spot_img
Lifeinfo.bgЗдравеХуск - източник на диетични фибри от псилиум

Хуск – източник на диетични фибри от псилиум

-

Псилиум хуск. Диетичните фибри са известни като груба храна. Фибрите присъстват най-вече в зеленчуците, пълнозърнестите храни, ядките, бобовите растения и плодовете. Това е несмилаема част от храната, получена от растенията. Включва полизахариди като целулоза, хемицелулоза, пектинови вещества, слузни вещества, смоли и лигнин.

Диетичните фибри имат благоприятен физиологичен ефект върху здравето, затова се включват в ежедневната диета за намаляване на появата на редица заболявания. Диетичните фибри от хуск (псилиум хуск), известен като Isabgol, се приготвя от семената на Plantago ovata Forsk (Psyllium ispaghula).

Псилиумът е хидрофилен муцилоид, има способността да абсорбира вода и увеличава обема си, докато абсорбира вода. Хуск от псилиум се състои от смесен вискозен полизахарид, в който присъстват около 35% разтворими и 65% неразтворими полизахариди. От много години той се използва като терапевтичен агент при няколко заболявания като хроничен запек, възпаление на лигавицата на стомашно-чревния тракт, дуоденални язви, хемороиди или диария и др.

Хуск от псилиум (фибри)

Терминът диетични фибри е измислен от Хипсли през 1953 г., който ги обяснява като съставна част на растителната клетъчна стена, която е несмилаема. По-късно, през 1982 г., Кей дефинира диетичните фибри като компонент на растителна храна, присъстващ навсякъде, който се състои от вещество с разнообразна морфологична и химична структура и също така не може да бъде повлияно от ензимите на човешкия храносмилателен тракт.

Диетичните фибри също са определени от някои специалист по зърнени култури като ядлива растителна част или аналог на въглехидрати, които не се усвояват или абсорбират в тънките черва на човека и частично или напълно ферментират в дебелото черво. Предлагат се няколко вида диетични фибри.

Те могат да бъдат разтворими или неразтворими видове, естествени или изкуствени. Сред всички диетични фибри, хуска от псилиум е един от най-добрите диетични фибри.

Псилиум Хуск

Псилиумът е научно известен като Plantago (семейство Plantaginaceae – семейство живовлекови), растение, произхождащо от тропическите региони. Думата псилиум обикновено се използва за повече от 200 вида от рода Plantago. Известно е още като isabgol и ispaghula на индийски език. Псилиум хуск е местно растение в Персия и думата Isabgol идва от персийската дума „band ghoul“ означаващо „конско цвете“.

Обикновено псилиумът се култивира заради неговото е бяло влакнесто вещество с хидрофилни характеристики. В Индия, Гуджарат и Раджастан заедно имат площ от около шестдесет и една хиляди хектара за отглеждането му.

Продукти с псилиум

хуск
stock.adoe.com

Семена от псилиум

Семената на псилиума са изсушени узрели семена, получени от растение Plantago ovata. Семената на псилиума са светлокафяви на цвят и имат слаб мирис. Тези семена се състоят от 40% есенциална мастна киселина, линолова киселина. Заедно с това може да има 19% съдържание на протеини, 19% съдържание на фибри и от 10 до 20% триглицериди.

Може да съдържа разтворими и неразтворими фибри. Семената съдържат слузни полизахаридни фибри, които са разтворими в природата. Семената на псилиума се класифицират въз основа на чистотата и качеството на семената.

Фибри от псилиум хуск

Обвивката на псилиума всъщност е външното покритие на семето. Това е основната част от растението, която има хранителна стойност и се използва за производството на псилиум хуск продукти. Състои се от протеини, полизахариди, гликозиди, витамин В1 и холин. Съдържа високо съдържание на фибри, което се състои главно от хемицелулоза.

Хемицелулозата е сложен полизахарид, намиращ се в зърнени храни, зеленчуци и плодове, и въпреки че е несмилаем, частично се усвоява в частта на дебелото черво и подхранва чревната флора. Люспите от псилиум се получават чрез обработка на отстраняване на външното покритие на семената. Съдържа около 70% съдържание на разтворими фибри и 30% съдържание на неразтворими фибри.

Хускът е бяло влакнесто вещество и се използва в различни индустрии като фармацевтични, козметични и хранителни продукти. Съществуват различни степени на псилиум хуск според нуждите на потребителите въз основа на чистота и размер на мрежата.

Люспите от псилиум се използват като суровина за образуване на псилиума. Той се утаява с алкохол във воден разтвор и след това се промива с ацетон и се суши. Прахът от обвивка на псилиум също се преработва от обвивката с помощта на мелница с различен размер на отворите на частиците.

Хуск фибри като функционална храна

Псилиумът се използва вхранително-вкусовата, фармацевтичната и други индустрии. Псилиумът често се добавя към хранителен материал поради различните му свойства в зърнени закуски, бисквити, хляб и в хлебни изделия. Добавя се и към шейкове, сокове, кисело мляко, сиропи, супи и дори в сладоледи, за да подобри съдържанието на фибри в храната.

Използва се и като сгъстител в напитки или замразени десерти. Хуск фибрите от  Psyllium съдържат допълнителни хранителни вещества и фитохимикали, които ги правят подходящ за приемане като пълноценна храна. Псилиумът има изключителна водоабсорбираща способност и не се диспергира във вода или водни разтвори.

Psyllium се състои от голямо количество разтворими фибри, които отговарят на ежедневните препоръки за диетични фибри на тялото. Разтворимите фибри на псилиума въздействат върху липидите и протеини и са свързани с метаболитните процеси.

При жени в постменопауза, хуска може значително да намали нивото на общия холестерол и да намали риска от коронарни сърдечни заболявания. Дозировката на псилиум не повлиява концентрацията на триглицериди, аполипопротеин А1 и аполипопротеин В при жени преди и след менопауза.

При пациенти с диабет и с по-високи нива на глюкоза, псилиумът се добавя в преработената храна за контролиране на теглото поради своята гелообразуваща природа. Наличието на биоактивно вещество арабиноксилан във фибрите подобрява качеството на печените продукти с изразен терапевтичен потенциал.

Псилиумът функционира като пребиотик, което е вещество, необходимо за здравите микробни колонии от пробиотици, растящи в червата. Това са чревни микробиоми, които съставляват основна екосистема от микроорганизми в дебелото черво. Колонията от микроорганизми в червата също е необходима за силна имунна система и прави тялото ви ефективно да се бори срещу инфекцията, поддържа здрави клетки и тъкани и намалява възпалението.

Друга характеристика на хуск фибрите е да задържат вода в тънките черва, като по този начин водният поток се увеличава във възходящото дебело черво.

Разтворими и неразтворими хуск фибри

Според разтворимостта във вода диетичните фибри могат да бъдат от два вида,  разтворими фибри и неразтворими фибри. Това естество на диетичните фибри ги прави технологично и физиологично функционални.

Наличието на съдържание на разтворими фибри повишава разтворимостта на диетичните фибри и намалява плазмения холестерол и гликемичния отговор. Съдържанието на неразтворими фибри осигурява порьозност и ниска плътност, което увеличава обема на изпражненията при поглъщане с диета и намалява чревния транзит.

Химичен състав на Псилиум хуск

Фибрите от псилиум са вискозни по природа и са полезни за човешкото здраве, както и за профилактика и лечение на заболявания. Псилиумът съдържа съдържание на разтворими и неразтворими фибри. Фибрите от псилиум съдържат основно слуз, която се намира в обвивката на семената.

Слузта се извлича чрез смилане на външната обвивка на семето. Тя е бистър, безцветен и гелообразуващ агент. Псилиумът е смес от полизахариди – хексози, пентози и уронова киселина. Слузта се състои от около 15% неполизахаридни вещества, като мазнини и протеини, а останалите 85% дават единичен полизахарид

Резюме

Псилиум хуск или хуск фибрите са източник на възобновяем и биоразградим полимер. Физиологичните свойства като разтворимост, вискозитет, капацитет за задържане на вода, обемна способност, свързваща способност, ферментируемост правят веществото псилиум хуск ефективно за употреба като лекарство и функционална храна.

Псилиумът е много полезен за водене на здравословен начин на живот. Той  се счита за безопасен и сигурен за лечение на определени видове заболявания като чернодробни заболявания, стомашно-чревни заболявания и сърдечно-съдови заболявания. В момента към псилиумът има голям интерес за използването му във фармацевтичната индустрия.

Източници и използвана литература:

  1. Pub Med Central
  2. MedicalNewsToday
  3. Wikipediq

Подобни статии

Последни статии