spot_img
Lifeinfo.bgАлтернативни леченияХиропрактика - всичко, което трябва да знаете

Хиропрактика – всичко, което трябва да знаете

-

Всичко, което трябва да знаете за медицинската практика, хиропрактика.
Този метод на лечение се основава на теорията, че много от здравословните проблеми на човека са свързани с функцията на нервната система, която контролира и координира всички органи и тъкани в тялото.

Какво е хиропрактика?

Хиропрактиката е област на медицината, която се фокусира върху диагнозата, лечението и профилактиката на различни проблеми със скелетната система и мускулната тъкан, особено в областта на гръбначния стълб.

Хиропрактиката е древна медицинска наука и дейност, която лекува проблеми с опорно-двигателния апарат. Основният й фокус е грижата за гръбначния стълб.

Мускулно-скелетната система се състои от мускули, кости, стави, хрущяли и сухожилия. Той поддържа тялото на човек, позволява му да се движи и предпазва органите му.

Теорията на хиропрактиката е, че повечето проблеми в мускулно-скелетната система произхождат от такива в централната нервна система. Но вече, това не е основна хипотеза в научната практика.

Същността на терапията хиропрактика?

Хиропрактиците прилагат практическа терапия за мускулно-скелетни заболявания.
Думата хиропрактика идва от гръцките думи cheir (ръце) и praxis (практика). Както подсказва името, това е практическа терапия.

Хиропрактическата манипулация е прилагането на натиск върху гръбначния стълб или други части на тялото на човек от квалифициран лекар по хиропрактика или хиропрактик. Това налягане позволява на хиропрактика да коригира и коригира подравняването.

Хиропрактиката има за цел да намали болката и да подобри механичната функция или начина, по който човек се движи.

Основи на хиропрактиката

Хиропрактика

Съвременната хиропрактика се основава на модел за грижа за гръбначния стълб. Но манипулацията с хиропрактика има своите корени в по-малко научни теории.

Исторически погледнато, хората практикуващи хиропрактика са вярвали, че неправилно подравнен гръбначен стълб може да причини заболяване. Смята се, че това се случва чрез централната нервна система и нещо, наречено „вродена памет“.

Теорията беше е вертебрален сублуксационен комплекс. Ранните практикуващи са вярвали, че 95% от болестите са причинени по този начин. Те вярвали, че хиропрактиката ще коригира проблемите в мускулно-скелетната система и на свой ред ще излекува болестта.

Скептиците и учените установяват, че това вярване няма научна основа. Ранните хиропрактици също отхвърлили теорията за микробите на болестта и имунизацията. В резултат на това на хиропрактиците липсва легитимност в очите на научната общност.

Оттогава теорията за хиропрактиката се е развила значително. Днес става все по-приетя като лечение на мускулно-скелетни болки.

Изявлението също така пояснява, че редица образователни институции по хиропрактика сега подкрепят имунизационната мисия на Световната здравна организация (СЗО).

Видове хиропрактика

Хиропрактика

Въпреки че професията на хиропрактика се е развила, все още има някои хиропрактики, които вярват в ненаучни теории.

Хиропрактиците, които се придържат към вярванията, които останалата част от професията е оставила зад гърба си, се наричат ​​„чисти“.

Преди да си уговорите среща с тях, добре е да разберете дали мануалният терапевт използва модерен или директен подход. По този начин човек може да вземе решение за вида на лечението, което трябва да получи.

Хората с мускулно-скелетни проблеми може също да обмислят:

 • физиотерапия;
 • тренировъчна терапия;
 • други медицински лечения.

Винаги е добра идея да обсъдите възможностите за лечение с лекар, преди да решите кой път да изберете.

Лечение чрез хиропрактика

Лечението от хиропрактор често се фокусира върху гръбначния стълб и използва масаж, топлина/студ и техники за релаксация. Когато човек за първи път посети хиропрактор, той може да зададе въпроси относно мускулно-скелетната болка.

След това хиропрактикът ще прегледа физически човека, като се фокусира върху гръбначния стълб. Хиропракторът може да извърши и други тестове, като рентгенови лъчи, за да определи необходимото лечение.

Ако е необходимо лечение, хиропрактикът ще разработи план за лечение. Лечението обикновено включва използване на ръце или устройство за бързо прилагане на контролирана сила върху ставата. Целта е да се подобри качеството и обхватът на физическото движение.

Други лечения, които хиропракторът може да предложи, включват:

 • топлина и лед;
 • електрическа стимулация;
 • техники за релаксация;
 • упражнения;
 • консултиране относно факторите, свързани с начина на живот, които влияят на мускулно-скелетното здраве;
 • хранителни добавки.

Работи ли хиропрактиката?

Хиропрактика

Има все повече доказателства, които предполагат, че хиропрактиката може да бъде ефективно лечение за:

Болка във врата: Според преглед на литературата от 2017 г. интервенциите на хиропрактиката на работното място могат да намалят самоотчитаната механична болка във врата сред офис служителите.

Болка в долната част на гърба: Проучване от 2016 г. откри умерени доказателства, че хиропрактиката може да бъде толкова ефективна за болка в долната част на гърба, колкото и физиотерапията. Систематичен преглед от 2017 г. установи, че гръбначната манипулативна терапия е свързана със скромни подобрения на болката и функцията при тези с болки в долната част на гърба.

Болка в гърдите: Проучване от 2016 г. установи, че хиропрактиката е по-рентабилна от самоконтрола за болка в гърдите. Може да се разглежда като добър подход за първична грижа за тези с неспецифична болка в гърдите.

С развитието на професията хиропрактиката придобива легитимност като допълнителна медицинска практика. В някои страни сега се счита за част от основната медицина.

В Швейцария хиропрактиката вече се счита за основна медицинска професия. Според статия от 2016 г., програмата за обучение, през която хиропрактиците преминават в Швейцария, ги подготвя да станат експерти в първичната грижа за гръбначния стълб.

Няма доказателства, че хиропрактиката работи като лечение на здравословни състояния, които не са свързани с мускулно-скелетната система.

Безопасност при метода хиропрактика

Хиропрактика

Корекцията на хиропрактиката включва манипулиране на гръбначния стълб. Това може да причини леки странични ефекти като:

 • повишена болка;
 • дискомфорт;
 • мускулна скованост;
 • главоболие;
 • умора.

Проучване от 2007 г. разглежда безопасността на хиропрактиката за болки във врата. Установено е, че въпреки че страничните ефекти са чести, те рядко са тежки или дълготрайни.

Проучването заключава, че ползите от хиропрактиката за болка във врата надвишават потенциалните рискове.

Изследванията също така показват, че манипулацията с хиропрактика е безопасна за тези с болки в долната част на гърба. Проучване от 2016 г. не открива сериозни странични ефекти на хиропрактика за болки в долната част на гърба.

Подобни статии

Последни статии