spot_img
Lifeinfo.bgЗдравеЧупливи нокти - 10 вероятни причини за това

Чупливи нокти – 10 вероятни причини за това

-

Чупливите нокти могат да засегнат над 20% от населението , като проблемът е по-често срещан при жените. А всички жени искат да имат здрави и красиви нокти.

Но защо понякога се случва така че да имате чупливи нокти и има ли неща, които можете да направите, за да ги направите отново здрави и устойчиви?

В тази статия ще разгледаме 10 вероятни причини, които могат да доведат до чупливи нокти и тъй като много от тях могат да бъдат избегнати, направете всичко възможно за да предотвратите това..

1. Прекомерно миене като причина за чупливи нокти

Прекаленото миене на ръцете или постоянният ежедневен цикъл на миене и подсушаване може с течение на времето да причини проблеми с ноктите ви, като ги снабди с твърде много вода, като в същото време премахва естествените масла.

Ако постоянното миене на ръцете не може да бъде избегнато, дръжте наблизо овлажняващ лосион за ръце, за да възстановите защитните си масла през деня.

‍2. Излагане на почистващи и перилни препарати

Вашият любим универсален почистващ препарат може да накара кухнята ви да блести за нула време, но може да навреди на ноктите ви. Дори най-екологичните и естествени почистващи препарати могат да бъдат груби за ръцете и ноктите ви, ако са в постоянен контакт.

Ако обичате чистотата или работите с почистващи и перилни препарати, направете услуга на ръцете си и носете защитни ръкавици.

3. Възраст

С напредването на възрастта здравината на ноктите им намалява, което понякога води до меки и чупливи нокти. Това е обратното на това, което виждаме при ноктите на краката, тъй като стареещите нокти на краката стават по-твърди и дебели.

Въпреки че не можете да върнете часовника назад, можете да се уверите, че поддържате здравето на ноктите си с подходящи процедури, лосиони за ръце и избягване на някои от нещата в този списък!

4. Гъбички по ноктите

Един от симптомите за наличие на гъбички по ноктите е промяната на текстурата и те  стават крехки или ронливи. Ако заедно с чупливи нокти се появяват необичайни цветове в ивици или петна по ноктите ви, може да имате гъбички.

Гъбичките по ноктите често са трудни за лечение и трябва да говорите с лекар, за да видите какви са вашите възможности.

5. Дефицит на желязо при чупливи нокти

Ако желязото ви е твърде ниско, може да развиете състояние, наречено  желязодефицитна анемия.

Анемията може да се изяви заедно с меки и чупливи нокти поради липсата на желязо в тялото. Жените, които имат менструация и хората, които не ядат храни, богати на желязо, може да са изложени на по-висок риск от развитие на анемия и трябва редовно да проверяват нивата на желязо.

6. Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е често срещано състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони, за да може тялото ви да функционира правилно.  Симптомите на хипотиреоидизъм  включват чупливи нокти, умора, непоносимост към студ, суха кожа, тънка коса, запек, наддаване на тегло и слабост, както и други признаци.

Хипотиреоидизмът се проверява рутинно чрез кръвни изследвания, но ако се притеснявате, че може да имате това състояние, говорете първо с вашия лекар

7. Проблеми с кръвоснабдяването

Ако имате лошо кръвообращение в крайниците, нокътните ви легла ще се борят да получат достатъчно кислород и хранителни вещества от кръвта ви, за да поддържат сила и здраве, което води до чупливи нокти.

Признаците за лошо кръвообращение  включват постоянно студени крака и ръце или изтръпване в ръцете и краката.

8. Студена или суха среда води до чупливи нокти

Вашите нокти трябва да поддържат адекватно ниво на влага и естествени масла, за да бъдат здрави и да изглеждат по най-добрия начин. Но когато околната среда е изключително студена и суха, ноктите могат да станат слаби и чупливи.

Ако изглежда, че времето се влошава, предпазвайте ръцете и ноктите си с ръкавици и нанасяйте редовно обилно количество овлажняващ лосион за ръце.

9. Редовно плуване

Честото плуване не само води до излагане на ноктите по-дълго в мокра среда, отколкото трябва, но много водни басейни се поддържат чисти със съединения, които може да изсушават или дразнят ноктите.

Плуването е чудесно упражнение, така че не се отказвайте от това занимание в името на ноктите си, но просто им дайте малко повече грижи след това. Дръжте под ръка хидратиращ крем за ръце, за да можете да възстановите тези важни естествени масла.

‍11. Постоянно лакиране и премахване на лак

Всеки обича вида на току-що лакиран нокът, но за някои прекомерната употреба на лак и лакочистител може в крайна сметка да доведе до това, че ноктите ви ще станат по-чупливи. Лакът за нокти има тенденция да изсмуква хидратацията от ноктите, дори дълго след като изсъхне, така че с течение на времето ноктите може да станат чупливи от липса на влага.

Средствата за отстраняване на лак за нокти на основата на ацетон са склонни да засилят тази ситуация, което води до влошаване на сухите и чупливи нокти. Ако не можете да се откажете от лака, тогава използвайте здрава основа за ноктите, хидратирайте редовно с крем за ръце и използвайте само лакочистители без ацетон.

Подобни статии

Последни статии