spot_img
Lifeinfo.bgБолки (общи)Силна болка в коляното от задната страна

Силна болка в коляното от задната страна

-

Има много възможни причини за силна болка в коляното от задната страна. Човек може да има нараняване, киста, възпаление, така нарреченото „коляно на бегач“ или остеоартрит.

Силна болка в коляното от задната страна – възможни причини

Коляното е сложна става и поема голямо натоварване дори от прости ежедневни дейности. Хората често могат да намалят или предотвратят увреждане на коляното, като избягват удара и натоварването на ставата.

Лечението на болка в задната част на коляното ще варира значително в зависимост от причината.

Какви може да са причините?

Важно е да работите в тясно сътрудничество с лекар, за да диагностицирате Силна болка в коляното от задната страна, тъй като някои причини изискват дългосрочно лечение, за да се излекуват напълно.

Някои възможни причини за болка в задната част на коляното включват следното:

Крампи на краката – задна колянна болка

Крампите се появяват, когато мускулите станат прекалено стегнати. Това стягане може да се дължи на факта, че мускулът върши твърде много работа, без да е разтегнат. Ако е разтегнат и все още има крампи, мускулът може просто да бъде претоварен.

Синдромът на претоварване може да засегне различни области на коляното. При това състояние човек може също да почувства крампи в бедрото или прасеца близо до коляното или задна колянна болка.

Усещането наподобява внезапен, болезнен спазъм на мускула. Болката може да продължи секунди или минути и може да варира от неприятна до силна.

Някои други възможни причини за крампи на краката включват:

 • обезводняване;
 • инфекции като тетанус;
 • чернодробно заболяване;
 • излишни токсини в кръвта;
 • проблеми с нервите;

Бременните жени също могат да имат крампи на краката като нормален ефект от бременността.

Някои хора, които често изпитват крампи на краката, могат да намерят облекчение чрез редовно разтягане на прасците си. Освен това те могат да опитат да скъсят крачката си, за да натоварят по-малко коляното и околните мускули.

Киста на Бейкър може да причини колянна болка отзад

Силна болка в коляното от задната страна
Киста на Бейкър

Кистата на Бейкър е джоб с течност, който се натрупва в задната част на коляното, което води до болка и подуване.

Кистите на Бейкър може да не се забелязват в началото, тъй като малките кисти обикновено не причиняват болка. Въпреки това, докато кистата расте, тя може да измести околните мускули или да окаже натиск върху сухожилията и нервите и в резултат да се появи силна болка в коляното от задната страна и не само.

Кистите на Бейкър могат да нараснат до размера на топка за тенис на маса. Хората с кисти на Бейкър често усещат натиск в задната част на коляното, което може да причини изтръпване, ако кистата засяга нерв.

В повечето случаи кистите на Бейкър не са причина за безпокойство, но лечението може да облекчи симптомите.

Остеоартрит – възможна причина за силна болка в коляното от задната страна

Остеоартритът е състояние, което износва хрущяла на ставите с течение на времето. Това състояние може лесно да причини болка в задната част на коляното.

Хората с остеоартрит на коляното може да изпитат други симптоми, като загуба на движение или затруднено огъване на коляното. Възпалението в ставата може да я направи твърда и болезнена. Човек може да почувства този дискомфорт и на други места около коляното.

Други форми на артрит, които могат да причинят болката, включват автоимунни състояния като лупус и ревматоиден артрит.

Коляно на бегач

Коляно на бегача се отнася до износването на хрущяла в колянната става. Когато хрущялът изчезне, костите на коляното се трият една в друга. Обикновено това причинява тъпа, болезнена болка зад коляното.

Някои други симптоми на коляното на бегача включват:

 • коляното се издава или изкривява произволно;
 • слабост в коленото и краката;
 • ограничено движение в крака и коляното;
 • усещане за пращене или смилане, когато коляното се сгъва.

Травма на подколянното сухожилие като причина за силна болка в коляното от задната страна

Травмата на подколенното сухожилие е разкъсване или разтягане на един или повече от мускулите в задната част на леглото. Тези мускули включват:

 • бицепсът на бедрената кост;
 • полусухожилната;
 • полумембранозния.

Разтежение на подколенното сухожилие се случва, ако мускулът се изтегли твърде далеч. Може да се разкъса напълно от твърде много дърпане и това може да отнеме месеци, за да заздравее напълно.

Травмите на подколенното сухожилие може да са по-чести при атлети, които бягат бързо и на изблици, като тези, които играят баскетбол, тенис или футбол.

Разкъсвания на менискуса като възможна причина за силна болка в коляното от задната страна

Менискусът е част от хрущял от двете страни на коляното. Усукващите движения при клякане или огъване на крака могат да разкъсат този хрущял. Много хора чуват пукане, когато разкъсат менискуса си.

Болката от разкъсване на менискуса може да не се появи в началото, но понякога се влошава през следващите няколко дни.

Силна болка в коляното от задната страна

Разкъсването на менискуса често причинява други симптоми, включително:

 • загуба на движение на коленото;
 • слабост и умора в коленото и краката;
 • подуване около коленото;
 • коляното издава или блокира, когато се използва.

Може да се наложи операция, ако разкъсването на менискуса е тежко и не зараства само.

Травми на предната кръстосана връзка

Предният кръстосан лигамент (ACL) е лента от тъкан, която минава през предната част на колянната става, свързвайки костите и помагайки да се поддържа стабилна колянната става.

Щамовете на ACL често се случват поради внезапни спирания или промени в посоката. Подобно на разкъсванията на менискуса, напрежението в ACL може да причини пукащ звук, последван от силна болка в коляното от задната страна.

Разкъсаният ACL е добре познато, сериозно нараняване, което често пречи на спортиста за дълго време. Разкъсаните ACL обикновено изискват реконструктивна хирургия.

Травми на задната кръстосана връзка

Задният кръстосан лигамент (PCL) играе подобна роля на ACL, въпреки че е по-малко вероятно да се нарани от ACL.

PCL наранявания могат да възникнат по време на травматични събития, като например падане директно върху коляното от високо или попадане в пътнотранспортно произшествие. При достатъчно сила лигаментът може да се разкъса напълно.

PCL нараняванията причиняват симптоми като:

 • болка в коляното;
 • скованост в коляното при огъване;
 • затруднено ходене;
 • подуване на коляното.

Пълната почивка на коляното може да помогне за заздравяването на PCL разтежение. Въпреки това, тежко нараняване на PCL може да изисква операция.

Дълбока венозна тромбоза като възможен причинител на болката

Тромбозата е кръвен съсирек, а дълбока венозна тромбоза (ДВТ) възниква, когато съсирек се появи във вените дълбоко в крака.

Много хора, които имат ДВТ, чувстват повече болка, когато се изправят. Въпреки това, някои може да почувстват болка в крака и коляното най-често.

Някои други симптоми на ДВТ могат да включват:

 1. кожа, която е зачервена или топла на допир
 2. подуване в областта
 3. умора в засегнатия крак
 4. добре видими повърхностни вени

Рисковите фактори за ДВТ могат да включват наднормено тегло, възраст и тютюнопушене. Хората, които водят заседнал начин на живот, също могат да получат ДВТ.

ДВТ се нуждае от лекарства и грижи, тъй като може да стане по-сериозно, ако съсирекът се разпадне в кръвния поток.

Подходящо лечение за силна болка в коляното от задната страна

Силна болка в коляното от задната, страна, Лечение на болка зад коляното
Силна болка в коляното от задната страна, подходящо лечение

Винаги е добра идея да сте сигурни, че мускулите около коляното – особено четворките, прасците и подколенните сухожилия – са разтегнати правилно. Това може да не предпази от някои от травматичните причини за болка в коляното, но може да помогне на мускулите да реагират по-добре на активност.

Лекарите често препоръчват лечение насочено към:

 1. Почивка (крака)
 2. Айсинг (лед на коляното)
 3. Компресиране (област с еластична превръзка)
 4. Повдигане (почивка на високо за наранения крак)

В много случаи това лечение може да помогне за намаляване на болката и подуването. Въпреки това, д-р Гейб Миркин – който за първи път измисли тази поредиза от действия през 1978 г. – оттогава заяви, че лечението с лед може да забави възстановяването от нараняване. Хората трябва да се консултират с лекар или физиотерапевт за това какво лечение е подходящо за тях.

Приемът на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) е друг начин за облекчаване на болката и подуването, докато коляното се възстановява. Някои НСПВС, като ибупрофен, са достъпни за покупка онлайн.

В някои случаи лекарят може да препоръча стероидни инжекции за намаляване на симптомите.

При по-сериозни наранявания лекарите могат да използват MRI сканиране или компютърна томография, за да получат пълно изображение на областта. След това те могат да предложат лечение, което включва физиотерапия или операция, в зависимост от тежестта.

Резюме

Силна болка в коляното от задната страна понякога може да е симптом на сериозен проблем. Всеки, който изпитва тежки симптоми или такива, които продължават повече от няколко дни, трябва да се свърже с лекар.

Следването на плана за лечение на лекар може да даде най-добрия шанс на нараняването да заздравее правилно и да предотврати всякакви усложнения.

Използвани източници: (sources) – използваните източници за статиите са проверени и квалифитетни здравни учреждения, заведения, библиотеки и научни списания. Въпреки това статията има единствено информативна цел.
1. PubMed National Centre
2. Arthritis Foundation 
3. Фрамар
4. Wikipedia
5. Medical News Today

Подобни статии

Последни статии