Lifeinfo.bgБолки (общи)Причини за болки ниско долу в корема

Причини за болки ниско долу в корема

-

Ако имате болки ниско долу в корема, вашият лекар може да я нарече болка в долната част на корема. Разделянето на корема на области помага да се стеснят многото причини за коремна болка.

Как се характеризират болки ниско долу в корема?

Болката в корема може да бъде предизвикана поради ред причини и може да засегне много различни органи. Долната част на корема е частта, която попада под пъпа. Болките ниско долу в корема може да засягат някой от органите, които се намират между пъпа и срамната кост. Това включва коремни органи и тазови органи. Но когато изпитваме болка, може да е трудно да се направи разлика. Ето какви може да са възможните причини за болка в долната част на корема:

Вероятни причини за болки ниско долу в корема

Повечето болки ниско долу в корема най-вероятно идват от някой от органите в долната част на коремно-тазовата кухина. Те включват вашите:

 • Тънко черво;
 • Дебело черво;
 • Апендикс;
 • Яйчници;
 • Матка;
 • Уретери;
 • Пикочен мехур;
 • Перитонеум.

По-рядко болката ниско в корема може да се идва от някъде другаде в тялото ви, ако задейства нерви, които свързват двете области. Бъбреците ви се намират в задната част на коремно-тазовата кухина, но болката в бъбреците може да се излъчи и отпред. Мъжете може да почувстват болка в тестисите и в корема, ако характера на болката е бъбречен.

Видове болки ниско в корема

Болката в корема може да бъде остра или хронична, както и причините за нея. Острите болки възникват внезапно и обикновено са временни. Те включват наранявания и повечето видове инфекции. Хроничните заболявания могат да причинят хронична болка, която продължава дълго време или която идва и си отива. И двата вида болка могат прогресивно да се влошават. Това може да е знак, че болестта също се влошава. Потърсете спешна помощ при силни или прогресиращи болки ниско долу в корема, без значение дали са от ляво или дясно.

Сериозна ли е болката в долната част на корема?

Някои причини са сериозни, а други не. Може да е трудно да се разбере от начина, по който се чувствате. Ако болката ви е силна или се влошава, струва си да потърсите медицинска помощ, независимо от това какво я причинява. Медицински специалист може да помогне за облекчаване на болката, като същевременно проучи причината. Ако сте имали хронична болка от известно време и не знаете защо, това също си заслужава да се проучи, дори и да не я чувствате твърде силно.

Коя е най-честата причина за болки ниско долу в корема?

Повечето от вашите тънки и дебели черва са в долната част на коремната кухина и те заемат по-голямата част от пространството там. Поради тази причина заболяванията, засягащи червата, са най-честите причини за болки в долната част на корема. Те включват ежедневни храносмилателни проблеми като газове и лошо храносмилане, диария и запек. Някои от тях включват и по-сериозни стомашно-чревни заболявания, както хронични, така и остри.

Може да имате лошо храносмилане, газове или проблеми с изпражненията, ако имате хранителна алергия или непоносимост, или ако храносмилателната ви система не работи правилно. Много неща могат да попречат на храносмилателния процес. Може също да почувствате болка, ако червата ви са възпалени, което се случва, когато имунната ви система е активирана. Възпалението в тънките черва (ентерит) или в дебелото черво (колит) може да бъде причинено от:

 • Инфекции;
 • Язви;
 • Възпалително заболяване на червата;
 • Цьолиакия;
 • Запушване на тънкото или дебелото черво;
 • Рак на тънките черва или рак на дебелото черво.

Какво причинява болки в долната част на корема при жени

болки ниско долу в корема

Ако сте жена, яйчниците ви се намират именно долу, ниско в коремната област и тази на таза. Тези органи са друга често срещана причина за болки ниско долу в корема и като цяло под пъпа. В края на краищата може да е трудно да се направи разлика между чревни спазми и менструални спазми, защото матката и червата са много близо едни до други. Въпреки че някои менструални болки са нормални, понякога могат да сигнализират за проблеми като:

 • Ендометриоза;
 • Тазова възпалителна болест;
 • Миома на матката;
 • Рак на матката.

Може също да почувствате болка в яйчниците, ако имате:

 • Болка при овулация;
 • Кисти на яйчниците;
 • Тумори на яйчниците;
 • Рак на яйчниците.

Други възможни причини

Може да имате болки ниско долу в корема, произлизащи от пикочната система. Инфекцията на пикочните пътища е честа причина за болка в пикочния мехур или уретерите. Бъбречните инфекции могат да причинят болка в долната част на корема, ако се излъчва от гърба ви. Може също да имате възпаление на пикочния мехур или болка в бъбреците от други раздразнения или заболявания.

Ако болката в долната част на корема е само отляво или отдясно?

Болката в долната лява част на корема често е свързана с дивертикулоза и дивертикулит на дебелото черво. Дивертикули, торбички, които се развиват в стената на дебелото черво, най-често се появяват в долната лява страна. Тези торбички са страхотни скривалища за бактерии и могат лесно да се заразят, причинявайки възпаление и болка.

Болката в долната дясна част на корема може да е свързана с вашия апендикс, който се разклонява вдясно от дебелото ви черво. Възпалението на апендикса (апендицит) е честа причина за болка в долната част на корема. Възпаленият апендикс може също да се спука, разпространявайки инфекция в перитонеума (перитонит).

Може също да имате болки ниско долу в корема само от едната страна, ако имате заболяване, засягащо един яйчник или един бъбрек. Растеж, като тумор или киста, може да възникне в един яйчник или един бъбрек от всяка страна. Бъбречният камък обикновено засяга един по един бъбрек. Болката при овулация обикновено засяга един яйчник наведнъж.

Какво лечение е подходящо за болки ниско долу в корема

болки ниско долу в корема

Може да лекувате по-лека болка у дома с аналгетици без рецепта, като НСПВС,  спазмалгон или но-шпа. Или може да се нуждаете от болкоуспокояващи с рецепта, като стероиди или опиоиди, в зависимост от вашето състояние. Ако отидете в болницата със силна болка, там може да ви дадат лекарства чрез система. Те също така ще се опитат да изолират и лекуват основната причина за вашата болка, която може да бъде много неща.

НЕ СЕ Паникьосвайте! И не си мислете че имате РАК!!! Най-честите причини за болки в долната част на корема не са сериозни. Често можете да лекувате чревни или менструални спазми у дома с почивка, топлина и хидратация. Опитайте се да дадете почивка на храносмилателната си система, ако ви притеснява, и се придържайте към бульони и чайове за един ден. Билкови чайове като мента, женско биле и джинджифил могат да помогнат за успокояване на храносмилателната система. В по-дългосрочен план може да коригирате диетата си.

Кога трябва да се тревожа за болки в долната част на корема?

Посетете лекар, ако:

 • Болката ви е внезапна и силна;
 • Болката ви не изчезва или се влошава;
 • Коремът ви е раздут и твърд или чувствителен на допир;
 • Имате кръв в урината или в изпражненията си;
 • Имате продължителна треска или гадене и повръщане;
 • Имате признаци на жълтеница (пожълтяване на кожата и очите);
 • Не можете да ядете от дни;
 • Не сте се изхождали от дни;
 • Наскоро сте имали травма;.
 • Ако сте бременна;

Различните болки в долната част на корема са често срещани, но понякога е трудно да се каже какво боли. Може да имате предчувствие, ако симптомите ви следват храносмилателния ви цикъл или менструалния ви цикъл. Може да сте в състояние да идентифицирате инфекция в някой от вашите органи по другите симптоми, които тя носи заедно с болката. По-рядко срещаните и по-малко разпознаваеми заболявания и състояния може да се нуждаят от посещение при доктор, за да ги диагностицира и лекува.

Използвани източници: (sources) – използваните източници за статиите са проверени и квалифитетни здравни учреждения / заведения, библиотеки, научни списания и онлайн издания. Въпреки това статията има единствено информативна цел и не е заместител или препоръка за лечение!
1. clevelandclinic.org
2. medpedia.framar.bg
3. Мedical Нews Тoday

Подобни статии

Последни статии