10 здравословни храни, които може да ядете след преяждане

Проблемът с преяждане е нещо, с което мнозина се сблъскват, особено по време на празници или специални събития. Макар и да не е най-добрият начин на хранене, понякога се получава така че да изгубваме контрол и консумираме повече от необходимото.

Въпреки че преяждането може да доведе до усещане за тежест и дискомфорт, има храни, които могат да помогнат за облекчаване на това усещане и дори да подпомогнат за бързото възстановяването на храносмилателната система.

В следващите редове сме подбрали 10 здравословни храни (според редица експерти в областта), които могат да бъдат изключително полезни след като се преядете с храна.

1. Ябълките помагат след преяждане

Ябълките са богати на фибри и вода, което ги прави чудесен избор за подобряване на храносмилането. Те съдържат пектин, койот е вид разтворими фибри, които помагат за разграждането на храната в стомаха. Ябълките също така са лесно усвоими и не натоварват прекалено много храносмилателния тракт.

2. Джинджифил

Джинджифилът е популярен с противовъзпалителните и успокояващите си стомашно-чревния тракт свойства. Той е чудесен за намаляването на гаденето и газовете, които могат да се появят след преяждане. Чай от джинджифил или малко парче пресен джинджифил могат да намалят стомашния дискомфорт.

3. Авокадо

Авокадото е богато на полезни мазнини, които подпомагат храносмилането и намаляват възпаленията в тялото. То е източник на фибри и може да подпомогне за регенериране на храносмилателната система след самото преяждане. Авокадото има успокояващо действие върху стомаха и се справя с подуването. Той ще бъде чудесен избор за добавяне във вашият списък със здравословни храни.

4. Кефир след преяждане

Кефирът е пробиотичен продукт, който съдържа в себе си полезни бактерии за храносмилателната система. Тези бактерии могат да подобрят значително чревната флора и да ускорят разграждането на храната. Пиенето на малка чаша кефир облекчава мигновено усещането за тежест.

5. Киви

Кивито съдържа ензими, които подпомагат за разграждането на белтъците в храната, което улеснява значително храносмилането след преяждане. Освен това, то е богато на витамин C и фибри, които се грижат за чревното здраве. Кивито също така има успокояващ ефект върху стомаха.

6. Бадеми

Бадемите са силен източник на протеини и здравословни мазнини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в стомаха след самото преяждане. Те също така съдържат в себе си магнезий, който подпомага храносмилането и релаксацията на стомашните мускули. Разбира се е важно да се ядат в умерени количества.

7. Спанак

Спанакът е много богат на магнезий и фибри, спрямо всички здравословни храни. Като той подпомага за нормалното функциониране на храносмилателната система. Той е леко диуретичен и може да помогне за отстраняването на излишната течност или подуването в тялото. Спанакът е много полезен за облекчаване на стомашния дискомфорт.

8. Банани

Бананите са лесни за храносмилане и предлагат бързо облекчение срещу проблеми със стомаха. Те съдържат в себе си калий, който помага за възстановяване на електролитния баланс след голямо количество поета храна. Освен това, те са добър източник на фибри, които подпомагат храносмилането.

9. Зелен чай след преяждане

Зеленият чай съдържа антиоксиданти, които могат значително да намалят възпалението в стомаха. Той също така подсилва храносмилането и облекчава усещането за тежест. Една чаша зелен чай помага за разхлабване и е много ефективна за успокояване на стомаха след преяждане.

10. Моркови след преяждане

Морковите са лесни за храносмилане и същевременно богати на витамини, които могат да подпомогнат за възстановяване на храносмилателната система. Те съдържат бета-каротин, който е от изключително значение за клетъчната регенерация. Яденето на сурови моркови може да облекчи стомашния дискомфорт.

Заключение

След преяждане е важно да се подберат храни, които не натоварват храносмилателния тракт, а помагат за бързо възстановяване. Ябълки, джинджифил, кефир, авокадо и много други здравословни храни могат да бъдат много ефективни за облекчаване на дискомфорта и подобряване на храносмилането. Но най-важно е да се стремим към умереност и да се наслаждаваме на храната с баланс.

снимка: Adobe

Виж още:

Препоръчано

Произволни статии