spot_img
Lifeinfo.bgЗдравеСироп (чай) от смокинови листа, ползи и вреди за здравето

Сироп (чай) от смокинови листа, ползи и вреди за здравето

-

Смокинови листа – какви са ползите и вредите за здравето от сироп / чай от листата на смокинята. Смокинята е дърво, чийто плод е ядлив, като плодовете и листата се използват също за производство на лекарства.

Смокинови листа, ползи за здравето

Смокиновите листа съдържат химикали, които могат да помогнат на хората с диабет тип 1 да използват инсулина по-ефективно.

Ранни изследвания показват, че чай или сироп, направен от смокинови листа, може да намали нуждите от инсулин при хора с диабет тип 1. Също така изглежда спадат и нивата на кръвната захар след хранене.

Плодът на дървото смокиня се използва като слабително средство за облекчаване на запек.

Смокиновите листа се използват още при диабет, висок холестерол и кожни заболявания като екземи псориазис и витилиго.

Някои хора прилагат млечния сок от смокиня директно върху кожата за лечение на кожни тумори и брадавици.

Странични ефекти от прием на смокинови листа

Пресните или сушени смокинови плодове са вероятно безопасни за повечето хора, когато се използват в разумни количества

Изследвания сочат, че смокиновите листа са безопасни за повечето хора, когато се приемат през устата до един месец като лекарство. Въпреки това, във високи дози, смокиновият „латекс“, може да причини кървене в храносмилателния тракт при някои хора.

Прилагането на смокинови листа върху кожата не е съвсем безопасно. Това може да доведе до чувствителност на кожата към слънцето. Избягвайте продължителното излагане на слънце, ако нанасяте върху кожата бял сок от смокиня. Носете слънцезащитен крем навън, особено ако сте със светла кожа.

Контактът на кожата с плод или листа от смокиня може да причини обрив при чувствителни хора.

Специални мерки и предупреждения

Бременност и кърмене: Пресните или сушени смокинови плодове са безопасни в разумни количества, но няма достатъчно информация, за да се знае дали са безопасен в по-големи количества, когато се използват като лекарство.

Алергии:  Хората, които са чувствителни към черница, естествен каучуков латекс или плачеща смокиня, може да имат алергични реакции към смокиня.

Диабет: Смокинята може да понижи кръвната захар. Ако приемате смокиня пероирално и имате диабет, следете внимателно нивата на кръвната си захар.

Хирургия: Смокинята може да понижи нивата на кръвната захар. Има известни опасения, че може да попречи на контрола на кръвната захар по време и след операцията. Спрете да използвате смокиня като лекарство най-малко 2 седмици преди планирана операция.

Взаимодействия с други лекарства

Оценка на взаимодействието с инсулин: умерено – бъдете внимателни с тази комбинация. Говорете с вашия личен лекар.

Смокиновото листо може да намали кръвната захар. Инсулинът също се използва за намаляване на кръвната захар. Приемането на смокинови листа заедно с инсулин може да доведе до твърде ниска кръвна захар. Следете внимателно кръвната си захар. Може да се наложи промяна на дозата на инсулина.

Медикаменти за диабет (антидиабетни лекарства) – умерено взаимодействие. Бъдете внимателни с тази комбинация. Чаят, сиропа и добавките от смокинови листа изглежда понижават кръвната захар при хора с диабет. Лекарствата за диабет също се използват за понижаване на кръвната захар.

Дозиране

Подходящата доза от сироп от смокинови листа или чай, зависи от няколко фактора като възрастта на човека, здравето и други условия. Понастоящем няма достатъчно научна информация за определяне на подходящ диапазон за дозировка.

Имайте предвид, че естествените продукти не винаги са непременно безопасни и дозите могат да бъдат важни. Уверете се, че следвате съответните указания върху етикетите на продуктите и се консултирайте с вашия фармацевт, личен лекар или друг медицински специалист, преди да ги използвате.

Източници и използвана литература:

  1. Healthline
  2. National Library of Medicine
  3. WebMD
  4. Medical News Today

Подобни статии

Последни статии