spot_img
Lifeinfo.bgЗдравеТаблица на кръвната захар (норми и стойности)

Таблица на кръвната захар (норми и стойности)

-

Научете повече за референтните стойности с тази таблица на кръвната захар, норми и методи на измерване. Познаването на нивата на кръвната ви захар ще ви помогне да управлявате диабета си и същевременно  ще намали риска от сериозни усложнения в бъдеще.

Какво е норма на кръвната захар?

Нормата на кръвната ви захар е измерване, което показва колко глюкоза имате в кръвта си. Глюкозата е захар, която получавате от храна и напитки. Нивата на кръвната ви захар се покачват и понижават през целия ден, както и при хора, диагностицирани с диабет.  Тези промени при последните са по-големи и се случват по-често, отколкото при хора, които нямат диабет.

Защо добрите нива на кръвната захар са важни?

Важно е да контролирате нивата на кръвната си захар възможно най-добре, тъй като твърде високите нива на захар за дълги периоди от време увеличават риска от развитие на усложнения на диабета.

Усложненията на диабета са здравословни проблеми, които включват:

 • заболяване на бъбреците;
 • увреждане на нервите;
 • болест на ретината;
 • сърдечно заболяване;
 • удар.

Този списък от проблеми може да изглежда плашещ, но основното, което трябва да се отбележи, е, че рискът от тези проблеми може да бъде сведен до минимум чрез добър контрол на нивото на кръвната захар. Малките подобрения могат да направят голяма разлика, ако останете отдадени и поддържате тези подобрения през повечето дни.

Таблица на кръвната захар

Може би се питате какъв е нормалният диапазон за нивата на кръвната захар? Отговорът е, че има здравословен диапазон, към който в идеалния случай трябва да се стремите. Тази таблица на кръвната захар по-долу показва общите насоки, но вашият индивидуален целеви диапазон за нивата на кръвната захар може да е различен.

Таблица със стойности на кръвна захар на гладно

Нормални стойности Предиабет Диабет
3,3 – 5,4 ммол/л 5,5 – 6,9 ммол/л над 6,9 ммол/л

Когато измервате кръвната си захар, ще получите различни показания по различно време на деня, в зависимост от това какво сте яли и колко се движите. Тази таблица на кръвната захар, ще ви помогне да откриете целевия си диапазон.

Разгледайте по-долу таблиците за нивата на кръвната захар, към които трябва да се стремите, според възрастта, вида на заболяването диабет, както и за бременни жени.

Таблица на кръвната захар при деца

таблица на кръвната захар при деца

Стойности на кръвна захар при деца с ДИАБЕТ ТИП 1

 • нива на кръвна захар след събуждане и преди хранене: 4 до 7 ммол/л;;
 • норма на кръвна след хранене: 5 до 9 ммол/л;

Таблица на кръвната захар при възрастни

таблица на кръвната захар при възрасни мъже и жени

С ДИАБЕТ ТИП 1

 • нива на кръвна захар след събуждане: 5 до 7 ммол/л;
 • преди хранене в други часове на деня: 4 до 7 ммол/л;
 • норма на кръвна захар след хранене: 5-9 ммол/л, поне 90 минути след хранене.

Най-добрият час за лягане трябва да бъде подбран внимателно и разумно

С ДИАБЕТ ТИП 2

 • кръвна захар преди хранене: 4 до 7 ммол/л;
 • два часа след хранене: по-малко от 8,5 ммол/л;

Таблица на кръвната захар при бременни жени

таблица на кръвната захар при бременни жени

ПРИ ЖЕНИ с ДИАБЕТ (включително гестационен диабет)

 • кр. захар на гладно: под 5.3 ммол/л;
 • един час след хранене: под 7,8 ммол/л;
 • ако не можете да проверите до два часа, вместо един час след хранене, трябва да се стремите към под 6,4 ммол/л.

Какво се случва, ако нивата на кръвната захар са твърде ниски

Ако нивата на кръвната Ви захар са твърде ниски, обикновено под 4 ммол/л, може да получите  хипогликемия . Това трябва да се лекува незабавно, в противен случай нивата на кръвната Ви захар ще спаднат още повече. Ако това се случи, може да получите  тежка хипогликемия  и да се нуждаете от спешно лечение.

Има много различни симптоми на хипогликемия, така че е важно да сте наясно с признаците, в случай че нивото на кръвната ви захар стане твърде ниско. Освен това имаме повече информация какво да правите, ако имате  хипогликемия .

Какво се случва, ако нивата на кръвната ви захар са твърде високи

Ако нивата на кръвната ви захар са малко над целите, обикновено няма симптоми. Но ако нивата на кръвната ви захар станат твърде високи, може да изпитате някои симптоми, свързани с  хипертония .

Нивото на кръвната захар, при което започват да се появяват симптомите , е различно за всеки, но общите симптоми включват отделяне на повече урина от нормалното, силна жажда, главоболие и чувство на умора и летаргия.

Важно е да знаете как да лекувате хипертония, за да избегнете появата на кетони в кръвта.

Мога ли сам/а да проверя кръвната си захар

Можете да проверите нивото на кръвната захар, като направите  тест с убождане на пръста или като използвате електронен монитор за кръвна захар. Може да правите това няколко пъти на ден, помагайки ви да следите нивата си.

Не всеки с диабет трябва да проверява нивата си по този начин. Ще ви трябва, ако приемате определени лекарства за диабет. Винаги говорете с вашия личен лекар, ако имате опасения, как да процедирате.

Има и нещо друго,  така наречения гликиран хемоглобин (HbA1c), което е кръвен тест за измерване на средното ви ниво на кръвна захар през последните три месеца. Всеки човек с диабет трябва да си направи този тест. Високите нива на кръвната захар увеличават риска от развитие на сериозни усложнения.

Защо да изследвате нивата на кръвната захар

Ако приемате определени лекарства, като инсулин или сулфанилурейни препарати, проверката на кръвната ви захар е жизненоважна част от живота с диабет. Може да ви помогне да тренирате, когато трябва да вземете повече лекарства, когато трябва да хапнете нещо или когато искате да станете и да се движите повече.

Рутинните проверки могат да ви помогнат да опознаете тялото си и как работи то. Може да помогне на вас и вашия лекар да забележи определен модел. Но най-важното е, че ще ви помогне да останете здрави и да предотвратите сериозни усложнения на диабета сега и в бъдеще.

Под усложнения се има предвид, проблеми с краката и очите ви. Това се случва, защото твърде много захар в кръвта уврежда кръвоносните ви съдове, затруднявайки кръвта да тече нормално през тялото ви.

Източници и използвана литература:

 1. diabetes.org.uk
 2. ncbi.nlm.nih.gov
 3. bhf.org.uk

Подобни статии

Последни статии