spot_img
Lifeinfo.bgБолки (общи)Силни болки в кръста и таза (какво да пием и с какво...

Силни болки в кръста и таза (какво да пием и с какво да се мажем)

-

Болки в кръста и таза, какво ги причинява и как да я лекуваме (болка, която се излъчва към таза).

Болката в кръста е достатъчно трудна за справяне, но когато се излъчва към предната част на таза, може да причини дискомфорт навсякъде в долната част на тялото. Болката може да се усети ниско и дори в бедрата, задните части или в краката.

Това може да затрудни намирането на основния проблем, който причинява болката. Физиотерапевтите са високо образовани здравни специалисти, които могат да помогнат при идентифицирането на структурни аномалии или потенциални наранявания, които са свързани със болки в кръста и таза.

Болки в кръста и таза (ниско)

Болката в кръста (или ниско долу в гърба) е наистина често срещана и обикновено изчезва от само себе си. Но ако болката в кръста се разпространява към тазовата област, може да се чудите дали не става нещо различно ил исериозно. Има много причини, поради които болки в кръста и таза са свързани помежду си, споделят експерти в областта. Долната част на гърбът и тазът споделят много общи структури – нерви, връзки, стави и мускули – така че може да почувствате болка и на двете места едновременно.

Излъчваща болка в гърба като тази обикновено се лекува с консервативни методи като упражнения и промени в начина на живот. Ако болката ви не реагира на домашни средства, посетете професионалист, който може да зададе  въпроси и да извърши изследвания, за да разбере основните причини за вашата болка.

Научете повече за това каква може да бъде причината за  болки в кръста и таза, или болки, които се излъчват към таза, и как да ги предотвратите и лекувате.

Често срещани причини за болки в кръста и таза

Болката може да се разпространява по много начини. Излъчващата болка обикновено се отнася до болка, която се разпространява от определена точка надолу по определен нервен път, често в резултат на компресирани или раздразнени нерви. Болката може също да „пътува“, защото е по споделени структури (като мускули), които поддържат две различни области. Когато болката е хронична, нервната система също има тенденция да се усилва, като все повече и повече съседни нерви стават чувствителни към сигнали за болка, които карат да изглежда, че болката се разпространява.

Ето някои специфични състояния, които често се проявяват като болки в кръста и таза или като излъчваща се болка към предната тазова област:

Болки в кръста и таза от Дискова херния

Вашият гръбначен стълб се състои от 33 вертикално подредени кости (наречени прешлени), които са разделени от здрави, влакнести дискове с дебелина около 10-12мм и омекотяват гръбначните кости. Дисковата херния възниква, когато центърът й се притиска към външния пръстен, причинявайки натиск, който понякога може да допринесе за болка в кръстта или гърба. Може да изпитате остра или пареща болка, заедно с изтръпване и слабост. Ако нервите около лумбалния (долния) гръбначен стълб са раздразнени, болката може да се излъчва в тазовата област.

Спинална стеноза като причина

Това се случва, когато гръбначният канал се стеснява и оказва натиск върху костите и нервните коренчета. Може да допринесе за болка, изтръпване и пареща болка, която се разпространява надолу по седалището и крака.

Болка в сакроилиачната става (сакроилеит)

Сакроилиачните стави са сред най-големите в тялото, свързващи долната част на гърба с бедрата. Ако ставата се възпали поради фактори като артрит, бременност или травматично нараняване, това може да доведе до болка, която варира от остра до тъпа и болезнена. Може да почувствате болка в кръста, бедрата или бедрата. Болката най-често се разпространява надолу по задната част на крака, но в някои случаи може да се разпространи и в слабините или корема. Болката в сакроилиачната става е често пренебрегвана причина за болки в кръста и таза, въпреки че допринеся само за 25% от случаите.

Мускулен дисбаланс на тазовото дъно

Това е друга недооценена, но често срещана причина за болки в гърба. Може да мислите, че болката е в гърба ви, но всъщност е възможно тя да произхожда от слаби, стегнати или разтегнати мускули на тазовото дъно. Ако мускулите на тазовото дъно са напрегнати, мускулите на гърба често трябва да компенсират. Слабите мускули на тазовото дъно също могат да доведат до пролапс, което е, когато органи като матката, пикочния мехур и ректума изместват позицията си. Ако вашите тазови органи не се поддържат добре от мускулите на тазовото дъно, мускулите на гърба ви може да се стегнат в опит да помогнат.

Болки в кръста и таза по време на бременност

болки в кръста и таза
Болки в кръста и таза при бременност

Когато очаквате, тялото ви освобождава хормони, които отпускат тазовата област, за да се подготви за раждане. Това може да доведе до разтягане и разширяване на сакроилиачната става, което води до болка на мястото. Мускулите на тазовото дъно също трябва да работят, за да поддържат растящото бебе. Докато бебето расте, стойката ви се измества напред, което кара мускулите на кръста да се напрягат, за да поддържат стабилност. Това напрежение може да причини болка, която преминава от таза към кръстта или долната част на гърба. Този тип мускулна болка често се бърка с болка в долната част на гърба, въпреки че произхожда от таза според медици.

Поддържащите колани са безопасни за използване по време на бременност и осигуряват лека лумбална (долна част на гърба) компресия, осигурявайки облекчение на симптомите за някои хора, които ги използват. Използването на този тип колан е предназначено да се приспособи към анатомията на долната част на торса, което го прави полезно за насочване на болката, забавяне на прогресията на определени проблеми и насърчаване на възстановяването.

Как да лекувате болки в кръста и таза

(болка, която се излъчва към предната тазова област)

Физикална терапия и домашни упражнения. Физиотерапията е средство от първа линия за много причини за болки в кръста и гърба, които се излъчват към таза. Физиотерапевт ще разработи упражнения, които са насочени към вашите нужди в конкретни области. Те могат да подобрят притока на кръв, силата, гъвкавостта и подвижността в стегнати тъкани.

Ледена и топлинна терапия: Ледът често потиска възпалението при остри наранявания. Топлината намалява хроничната болка чрез отпускане на стегнатите мускули и тъкани, което може да намали натиска върху компресираните нерви.

С подходяща форма на лечение и мускулна тренировка: повечето хора, страдащи от болки в кръста и таза или в долната част на гърба и предния таз, се подобряват бързо от тренировки. Важно да работите с практикуващи, като физиотерапевти, които имат задълбочени познания за това как правилно да оценят таза и лумбалния гръбнак (долната част на гърба), както и околните нерви и мускули.

Не на последно място: ако болката в кръста и таза не отминава или идва и си отива е препоръчително да посетите квалифицирано медицинско лице.

Какво може да пием при болки в кръста и таза?

болки в кръста и таза

Лекарства без рецепта. Болкоуспокояващи като ибупрофен, кетанол (кетопрофен) и парацетамол могат да бъдат полезни. Важно е да сте сигурни, че можете безопасно да приемате тези лекарства въз основа на вашето състояние.

С какво да се мажем при болки ниско в кръста и таза?

Има редица мазила под формата на гел за болки в кръста и не само там, които може да помогнат. Сред по-ефикасните лекарства за болки в кръста и таза са: Волтарен, 911 Хондроитин и Сабелник Гел-балсам, Fortex Омакс гел и други разбира се, но при всеки може да окажат различно по степен въздействие.

Упражнения за болки в кръста, които се излъчват към предния таз

Дълбок клек

Въпреки че всички горепосочени стъпки могат да помогнат, една от най-ефективните е тренировъчната терапия. Вижте упражнението тук.

Информацията, съдържаща се в горния видеоклип, е предназначена да се използва само за образователни цели и не представлява медицински съвет или лечение за конкретно състояние.

Съвет: Възглавница за гърба, кърпа за седалището.
Много хора пробват да поддържат долната част на гърба си с възглавница, но не мислят за поддържане на седалищните кости. Повдигането на седалищните кости повдига таза над коленете ви и го накланя напред, което може да е по-удобно за гърба ви. Може да навиете кърпа и да я поставите под задните си части, към гърба, и да я нагласите според удобството си.

Резюме

Болкита в долната част на гърба, описани като (ниско долу), болки в кръста и таза, може още да се излъчват и към предната част на таза поради редица причини. Някои от най-често срещаните източници на този тип болка включват наранявания на гръбначния стълб, изпъкнали дискове, дразнене на нервните корени и промени, настъпили по време на бременност.

В някои случаи проблемът постепенно се решава чрез почивка на гърба, извършване на по-внимателни движения или използване на болкоуспокояващи за кратки периоди от време. Други може да се нуждаят от професионално лечение поради по-сериозни основни проблеми, които допринасят за болка в долната част на кръста (гърба) и таза.

Ако изпитвате болки ниско в гърба или и кръста, които се разпространяват към предната тазова област и не отшумяват потърсете лекарско мнение.

Използвани източници: (sources) – използваните източници за статиите са проверени и квалифитетни здравни учреждения / заведения, библиотеки, научни списания и онлайн издания. Въпреки това статията има единствено информативна цел и не е заместител или препоръка за лечение!
1. Fyzical
2. hingehealth.com
3. Мedical Нews Тoday

Подобни статии

Последни статии