spot_img
Lifeinfo.bgАлтернативни леченияСколиоза - причини, симптоми, лечение (самопомощ)

Сколиоза – причини, симптоми, лечение (самопомощ)

-

Хората със сколиоза често имат гръбначен стълб, който наподобява формата на латинската буква „S“. Това състояние може да засегне хора от всички възрасти, но обикновено се развива по време на юношеството, когато се появяват скокове в растежа. В някои случаи сколиозата може да прогресира и да доведе до болка, дискомфорт и постурални аномалии, засягащи цялостното качество на живот на индивида.

Какво е сколиоза

Сколиозата е медицинско състояние, характеризиращо се с необичайно изкривяване на гръбначния стълб. Думата „сколиоза“ произлиза от гръцката дума „сколиос“, което означава изкривено. Докато правият гръбнак естествено има леки извивки, сколиозата се отнася до прекомерно странично изкривяване, което може да възникне във всяка част на гръбначния стълб, включително долната част на гърба (лумбална), средната част на гърба (торакална) или горната част на гърба (цервикална).

Видове Сколиоза

Има два основни типа сколиоза: структурна и неструктурна. Структурната сколиоза включва фиксирана кривина на гръбначния стълб, причинена от костни аномалии, докато неструктурната сколиоза е временна кривина, която може да бъде коригирана чрез справяне с основната причина, като мускулни дисбаланси или разлики в дължината на краката.

Важно е да се отбележи, че сколиозата не се причинява от лоша стойка, носене на тежки раници или участие в спорт. Докато точната причина за сколиозата често е неизвестна, се смята, че тя се влияе от различни фактори, включително генетика, нервно-мускулни заболявания и някои вродени дефекти.

Разбирането на основите на сколиозата е от решаващо значение, за да се търси подходящо лечение и подкрепа. Чрез изследване на симптомите, причините и потенциалните възможности за лечение, хората със сколиоза могат да вземат информирани решения за управление на състоянието си и подобряване на цялостното си благосъстояние.

Симптоми на сколиоза

Сколиозата може да се появи при хора от всички възрасти, но най-често се диагностицира по време на юношеството. Тежестта на сколиозата може да варира, варираща от лека до тежка, и може да прогресира с течение на времето, ако не се лекува. Тук ще обсъдим симптомите и различните етапи на сколиозата.

 • Лека сколиоза: В ранните си стадии сколиозата може да не причинява забележими симптоми. Въпреки това, някои хора могат да изпитат лека болка в гърба , умора или дискомфорт.
 • Умерена сколиоза: С напредването на сколиозата изкривяването на гръбначния стълб става по-изразено. Това може да доведе до видими признаци, като неравномерно ниво на раменете или бедрата, асиметрична линия на талията или изпъкнала лопатка. В допълнение към тези физически промени, хората с умерена сколиоза могат да получат повишена болка в гърба, мускулна скованост и ограничена подвижност.
 • Тежка сколиоза: В напреднал стадий сколиозата може значително да повлияе на качеството на живот на човека. Изкривяването на гръбначния стълб става по-тежко, причинявайки забележими деформации и промени в позата. Индивидите с тежка сколиоза могат да изпитат хронична болка , затруднено дишане, намален капацитет на белите дробове и намалена физическа функция.

Важно е да се отбележи, че сколиозата е прогресивно състояние, което означава, че може да се влоши с времето. Следователно ранното откриване и намеса са от решаващо значение за ефективното управление на състоянието.

Ако вие или ваш близък изпитвате някой от симптомите, споменати по-горе, или подозирате сколиоза, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист. Те могат да извършат задълбочен преглед, включително физически оценки и образни тестове, за да определят тежестта на състоянието. Само квалифициран медицински специалист може точно да диагностицира сколиозата и да препоръча подходящи възможности за лечение.

Причини за поява на сколиоза

сколиоза

Докато точната причина за сколиозата често е неизвестна, има определени фактори, които са идентифицирани като потенциални допринасящи за развитието на това състояние. Ето някои от най-честите причини за сколиоза:

Идиопатична сколиоза

Това е най-често срещаният тип сколиоза, представляваща приблизително 80% от случаите. Идиопатичната сколиоза се отнася до случаи, при които причината за гръбначното изкривяване е неизвестна. Обикновено се развива по време на юношеството и е по-често при момичета, отколкото при момчета.

Вродена сколиоза

Този тип сколиоза присъства при раждането и се причинява от неправилно развитие на гръбначния стълб в утробата. Възниква поради малформация на прешлените или други гръбначни структури.

Невромускулна сколиоза

Този тип сколиоза е свързана с основни невромускулни състояния като церебрална парализа, мускулна дистрофия или увреждане на гръбначния мозък. Анормалният мускулен контрол и слабостта, свързани с тези състояния, могат да доведат до дисбаланс в мускулите, поддържащи гръбначния стълб, което води до сколиоза.

Дегенеративна сколиоза

Известна още като сколиоза в зряла възраст, този тип сколиоза се появява по-късно в живота поради дегенерация на гръбначните дискове и стави. По-често се наблюдава при по-възрастни хора и често се свързва със състояния като остеоартрит или остеопороза.

Важно е да се отбележи, че сколиозата може да бъде причинена и от други фактори като гръбначни инфекции, тумори или някои заболявания на съединителната тъкан. Тези причини обаче са сравнително редки в сравнение с горепосочените.

Прогресия на заболяването

Ако не се лекува или се остави да прогресира, сколиозата може да има значително въздействие върху здравето и качеството на живот на индивида. Тежестта на състоянието може да варира в зависимост от фактори като степента на гръбначното изкривяване, възрастта, на която се развива, и основната причина.

 • Лека сколиоза: В ранните етапи сколиозата може да причини минимален дискомфорт и може да остане незабелязана. Въпреки това, ако не се лекува, изкривяването на гръбначния стълб може да се влоши с времето.
 • Умерена сколиоза: С напредването на сколиозата хората могат да изпитат забележими промени във външния си вид, като неравномерни рамене или бедра. Те също могат да започнат да изпитват болки в гърба, мускулна умора и скованост.
 • Тежка сколиоза: В напреднал стадий сколиозата може да доведе до тежки гръбначни деформации, като гърбав вид или забележимо странично изкривяване на гръбначния стълб. Това може да доведе до значителни физически ограничения, затруднено дишане и намален белодробен капацитет.

Освен това, сколиозата може да повлияе на емоционалното благополучие и самочувствието на индивида, особено при юноши, които може да се чувстват неуверени относно външния си вид. Това може също да повлияе на способността им да участват във физически дейности и да водят активен начин на живот.

Самопомощ при сколиоза

сколиоза

 • Осъзнаване на стойката: Един от най-важните методи за самопомощ за справяне със сколиозата е поддържането на правилна стойка. Това включва да внимавате за подравняването на тялото си през целия ден, особено когато седите или правите за дълги периоди. Седнете изправени, избягвайте да се прегърбвате и разпределете тежестта си равномерно върху двата крака.
 • Упражнение: Участието в редовни упражнения може да помогне за укрепване на мускулите около гръбначния стълб, което може да осигури опора и стабилност. Упражненията с ниско въздействие като плуване, ходене и йога са особено полезни за хора със сколиоза. Важно е да се консултирате с хиропрактик или физиотерапевт, за да определите най-подходящите упражнения за вашето конкретно състояние.
 • Разтягане: Упражненията за разтягане могат да помогнат за подобряване на гъвкавостта и облекчаване на мускулното напрежение, свързано със сколиозата. Съсредоточете се върху разтягания, насочени към гърба, врата и бедрата. Нежното разтягане трябва да се извършва редовно, но внимавайте да не преразтягате или напрягате мускулите.
 • Топлинна и студена терапия: Прилагането на топлина или студ към засегнатата област може да помогне за намаляване на болката и възпалението, свързани със сколиозата. Топлинната терапия може да отпусне напрегнатите мускули, докато студената терапия може да изтръпне зоната и да намали отока. Използвайте нагревателна подложка или лед за 15-20 минути наведнъж, като се уверите, че предпазвате кожата си от директен контакт.
 • Ергономични модификации: Правенето на ергономични корекции на вашето работно пространство и ежедневните дейности може да помогне за облекчаване на дискомфорта, причинен от сколиоза. Уверете се, че вашият стол осигурява подходяща лумбална опора, използвайте стоящо бюро, ако е възможно, и избягвайте да носите тежки чанти на едно рамо.
 • Управление на стреса: Стресът може да влоши болката и дискомфорта, свързани със сколиозата. Участието в дейности за намаляване на стреса като медитация, упражнения за дълбоко дишане или хобита може да помогне за справяне с нивата на болка и да подобри цялостното благосъстояние.
 • Поддържащи възглавници и матраци: Инвестирането в поддържащи възглавници и матраци може да помогне за поддържане на правилно изравняване на гръбначния стълб по време на сън. Потърсете възглавници, които осигуряват адекватна опора за врата и матраци, които предлагат правилна опора за гърба.

Въпреки че тези методи за самопомощ могат да осигурят известно облекчение за хора със сколиоза, важно е да запомните, че те може да не се справят с основната причина за състоянието. Препоръчително е да се консултирате с хиропрактор или здравен специалист за цялостна оценка и персонализиран план за лечение.

Хиропрактика при Сколиоза

Хиропрактиката може да играе важна роля в лечението на сколиоза, състояние, характеризиращо се с необичайно изкривяване на гръбначния стълб. Въпреки че лечението с хиропрактика не може да обърне кривината, то може да помогне за облекчаване на болката, подобряване на мобилността и подобряване на цялостното качество на живот на хората със сколиоза. Ето няколко начина, по които хиропрактиката може да помогне:

 • Корекции на гръбначния стълб: Хиропрактиците използват нежни техники за манипулиране, за да коригират гръбначния стълб, което може да помогне за подобряване на подравняването на гръбначния стълб и намаляване на тежестта на изкривяването. Чрез възстановяване на правилното подреждане и мобилност, корекциите на хиропрактиката могат да облекчат дискомфорта и да подобрят функционирането на нервната система.
 • Постурални упражнения: Хиропрактиките могат да предпишат специфични упражнения за укрепване на мускулите, поддържащи гръбначния стълб и подобряване на стойката. Тези упражнения могат да помогнат за стабилизиране на гръбначния стълб и да намалят прогресията на изкривяването.
 • Упражнения за разтягане и гъвкавост: Хиропрактиците може да препоръчат упражнения за разтягане и гъвкавост, за да подобрят обхвата на движение и да предотвратят мускулен дисбаланс. Тези упражнения могат да помогнат за намаляване на мускулното напрежение и подобряване на цялостното здраве на гръбначния стълб.
 • Скоби: В някои случаи хиропрактиците могат да предложат използването на скоби за поддържане на гръбначния стълб и забавяне на прогресията на изкривяването, особено при деца и юноши.
 • Промени в начина на живот: Хиропрактиците могат да предоставят насоки относно ергономията, корекцията на стойката и промените в начина на живот, за да сведат до минимум стреса върху гръбначния стълб и да подобрят цялостното здраве на гръбначния стълб.

Важно е да се отбележи, че ефективността на хиропрактиката при сколиоза може да варира в зависимост от тежестта на състоянието и индивидуалните фактори. Лечението с хиропрактика трябва да бъде интегрирано като част от цялостен подход, който може да включва други здравни специалисти, като специалисти по ортопедия или физиотерапевти.

Кога да се обърнете към специалист

Ако вие или ваш близък изпитвате симптоми на сколиоза, изключително важно е да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Докато леките случаи на сколиоза може да не изискват незабавно лечение, важно е да имате професионална оценка, за да определите тежестта на състоянието и подходящия курс на действие.

Животът със сколиоза може да бъде предизвикателство, както физически, така и емоционално. Това не е нещо, което трябва да изтърпите сами или просто да приемете като част от живота. Търсенето на медицински специалисти, особено хиропрактики, които са специализирани в гръбначното здраве, може да ви предостави насоките и подкрепата, от които се нуждаете, за да управлявате ефективно състоянието си.

Хиропрактиците са експерти в диагностицирането и лечението на мускулно-скелетни заболявания, включително сколиоза. Те ще проведат задълбочен преглед, за да оценят степента на изкривяване и да идентифицират основните причини. Въз основа на своите констатации те ще разработят персонализиран план за лечение, съобразен с вашите специфични нужди.

Ранната намеса е ключова, когато става въпрос за сколиоза. Хиропрактиката може да помогне за забавяне на прогресията на заболяването, да облекчи болката и да подобри цялостното здраве на гръбначния стълб. Чрез комбинация от корекции на гръбначния стълб, упражнения и техники за корекция на стойката, хиропрактиките могат да помогнат за възстановяване на правилното подравняване и функция на гръбначния ви стълб.

Не забравяйте, че животът със сколиоза не означава да се примирите с живот на болка и дискомфорт. Търсенето на професионална помощ е първата стъпка към намиране на облекчение и подобряване на качеството ви на живот. Не се колебайте да се свържете със здравен експерт по хиропрактика, който може да осигури грижите и подкрепата, от които се нуждаете по пътя си към по-добро здраве на гръбначния стълб.

Подобни статии

Последни статии