Lifeinfo.bgАлтернативни леченияТенис лакът: причини, симптоми, лечение и хиропрактика

Тенис лакът: причини, симптоми, лечение и хиропрактика

-

Тенис лакът обикновено се причинява от прекомерно натоварване или повтарящо се напрежение на сухожилията, които свързват мускулите на предмишницата с костната изпъкналост от външната страна на лакътя. Това напрежение може да доведе до малки разкъсвания на сухожилията, което води до болка и възпаление.

Какво е тенис лакът?

Тенис лакът, известен още като латерален епикондилит, е често срещано състояние, което засяга сухожилията на лакътя. Въпреки името си, това състояние не се ограничава само до тенисисти, но може да възникне при всеки, който използва многократно мускулите на предмишницата си. Характеризира се с болка и чувствителност във външната част на лакътя, които могат да се излъчват надолу към предмишницата.

Въпреки че играта на тенис със сигурност може да допринесе за развитието на това състояние, то може да бъде причинено и от други дейности като рисуване, писане или използване на инструменти, които изискват хващане и въртеливи движения, в това число и работа на компютър.

Има различни състояния на тенис лакът, вариращи от лек дискомфорт до силна болка, която може да попречи на ежедневните дейности. В ранните етапи хората могат да изпитват периодична болка по време на дейности, които включват хващане или повдигане. С напредването на състоянието болката може да стане по-упорита и да се усеща дори в покой. В някои случаи хората също могат да изпитат слабост в силата на захващане.

Няколко рискови фактора могат да увеличат вероятността от развитие на тенис лакът. Те включват възраст (най-често засяга хора на възраст между 30 и 50 години), повтарящи се движения на ръцете, неправилна техника по време на физически дейности и определени професии, които включват повтарящи се движения на ръцете.

Симптоми на Тенис Лакът

Симптомите могат да варират от леки до тежки и могат да се развият постепенно с течение на времето. Ето някои често срещани симптоми и различни етапи на тенис лакът:

  • слабост в предмишницата;
  • скованост и ограничен обхват на движение в лакътя;
  • болка или чувствителност във външната част на лакътя;
  • затруднено хващане на предмети или изпълнение на прости задачи;
  • влошаваща се болка при повдигане или огъване на ръката.

Важно е да се отбележи, че тежестта на симптомите може да варира от човек до човек. В ранните етапи на заболяването хората могат да изпитат лек дискомфорт и понякога болка по време на определени дейности. С напредването на състоянието обаче болката може да стане по-упорита и интензивна, което затруднява изпълнението на ежедневните задачи.

Ако подозирате, че може да имате тенис лакът, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист за правилна диагноза. Докато самодиагностиката може да бъде полезна, важно е да се изключат други състояния, които могат да проявят подобни симптоми. Ако болката продължава, влошава се или изпитвате силна болка, препоръчително е незабавно да потърсите медицинска помощ. Ранната намеса и подходящото лечение могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни увреждания и да насърчат по-бързото възстановяване.

Причини за поява на тенис лакът

Тенис лакътят се свързва предимно с тенисистите, но това състояние всъщност може да засегне всеки, който многократно използва мускулите на предмишницата си. Ето най-честите причини за тенис лакът:

Повтарящи се движения

Участието в дейности, които включват повтарящи се движения на предмишницата и китката, като игра на тенис, голф или рисуване, може да доведе до прекомерно напрежение върху сухожилията. Този повтарящ се стрес може да доведе до развитие на тенис лакът.

Неправилна техника

Използването на неправилна техника или форма при извършване на определени дейности също може да допринесе за развитието на тенис лакът. Например, захващането на тенис ракета твърде здраво или използването на неправилна механика на замах може да увеличи риска от нараняване.

Прекомерно натоварване

Прекомерната употреба на мускулите на предмишницата, без да им се даде достатъчно време за почивка и възстановяване, може да доведе до развитие на тенис лакът. Това е особено често срещано при хора, които се занимават с повтарящи се дейности за продължителни периоди без почивка.

Възраст и пол

Тенис лакътът е по-разпространен при хора на възраст между 30 и 50 години. Освен това мъжете са по-склонни да развият това състояние в сравнение с жените.

Професионални фактори

Някои професии, които включват повтарящи се движения на предмишницата, като дърводелство, водопроводчици или готвачи, могат да увеличат риска от поява на това състояние. Хората в тези професии са по-склонни към това състояние поради постоянното напрежение на техните сухожилия.

Како се случва ако тенис лакътя не се лекува

тенис лакът

Болка

Ако не се лекува, тенис лакътят може да доведе до постоянна и влошаваща се болка в лакътя и предмишницата. Тази болка може да стане хронична и може да ограничи способността ви да извършвате ежедневни дейности и да участвате в спорт или хобита.

Намалена сила на захвата

С напредването на състоянието може да почувствате намаляване на силата на захвата. Това може да затрудни задържането на предмети, като чаша за кафе или химикал, и може да повлияе на способността ви да изпълнявате задачи, които изискват силен захват.

Трудности с фините двигателни умения

Тенис лакът също може да повлияе на вашите фини двигателни умения. Задачи, които изискват прецизни движения, като писане, писане или свирене на музикален инструмент, може да станат предизвикателни и болезнени.

Загуба на обхват на движение

Без подходящо лечение, тенис лакът може да доведе до загуба на обхват на движение в лакътната става. Това може да затрудни пълното изпъване или огъване на ръката ви, ограничавайки способността ви да извършвате определени движения и дейности.

Въздействие върху ежедневието

Болката и ограниченията, причинени от тенис лакътя, могат да окажат значително влияние върху ежедневието ви. Прости задачи като отваряне на врата, вдигане на торба с хранителни стоки или дори ръкостискане могат да станат болезнени и трудни.

Психологическо въздействие

Хроничната болка и ограниченията в ежедневните дейности също могат да имат психологическо въздействие. Това може да доведе до разочарование, безпокойство и дори депресия, тъй като състоянието може да повлияе на цялостното ви качество на живот и способността ви да се занимавате с дейности, които ви харесват.

Хиропрактика при тенис лакът

тенис лакът

За щастие, хиропрактиката предлага ефективни възможности за лечение на хора, страдащи от това състояние. Хиропрактиците са обучени професионалисти, специализирани в диагностиката и лечението на мускулно-скелетни заболявания, включително тенис лакът.

Ето няколко начина, по които хиропрактиката може да помогне за облекчаване на симптомите на тенис лакът:

Корекции на гръбначния стълб

Хиропрактиците могат да извършват корекции на гръбначния стълб, за да коригират всякакви неправилни позиции в гръбначния стълб. Тези несъответствия могат да допринесат за тенис лакът, като поставят допълнителен стрес върху засегнатите сухожилия и мускули. Чрез пренастройване на гръбначния стълб хиропрактиците могат да помогнат за намаляване на болката и да насърчат правилното заздравяване.

Терапия на меките тъкани

Хиропрактиците са опитни в различни техники на меките тъкани, като масажна терапия и миофасциално освобождаване. Тези техники помагат за отпускане на стегнатите мускули, подобряване на кръвообращението и намаляване на възпалението в засегнатата област.

Ставна мобилизация

Хиропрактиците могат също така да изпълняват техники за мобилизиране на ставите, за да възстановят правилната функция на ставите и обхвата на движение. Това може да бъде особено полезно за хора с тенис лакът, тъй като ограниченото движение на ставите може да допринесе за болка и скованост.

Предписание за упражнения

Хиропрактиките могат да предпишат специфични упражнения и разтягания за укрепване на мускулите и сухожилията около лакътната става. Тези упражнения могат да помогнат за подобряване на гъвкавостта, намаляване на болката и предотвратяване на бъдещи наранявания.

Ергономични съвети

Хиропрактиците могат да предоставят ценни съвети относно ергономията и правилната механика на тялото на хора с тенис лакът. Те могат да оценят работното място или дейностите, свързани със спорта, и да направят препоръки за минимизиране на напрежението в засегнатата област.

Важно е да се отбележи, че хиропрактиката за тенис лакът трябва да бъде съобразена със специфичните нужди на всеки индивид. Задълбочената оценка от хиропрактор ще помогне да се определи най-подходящият план за лечение, който може да включва комбинация от горните техники. Хиропрактиката има за цел да се справи с основните причини за тенис лакът, да облекчи болката и да подобри цялостната функция.

Самопомощ при тенис лакът

Ако изпитвате дискомфорт и болка, свързани с тенис лакътя, има няколко метода за самопомощ, които можете да проучите, за да облекчите симптомите си. Тези методи могат да се използват заедно с хиропрактика, за да ви осигурят облекчението, от което се нуждаете.

Почивка

Един от най-важните методи за самопомощ при тенис лакът е почивка на засегнатата ръка и избягване на всякакви дейности, които влошават състоянието. Това включва избягване на повтарящи се движения и повдигане на тежки предмети.

Ледена терапия

Прилагането на лед върху засегнатата област може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката. Увийте пакет с лед или торбичка със замразен грах в тънка кърпа и я приложете към лакътя за 15-20 минути наведнъж, няколко пъти на ден.

Превръзка

Използването на компресионна превръзка или скоба може да помогне за намаляване на подуването и да осигури подкрепа на засегнатата област. Уверете се, че компресията не е твърде стегната, за да ограничи притока на кръв.

Повдигане

Повдигането на ръката над нивото на сърцето може да помогне за намаляване на подуването и да насърчи заздравяването. Използвайте възглавница или възглавница, за да подпрете ръката си, когато е възможно.

Упражнения за разтягане и укрепване

Нежните упражнения за разтягане и укрепване могат да помогнат за подобряване на гъвкавостта и стабилността на засегнатата ръка. Вашият хиропрактор може да ви преведе през специфични упражнения, насочени към мускулите и сухожилията, участващи в тенис лакътя.

Използване на скоба за противодействие

Скоба за противодействие може да се носи около предмишницата, за да помогне за разпределяне на силите далеч от увреденото сухожилие. Това може да осигури облекчаване на болката и подкрепа по време на дейности.

Важно е да се отбележи, че докато тези методи за самопомощ могат да осигурят временно облекчение, те може да не се справят с основната причина за вашия тенис лакът. Ако симптомите продължават или се влошават въпреки тези мерки, препоръчително е да потърсите професионална помощ от хиропрактор или доставчик на здравни услуги.

Трябва ли да потърсите помощ при тенис лакът

Да живеете с хронична болка може да бъде изтощително и да повлияе на качеството ви на живот. Ако изпитвате симптоми на тенис лакът, важно е да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Въпреки че има методи за самооблекчаване, които могат да осигурят временно облекчение, от решаващо значение е да се обърне внимание на основната причина за състоянието.

Ако изпитвате постоянна болка в лакътя, предмишницата или китката и това засяга способността ви да изпълнявате ежедневните задачи, време е да се консултирате с медицински специалист. Те ще могат да оценят вашите симптоми, да извършат задълбочен преглед и да поставят точна диагноза.

Не е препоръчително да търпите и да живеете с болката, причинена от тенис лакът. Пренебрегването на симптомите или забавянето на лечението може да доведе до допълнителни усложнения и удължено време за възстановяване. Ранното търсене на медицинска помощ може да предотврати влошаване на състоянието и да ви помогне да възстановите функцията и подвижността на засегнатата ръка.

Квалифициран специалист, като хиропрактор, може да предложи ефективни възможности за лечение на тенис лакът. Те ще разработят персонализиран план за лечение, който може да включва корекции на хиропрактиката, терапия на меките тъкани, рехабилитационни упражнения и промени в начина на живот.

Резюме

Помнете, че не е нужно да страдате мълчаливо. Обърнете се към медицински специалист, който е специализиран в лечението на тенис лакът, за да получите облекчението, което заслужавате.

Виж още: Хиропрактика – всичко, което трябва да знаете

Подобни статии

Последни статии