Lifeinfo.bgБолки (общи)6 причини за левкоцити в урината

6 причини за левкоцити в урината

-

Левкоцити в урината в малки количества са нормална находка. Високите нива на левкоцитите обаче могат да бъдат причинени от инфекция на пикочните пътища, бъбречни проблеми, лупус или дори рак.

Високите нива на левкоцити в урината обикновено се откриват при анализ на урината. Тези тестове за урина разглеждат и други характеристики на урината, като червени кръвни клетки, епителни клетки, микроорганизми и протеини, всички които могат да помогнат за идентифициране на диагнозата.

Нормално е да имате от 0 до 5 левкоцита на микроскопско поле или 10 000 левкоцита на милилитър урина. Този диапазон не се счита за значим. Въпреки това, лекарят може да назначи по-нататъшно изследване, ако се забележат други аномалии в урината (напр. кръв, епителни клетки или неприятна миризма) или ако пациентът има симптоми като парене при уриниране, коремна болка или прекъсване на уриниране.

Причини за левкоцити в урината

1. Инфекция на пикочните пътища

левкоцити в урината
Инфекция на пикочните пътища, Ajay Kumar Chaurasiya, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Инфекцията на пикочните пътища е най-честата причина за повишени нива на левкоцити в урината. Високите нива показват, че имунната система се опитва да се пребори с гъбична, бактериална или паразитна инфекция от гъбички.

При инфекция, други характеристики също ще бъдат отбелязани в урината, като например наличието на епителни клетки и микроорганизма, отговорен за инфекцията.

Какво да направите: Ако се подозира инфекция, лекарят вероятно ще назначи тест за култура на урината. Това е тест, който се опитва да изолира и идентифицира възможен микроорганизъм, който причинява инфекцията. В зависимост от микроорганизма, лекарят ще препоръча показано лечение. Ако се потвърди например бактериална инфекция и пациентът е симптоматичен (например болка и парене при уриниране, секреция и др.), лекарят може да предпише антибиотици.

Ако се потвърди гъбична инфекция, лекарят вероятно ще предпише противогъбични лекарства, като флуконазол или миконазол. Избраното лекарство зависи от вида на идентифицираната гъбичка. Ако паразитите са причината за инфекцията (напр. Trichomonas sp , което е най-често срещаният тип паразитна инфекция), лекарят вероятно ще лекува с метронидазол или тинидазол.

2. Левкоцити в урината при бъбречни проблеми

Левкоцити в урината при бъбречни проблеми
Бъбречни проблеми https://www.myupchar.com/en, CC BY-SA 4.0, Wikimedia

Бъбречната дисфункция, която се наблюдава при нефрит или камъни в бъбреците, също може да причини повишени нива на левкоцити в урината. Проблемите с бъбреците също могат да доведат до кристали в урината или, понякога поява на червени кръвни клетки.

Както нефритът, така и камъните в бъбреците могат да се проявят с някои характерни симптоми като болки в гърба, затруднено уриниране и намаляване на количеството на урината.

Какво да правите: Ако подозирате, че имате камъни в бъбреците или нефрит, важно е да посетите вашия лекар или уролог. Вероятно ще назначат ултразвук и изследване на урината, за да установят причината за повишаването на левкоцитите и да започнат подходящо лечение.

3. Левкоцити пти лупус еритематозус в урината

Системният лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което означава, че е състояние, при което имунните клетки атакуват тялото, причинявайки възпаление на ставите, кожата, очите и бъбреците. При наличие на това заболяване изследването на урината често показва високи нива на левкоцити. Това, съчетано с кръвни изследвания, може да помогне при диагностицирането.

Какво да направите: Коригирането на нивата на левкоцитите в урината обикновено се извършва под медицинско наблюдение. Обикновено лекарят ще предпише лекарства според симптомите, представени от пациента, като противовъзпалителни лекарства, кортикостероиди или имуносупресивни лекарства. Накратко, чрез овладяване на симптомите, свързани с лупус, е възможно да се намалят нивата на левкоцити в урината.

4. Левкоцити в урината поради лекарства

Някои видове лекарства, като антибиотици, аспирин, кортикостероиди и диуретици, могат да причинят повишени нива на левкоцитите.

Какво да правите: Ако приемате някакво лекарство, което може да причини повишаване на левкоцитите в урината, важно е да съобщите това на предписващия ви лекарството лекар.

5. Задържане на урина

Задържането на урина за дълги периоди от време може да насърчи растежа и развитието на микроорганизми, което води до инфекция на пикочните пътища и причинява появата на левкоцити в урината. Освен това, ако задържате урина твърде дълго, пикочният ви мехур ще започне да отслабва с течение на времето и в крайна сметка няма да може да се изпразни напълно. Това кара урината да се събира в пикочния мехур, което води до развитие на микроорганизми.

Какво да направите: Ако подозирате, че това може да е причината, важно е да се облекчите веднага щом почувствате желание да ходите по малка нужда. Това ще предотврати натрупването на урина и микроорганизми в пикочния мехур. Освен това, за да предотвратите появата на инфекции, се препоръчва да пиете поне 2 литра вода на ден.

6. Рак

Въпреки че не се среща толкова често, ракът на пикочния мехур, простатата или бъбреците може да отслаби имунната система и да доведе до повишени нива на левкоцити в урината. В допълнение, левкоцитите могат да се появят като страничен ефект от лечението на рак.

Какво да направите: Наличието на левкоцити в урината е често срещана находка при рак на пикочните пътища или гениталиите. Ако имате рак и нивата ви са повишени, вашият лекар вероятно ще продължи да проверява нивата на левкоцитите в урината като начин за проследяване на прогресията на заболяването, както и реакцията на тялото ви към лечението.

Левкоцити – какво трябва да знаем за белите кръвни клетки

Изследване за левкоцити в урината и норма

Нивата на левкоцитите в урината се проверяват чрез макро и микроскопски анализ, който идентифицира наличието на необичайни характеристики, като кристали, епителни клетки, лигавици, бактерии, гъбички, паразити, левкоцити и червени кръвни клетки.

Нормалните нива на левкоцити в урината са от 0 до 5 левкоцита на поле. Може да има по-високи количества при жените в зависимост от тяхната възраст и менструален цикъл. Когато има повече от 5 левкоцити на поле, пробата се идентифицира като „пиурия“ (наличие на гних), което описва, че има високи нива на левкоцити в урината. В тези случаи е важно лекарят да сравни пиурията с други резултати от изследването на урината, както и да сравни резултатите от урината с резултатите от кръвните изследвания и микробиологичните изследвания, които той или тя може да е поискал.

Преди извършване на микроскопско изследване се прави реактивен тест, за да се посочат определени характеристики на урината, включително левкоцитната естераза, която е реагент, когато има много левкоцити в урината. Въпреки че това сигнализира за пиурия, важно е количеството на левкоцитите, наблюдавани при микроскопския тест, да бъде съобщено.

Източници и използвана литература:

  1. NIH (PubMed)
  2. cdc.gov
  3. Tuasaude

Подобни статии

Последни статии