалите, наречени пурини, се разпадат. Тези химикали се срещат в много храни и напитки. Пикочната киселина също се образува в тялото, когато ДНК-то се разпада.

Бързо сваляне на пикочна киселина s диета и натурални средства

Тялото обикновено отделя тази киселина чрез отпадъци. Но ако бъбреците не функционират добре или се произвежда твърде много пикочна киселина, тя може да се натрупа в кръвта.

Нивата на пикочна киселина могат също да се повишат поради употребата на аспирин, диуретици или ниацин (витамин Б3) или честа консумация на храни и напитки с високо съдържание на пурини.

Високите нива на пикочна киселина могат да образуват кристали в ставите и това е причината за подагра.

Видове подагра

подагра
снимка: stock.adobe.com

Видовете на това заболяване се отнасят до различните етапи на подаграта.

Асимптомна хиперурикемия

Човек може да има повишени нива на пикочна киселина без никакви симптоми. Докато хората не се нуждаят от лечение на този етап, високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да причинят „скрито“ увреждане на тъканите. В резултат на това вашия лекар може да ви препоръча, как да намалитеа натрупването на тази киселина.

Остра подагра

Това включва кристали на пикочната киселина в ставата, които внезапно причиняват остро възпаление и силна болка. Тази атака може да продължи между 3 дни и 2 седмици Доверен източник. Стресът и прекомерната консумация на алкохол могат да допринесат за тези атаки или пристъпи.

Обща хронична подагра

Това е периодът между пристъпите на остра подагра. С напредването на подаграта тези интервали стават по-къси. Между тези периоди кристалите на пикочната киселина могат да продължат да се натрупват в тъканите.

Хронична тофусна подагра

Това е най-изтощителният вид и може да доведе до трайно увреждане на ставите и бъбреците. На този етап хората може да имат хроничен артрит и да развият тофи в части на тялото, като например ставите на пръстите.

Хроничната тофазна подагра обикновено се появява след много години на остри пристъпи на състоянието. Въпреки това, ако човек получи ефективно лечение, подаграта едва ли ще достигне този етап.

Псевдоподагра

Едно състояние, което може лесно да се обърка с подагра, е отлагането на калциев пирофосфат, известно като псевдоподагра. Симптомите са много подобни на тези при подаграта, въпреки че пристъпите обикновено са по-леки.

Основната разлика между подаграта и псевдоподаграта е, че ставите се дразнят от засягат от калциевия пирофосфат, а не от кристалите на пикочната киселина. Псевдоподаграта изисква и предполага по-различно лечение.

Тестове и диагностика на заболяването

Подаграта често може да бъде трудна за диагностициране, тъй като нейните симптоми са подобни на тези на други заболявания.

Повечето хора, които развиват подагра, имат високи нива на пикочна киселина, но това може да не се установи по време на обостряне. В резултат на това не е необходимо човек да има хиперурикемия, за да им се назначи такава диагноза.

Високите нива на пикочна киселина в кръвта или кристалите на пикочна киселина в ставната течност са основните диагностични критерии за подагра.

За да се оцени това, ревматолог назначава кръвен тест като също е възможно да извлече течност от засегнатата става за анализ.

В допълнение, може да се използва ултразвуково сканиране, за да локализират кристалите на пикочната киселина около засегнатите стави или в образуванията. Рентгеновите лъчи не могат да открият тези признаци, но медицински специалисти могат да ги използват, за да изключат други причини за симптомите.

Тъй като ставните инфекции и подаграта могат да причинят подобни симптоми, лекарите могат също да потърсят бактерии в пробата от ставна течност, за да изключат бактериална причина.

Как се диагностицира подаграта?

Ако вашият лекар подозира че страдате от това заболяване, той може да вземе течност от ставата с тънка игла и да я изпрати за анализ. Ако имате подагра, лабораторията би трябвало д отчете уратни кристали в течността.

Кръвния тест също може да покаже повишени нива на пикочната киселина, въпреки че може да имате високи нива на пикочна киселина в кръвта, без да страдате от подагра.

Рентгеново изследване обикновено не се прилага за диагностициране на заболяването. Ако имате повтарящи се пристъпи, може да бъдете насочени за рентгенова снимка, за да се прецени дали е нанесено увреждане на засегнатата става.

Какви са усложненията на подаграта?

С течение на времето повтарящите се пристъпи на подагра могат да причинят необратимо увреждане на ставата и близката кост.

Те могат също да причинят камъни в бъбреците, увреждане на бъбреците и „тофи“ – твърди бучки от уратни кристали, които често се намират в ушите, пръстите, ръцете, предмишниците, коленете и лактите.

Може ли подаграта да бъде предотвратена?

Някои хора с подагра изпитват повтарящи се пристъпи, които могат да бъдат предотвратени чрез лекарства. Тези лекарства действат като понижават нивата на пикочната киселина в кръвта. Най-често използваното лекарство е алопуринол. Това помага за понижаване на нивата на пикочна киселина чрез намаляване на нейното  производството в организма.

Може да редуцирате бъдещи  пристъпи на подагра, като предприемете някои промени в начина на живот, като например:

 • намаляване на приема на алкохол и по-специално избягване на прекомерно пиене
  редуциране на теглото (ако сте с наднормено тегло);
 • здравословно хранене с балансирана диета;
 • избягване на „модерните“ диети;
 • пиене на повече вода, особено когато съществува риск от дехидратация.

Източници и използвана литература:

 1. Harvard.edu
 2. Web MD, Better Information – Better Health
 3. Versus Arthritis
 4. Medical News Today

Подобни статии

Последни статии